Telefonul lui Gheorghiu-Dej și primele celulare din anii `90, puse laolaltă în cea mai mare colecție din țara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povești despre începuturile telefoniei, inclusiv amănunte despre primul apel de pe un mobil, dar și sute de aparate vechi găsim la Muzeul Județean Buzău, într-o expoziție unică.

Colecția numără peste 400 de exponate SURSA Muzeul Județean Buzău
Colecția numără peste 400 de exponate SURSA Muzeul Județean Buzău

Muzeul Judeţean Buzău deţine cea mai mare colecţie de telefoane civile şi militare din România, colecţie care numără peste 400 de exemplare, de proveniență străină și românească. Toate telefoanele sunt restaurate cu piese originale și se află în stare de funcționare.

Cele mai noi telefoane sunt din primele tipuri de celulare care au fost folosite pe teritoriul României de la sfârşitul anilor ‘90.

Pentru că expoziţia de telefoane este într-o continuă extindere, reprezentanţii muzeului buzoian aşteaptă în continuare donaţii din partea colecţionarilor. 

Donația colonelului Buzoianu

Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian Nicolae Antohi, care a început să colecționeze aparate telefonice încă din anul 1975. Colecția cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare și centrale telefonice din diferite perioade.

Cea mai veche piesă aflată în expunere este un aparat telefonic Ericsson, fabricat în urmă cu 125 de ani; dotat cu baterie locală, acesta reprezintă precursorul circuitului imprimat.

Telefonul de masă artizanal, fabricat în anii ’50, reprezintă o altă piesă importantă a colecției. Modelul a fost realizat, într-o serie mică, de către deținuții politici din penitenciarele românești. Telefonul a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

„Vă așteptăm la muzeu să descoperiți această colecție unică în România! Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00; luni, închis”, este anunțul conducerii Muzeului Județean Buzău, reluat pe paginile de socializare cu ocazia împlinirii a cinci decenii de la primul apel efectuat de pe un dispozitiv mobil.

Colecția numără peste 400 de exponate SURSA Muzeul Județean Buzău
Colecția numără peste 400 de exponate SURSA Muzeul Județean Buzău

A trecut o jumătate de secol de la primul apel folosind un dispozitiv telefonic mobil. L-a realizat pe 3 aprilie 1973, la New York, Martin Cooper, inginer şi inventator în cadrul companiei Motorola. Este unul dintre cele mai importante momente din istoria telecomunicațiilor. Aparatul folosit a fost un prototip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), la care inginerul Martin Cooper a lucrat împreună cu Rudy Krolopp, colegul său din cadrul Motorola, conform mobilephonemuseum.com.

Dispozitivul cântărea puţin peste 1 kg, avea lungimea de 25 cm, fără a lua în calcul antena, lăţimea de aproape 9 cm şi 4,5 cm grosime. O convorbire putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de aproximativ 10 ore, potrivit http://www.knowyourmobile.com.

Telefonia mobilă în România

Primul furnizor de telefonie mobilă de pe piaţa românească a fost compania Telemobil. A apărut în România în anul 1992 sub numele Telefonica România, rezultat al unui parteneriat între Romtelecom, Radiocom şi Telefonica Spania.

Telefonica România a obţinut licenţa de telefonie mobilă la 24 martie 1992, lansând serviciul Telemobil în aprilie 1993, iar până în 1996 a fost singurul furnizor de telefonie mobilă de pe piaţa românească.

Trebuie făcută însă precizarea că serviciul Telemobil în banda 450 Mhz folosea tehnologia 1G (NMT), care practic era o reţea analogică, ce acoperea iniţial Bucureştiul şi 40 de kilometri în jurul acestuia.

Începutul telefoniei mobile celulare în România coincide cu anul 1996, când Ministerul Comunicaţiilor a anunţat prima licitaţie publice în vederea acordării licenţelor de operare pentru primele două reţele de telecomunicaţii mobile din sistemul GSM.

GSM - Global System for Mobile Communications, în traducere, Sistem Global pentru Comunicaţii Mobile, este standardul de telefonie mobilă celulară cel mai răspândit din lume, precum şi numele reţelei de telefonie respective.

La 15 aprilie 1997, şi-a început activitatea primul operator GSM din România, MobiFon, operând sub brandul Connex. A fost prima reţea de telecomunicaţii dezvoltată în numai 135 de zile, record mondial.

Pe 16 mai 1997, cel de-al doilea operator câştigător al licitaţiei, MobilRom, a pus în funcţiune reţeaua Dialog, fiind operaţional în toate oraşele în care se lansase Connex, fără Sibiu. Dialog a lansat pe piaţa din România servicul de Roaming cu 7 ţări din Europa şi serviciul ALO GSM pe bază de cartele preplătite.

În anul 2000, Inquam, un joint-venture între Omnia Holdings şi Qualcomm, a cumpărat integral acţiunile primului operator de telefonie mobilă în banda de 450 Mhz NMT şi a relansat, un an mai târziu, Telemobil cu marca Zapp, introducând în premieră mondială o reţea CDMA2000 în banda de 450 MHz.

Celularele din anii `90 sunt printre cele mai noi exponate SURSA M.J. Buzău
Celularele din anii `90 sunt printre cele mai noi exponate SURSA M.J. Buzău

În 2008 apărut încă un operator de telefonie mobilă pe piaţa românească. Cu o campanie agresivă, bazată pe oferirea gratis de telefoane mobile proprii şi minute nelimitate în reţea, RCS-RDS a lansat Digi Mobil.

„Era un lux nu doar achiziţia aparatului în sine, dar aduceţi-vă aminte ce însemnau costurile pentru convorbiri. A fost o întreagă frenezie undeva în 2002 sau 2003 când o anume companie de telefonie oferea posibilitatea de a vorbi gratis cinci secunde, iar lucrul acesta în România a început să dezvolte o cultură a celor cinci secunde”, spune Daniel Costache, istoric, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite