Sute de turişti petrec la Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Fumul grătarelor încinse şi mirosul interzis pofticioşilor au ademenit sute de turişti în comuna buzoiană Berca, la Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi. Spectatorii şi-au amintit legenda haiducilor de la care vine reţeta tradiţională, au petrecut cu muzică populară, producătorii şi-au lăudat marfa iar la final cu toţii au ales cea mai frumoasă mioară care probabil va ajunge pe mîinile bucătarilor.

    

Legenda locului spune că pe vremuri, în zona dintre dealuri şi râul Buzău, şi-a aşezat tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile muntenilor bogaţi şi făceau din ele pastramă şi cârnaţi pentru sărmani. De aceea, haiducii nu puteau lipsi de la festivalul cârnaţilor de Pleşcoi. 

Sosiţi călare, îmbrăcaţi în straiele haiducilor şi cu pistoalele la brâu, membrii trupei de muzică etno ”Nemuritorii” au dat startul petrecerii. ”Mereu amintim această legendă când paricipăm la acest festival. Haiducii luau vamă turmelor de oi care treceau de la munte spre şes şi preparau aceste produse într-o nopte, două ca să se piardă urma animalelor furate. Cârnaţii se mai făceau ei cum se făceau dar pastrama se păstra sub şaua calului pentru că ei mai fugeau zeci de kilometri prin codri pentru a nu fi prinşi şi trebuiau să-şi transporte această carne furată. Ea se păstra foarte bine, se şi usca de la căldura degajată de animal, se frăgezea şi era numai bună de mâncat”, povesteşte Constantin Ungureanu, solist al formaţiei etno ”Nemuritorii”.

Sute de pofticioşi au dat năvală să guste vestiţii cârnaţi şi mulţi au încercat chiar să le afle modul de preparare. În zadar, însă, pentru că reţeta pentru marca tradiţională cu gust inconfundabil, preparată din carne de oaie îndoită cu puţină carne de vită şi condimentată, este păstrată cu sfinţenie de producătorii din zonă. 

Nu-şi divulgă secretele nici măcar între ei, pentru a nu se pierde identitatea fiecărui producător. ”Sunt din carne de oaie pentru că aşa este tradiţional. Atât de buni îi face reţeta pe care o ştim de la oamenii locului, bătrânii care au adus din vechime tainele preparării. În primul rând se pune suflet în aceşti cârnaţi iar toată treaba care se face în fabrică este cu multă dragoste. Atât vă pot spune că se condimentează cu mult usturoi, piper, cimbru, boia, deci numai condimente tradiţionale”, spune Florica Zidaru, reprezentantul unui producător din Berca. 

”Au foarte multă oaie, foarte puţină vită, dacă au, şi ardei mult. Restul vine din arta fiecăruia de a potrivi cantităţile de carne şi condimente”, completează Florentina Costinoiu, un alt producător din comuna buzoiană.

Subţiri, uscaţi şi iuţi, cârnaţii de Pleşcoi au adunat la festivalul dedicate lor sute de pofticioşi care s-au grăbit să îi guste direct de pe grătare. 

Şi cum cârnaţii picanţi au nevoie de un vin bun, producătorii din podgoria Dealul Mare au adus soiuri pe toate gusturile. ”Un must, un tulburel, astea merg acum cu cârnaţii de Pleşcoi. Mai merge un merlot sec, pentru a stinge iuţeala cârnaţilor de Pleşcoi. Cine a luat cârnaţi, a trecut şi pe la noi, iar cine a luat o dată must şi bin, sigur a mai trecut şi a doua oară”, spune Nicolae Mocanu, viticultor din Pietroasele, prezent cu un stand la festival.

Turiştii care nu s-au săturat cu un cârnat, doi, şi-au umplut sacoşele şi pentru acasă. În funcţie de cât sunt de uscaţi, costă de la 30 până la 60 de lei kilogramul. 

Standurile producătorilor atestaţi din Berca au fost asaltate de clienţi. ”Vin de la Bucureşti în fiecare an la acest festival, ca să mă aprovizionez pentru mine dar şi pentru câţiva prieteni. Sunt foarte buni şi ca aici nu-i găseşti în altă parte. Ne place şi locul unde suntem cazaţi, e frumos totul”, a declarat Vasile Ciuş, turist din Bucureşti.

”Când au aflat că vin la festivalul cârnaţilor de Pleşcoi, mai mulţi colegi de serviciu mi-au dat bani să le cumpăr. A devenit un obicei să venim aici, pentru că atmosfera este deosebit de frumoasă”,  a spus Marioara Marin, turistă din Ialomiţa.

La festivalul cârnaţilor de Pleşcoi şi-au făcut loc şi câteva mioare, pe care ciobanii le-au înscris la un concurs de frumuseţe. 

Câştigătoare a fost declarată o oiţă din rasa merinos. ”Sloganul festivalului e că cei mai buni cârnaţi de Pleşcoi se fac din cele mai frumoase oi. De aceea, câţiva localnici din Berca au adus cele mai arătoase oi din zonă şi dintre ele au ales cea mai frumoasă mioară, tânără speranţă. Lăsăm la latitudinea proprietarului dacă o face cârnaţi sau o păstrează. Secretul gustului acestor cârnaţi stă şi în specificul oilor de aici, pentru că ele pasc iarba de pe un sol sărăturos”, a declarat Loredana Cristişor, preşedinte juriului.

Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi a continuat, duminică, cu recitaluri de muzică populară şi cu standurile pline de bunătăţi. Sărbătoarea dedicată brandului culinar al Buzăului se organizează de opt ani, pe esplanade unei pensiuni din localitatea Berca. 

Cârnaţii de Pleşcoi sunt marcă tradiţională înregistrată de Ministerul Agriculturii, iar vestea lor s-a dus şi în afara graniţelor. ”Despre festival s-a dus demult vestea peste graniţele judeţului şi avem turişti de pretutindeni. Mulţi vin din Bucureşti dar şi din judeţe mai îndepărtate. Avem şi străini, un grup de germani şi un autocar cu francezi care merg să viziteze nordul Moldovei dar au aflat de acest festival şi au decis să facă un popas de câteva ore pentru a degusta celebrii cârnaţi”, a declarat Simona Tănase, organizator. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite