Trucuri pentru dulceţuri şi gemuri de zmeură şi caise cât mai gustoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele care se coc în această perioadă ajung în gemuri sau dulceţuri, după o procesare de câteva ore, care necesită pricepere şi răbdare. Pentru a prepara cele mai gustoase şi rezistente conserve din fructe, gospodinele unei făbricuţe din comuna buzoiană Berca ne oferă sfaturi preţioase.

De la Ecaterina Sava, bucătar la Tradiţional Natur Berca, aflăm că înainte de a ne apuca de treabă sortăm fructele astfel încât să ne rămână cele sănătoase, curate.

În funcţie de cantitatea de fructe pe care intenţionăm să o procesăm, ne calculăm cantităţile celorlalte ingrediente: zahărul, apa şi sucul de lămâie. Din apă şi zahăr, în care se adaugă puţină zeamă de lămâie, se prepară siropul în care se vor fierbe fructele. 

”Pentru dulceaţa de zmeură, un kilogram de fructe ajunge pentru prepararea a cinci borcane mici. Ne mai trebuie un kilogram de zahăr şi apa dintr-un pahar, cam 150 de mililitri”, spune Ecaterina Sava.

Siropul este gata dupa aproape 20 de minute de fiert la foc moderat. Compozitia trebuie să se prelingă de pe lingură, nu să picure, după care se pune zmeura la fiert.

Toată compoziţia se ţine pe foc aproximativ 20 de minute. Zeama de la o jumătate de lămâie ajută dulceaţa să-şi păstreze culoarea în timp. Pentru o mai bună conservare, păstrăm dulceaţa în borcane mici, de 230 de grame. Borcanele trebuie sterilizate în prealabil şi lăsate la uscat.

”Este important să avem borcane spălate, bine uscate, chiar sterilizate, să fie la temperatura camerei astfel încât în momentul în care noi punem dulceaţa să nu se spargă. Mai este important să le avem pe o masă de lucru de inox sau pe un banc astfel încât să se facă transferul de căldură. Altfel, există riscul să e crape borcanul şi să se spargă”, spune Daniela Necula, administrator ”Tradiţional natur” Berca.
Imagine indisponibilă

Este recomandat să întoarcem borcanele cu capacul în jos pentru că este posibil unele dintre ele să nu fie închise etanş.

”După ce punem dulceaţa în borcane, este bine să întoarcem cu capacul în jos. Este un produs realizat manual şi atunci este posibil ca un borcan să nu se închidă bine. Este important să le lăsăm cum sunt ele în cantitate mai mare şi chiar acoperite cu şervete sau ţinute la temperatura lor, să se răcească cât mai încet. Astfel nu vom avea surpriza ca peste câteva luni să se zaharisească produsul”, este sfatul Danielei Necula, administrator ”Tradiţional natur” Berca.
Imagine indisponibilă

Fiecare fruct se comportă într-un anumit fel, la preparare. Dacă cireşele şi vişinele au cam aceeaşi reţetă, la zmeură, mure, căpşune, trebuie să fim atenţi la timpul de fierbere, astfel încât fructele să nu se topească şi să rămână cât mai întregi. 

”Să avem grijă su ne le fierbem prea mult pentru că, în timp ele gelifiază, deci trebuie să fim atenţi de la siropul pe care-l facem. O grijă deosebită trebuie să avem la dulceaţa de caise deoarece este un produs mult mai pretenţios. Dacă dulceaţa de vişine sau cireşe ţine întotdeauna, gemul de caise sau cel de prune este mult mai pretenţios, mai ales la cele fără zahăr. De aceea, după ce le punem în borcane, le sterilizăm. Deci, după ce stau de dimineaţa până seara le punem în oală sau la cuptor şi le sterilizăm, astfel încât deasupra, în fiecatre borcan, se formează un semicapac.” Danielei Necula, administrator ”Tradiţional natur” Berca
Imagine indisponibilă

Este o diferenţă la gust şi aspect între dulceaţa cu zahăr şi cea cu dulceaţă proprie. Pentru duceţurile şi gemurile fără zahăr se pretează caisele, prunele şi zmeura.

”Zahărul face ca produsul să fie mai sticlos, mai atractiv, mai caramelizat, pe când în celălalt nu avem decât fructul, caise de exemplu, şi atât. Cel fără zahăr nu are calorii, este mai sănătos şi este mai indicat copiilor şi celor bolnavi de diabet, ori persoanelor care ţin dietă. Preţul este altul

Preparatele care nu conţin zahăr necesită o canitate mai mare de fructe proaspete. La un kilogram de fructe cu zahăr, ies patru cinci borcănele, la caise sau zmeură fără zahăr, doar două, trei borcane. 

Gemurile si dulceţurile rezistă şi trei ani, dacă nu sunt desfăcute. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite