Turiştii români, consultaţi de o asociaţie care pregăteşte proiecte pentru promovarea Vulcanilor Noroioşi
0O asociaţie a lansat un sondaj online prin care strânge impresii despre vizitele şi experienţele românilor la Vulcanii Noroioşi. Şapte minute durează turul virtual prin schema de întrebări menită să le contureze iniţiatorilor viitoarele proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea zonei.
”Dacă ai ajuns aici înseamnă că vrei să împărtăşeşti cu noi impresii despre vizita ta la Vulcanii Noroioşi”, este mesajul care îi întâmpină pe oaspeţii site-ului creat special de Asociaţia Ţinutul Buzăului pentru a strânge păreri despre cel mai cunoscut obiectiv turistic al judeţului Buzău.
Asociaţia Ţinutul Buzăului administrează Geoparcul cu acelaşi nume, care se întinde pe teritoriul a 18 unităţi administrativ-teritoriale, şi a iniţiat procedurile pentru a-l acredita UNESCO.
Prin contribuţia participanţilor la sondaj, iniţiatorii sunt ajutaţi să transforme experienţa de vizitare de la Vulcanii Noroioşi şi de la celelalte obiective din Geoparcul Ţinutul Buzăului ”într-una mai bună, mai interactivă şi mai sustenabilă atât pentru vizitatori, cât şi pentru comunitatea de aici”.
Şapte minute durează turul virtual prin schema de întrebări a Asociaţiei Ţinutul Buzăului menit să le contureze iniţiatorilor viitoarele proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea zonei.
Vulcanii Noroioşi sunt grupaţi în patru areale: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu.
Fierbătorile sunt situate în nordul localităţii Berca şi reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conţin noroi lichid. Gazele care ies la suprafaţă agită noroiul, fiind dată impresia că acesta fierbe.
Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca, pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 metri şi fosile de 6-8 metri, dezvoltate pe o suprafaţă de 22 de hectare. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.
Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduşi ca înălţime şi număr, excepţie făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.
La Beciu, vulcanii sunt situaţi pe o suprafaţă restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanaşi, activitatea acestora constând mai mult în fierbători.
Printre obiectivele de interes turistic care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, geoparc care a obţinut deja statutul de Destinaţie Europeană de Excelenţă, pe lângă Vulcanii Noroioşi se mai numără Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului sau Trovanţii de la Ulmet.
Citeşte şi:
„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi