Șoseaua către Vulcanii Noroioși, plină de petice și denivelări. Cât mai ține coșmarul șoferilor VIDEO

0
Publicat:

Drumul de coșmar către cel mai important obiectiv turistic al Buzăului, Vulcanii Noroioși, va fi reabilitat, cândva. Autoritățile au obținut finanțarea, iar lucrările ar trebui să înceapă anul viitor.

În practică, însă, nu se știe. Autoritățile spun că au avut nevoie de timp să găsească soluțiile tehnice și sursele de finanțare. Între timp, șoseaua plină de petice le dă bătăi de cap turiștilor care se încumetă să viziteze acest monument unic în România.

Mii de turişti din toată țara și de peste hotare sunt așteptați în sezonul concediilor să evadeze în peisajul selenar de la Vulcanii Noroioşi din judeţul Buzău. Platoul unde continuu pământul fierbe seamănă are pe margini crevase adânci care odinioară erau vulcani activi.

Turiştii privesc uimiţi bolboroselile noroaielor şi imortalizează trecerea prin zonă fie cu telefonul mobil, fie cu aparate foto.

Vulcanii Noroioși se află la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de municipiul Buzău, iar mai bine de jumătate din drum se parcurge în condiții bune, pe DN 10.

Problemele apar pe ultimii aproximativ 15 kilometri

Peisaj de vis, drum de coșmar - așa poate fi descrisă pe scurt experiența pe care o încearcă majoritatea turiștilor după ce vizitează Vulcanii Noroioși.

Paginile de socializare abundă și ele de nemulțumirile legate de starea proastă a drumului care asigură accesul către obiectivul turistic vizitat anual de zeci de mii de oameni.

Au trecut mai bine de 15 ani de la asfaltarea completă a tronsonului de drum județean care pornește din Berca și se oprește în gardul rezervației naturale. Nu după mult timp, din cuza terenului instabil și a soluțiilor folosite la deszăpezire, au început să apară cratere pe care muncitorii de la drumuri trebuie să le astupe în fiecare primăvară.

„Am venit cu mașina bună și după două săptămâni aici totul bate pe ea. Toți dau mărunt din buze când trec pe aici și mulți evită să treacă din cauza asta. Am prieteni care nu vin. Mai ales motocicliștii, dau prin stații și zic că dumul e atât de prost încât evită să vină în zona asta”, spune un localnic din Policiori, sat aflat pe traseul către Vulcanii Noroioși.

Plombările din acest an ar putea fi ultima intervenție de întreținere. Autoritățile au anunțat că drumul de circa 14 kilometri până la Vulcanii Noroioși va fi modernizat. Investiția se ridică la 287 de milioane de lei, realizată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, dar și cu o contribuție a Consiliului Județean Buzău de 147 milioane lei.

Autoritățile spun că au avut nevoie de timp să găsească soluțiile tehnice și sursele de finanțare

Consiliul Județean Buzău a organizat o ședință extraordinară special pentru a reactualiza proiectul privind reabilitarea drumului județean Sătuc – Policiori - Vulcanii Noroioși. Ultima modificare adusă documentației privind indicatorii tehnico-economici a fost votată în unanimitate.

Platoul de la Vulcanii Noroioși FOTO I.B.
Platoul de la Vulcanii Noroioși FOTO I.B.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, a explicat că valoarea proiectului este mare, având în vedere că intervenția la drum va presupune lucrări complexe. Drumul județean către Vulcanii Noroioși are o lungime de 14,5 kilometri. Un calcul simplu arată că, în medie, un kilometru reabilitat, potrivit proiectului, va costa peste trei milioane de euro.

„Vom găsi rsurse, cu siguranță. Așa cum am trecut anumite drumuri pe fonduri europene, același lucru vom face și cu acest drum. Nu trebuie să venim cu acești bani într-o zi, ci pe o perioadă de trei ani. Sunt resursele proprii ale Consiliului Județean, se pot face împrumuturi, deși un nu aș merge pe împrumuturi, ci pe atragerea de fonduri europene”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău. 

Custodele rezervației Vulcanii Noroioși speră ca refacerea drumului să ajute la creșterea numărului de turiști. „Am ajuns în pandemie la 80.000 de turiști. Acum a început să scadă; anul trecut am avut 47.000. A scăzut 50%. Acum nu pot să spun că numai datorită drumului, e datorită și sărăciei - mai pe românește”, declară Dumitru Roșu, custodele Rezervației Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioşi sunt împărţiţi în patru locaţii: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu. Pâclele Mari acoperă o suprafață totală de 15 hectare. Fac parte din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite