Soluția inedită a unei familii de fermieri la criza acută de culegători de fructe. Cum a rezolvat problema

0
Publicat:

Zilierii sunt foarte căutați în plin sezon al recoltelor, însă găsirea lor devine de la an la an o povară din ce în ce mai apăsătoare pentru fermieri. Unii iau măsuri radicale, pentru a rezolva lipsa forței de muncă.

Soiul american este mai ușor de cules. FOTO Iulian Bunilă
Soiul american este mai ușor de cules. FOTO Iulian Bunilă

Pe doamna Cristina am întâlnit-o în comuna Poșta Câlnău, pe una dintre cele mai întinse plantații de zmeur din județul Buzău. Cu multă grijă culege firavele fructe, pe care le pune apoi în caserole. Ferma buzoiană livrează zmeura unui lanț de supermarketuri, iar clientul este unul foarte pretențios.

Boabele coapte de zmeură se desprind ușor de pe crenguțele arbuștilor, astfel că recoltatul aromatelor fructe se face cu spor.

„Intrăm de dimineață în cultură și le luăm pe cele roșii, care au o anumită nuanță ce ne indică faptul că sunt coapte. Frucele deschise la culoare, cele roz, rămân pentru a fi culese a doua zi. Se coc pe rând, nu în același timp, astfel că ne oferă răgaz și nu ni se strică fructele pe câmp, neavând cu cine să le culegem la timp”, ne spune Cristina Grecu, producător zmeură.

image

Zmeura din soiul cultivat la Poșta Câlnău se coace treptat, iar doamna Cristina intră la cules zilnic, împreună cu soțul ei. Cei doi adună singuri roadele din plantația de fructe de pădure, iar din când în când le sare în ajutor fiica lor, atunci când nu este plecată la școală.

„Fructele se desprind foarte ușor de pe plantă, ceea ce e un mare avantaj. De aceea am ales acest soi, pentru a culege cu oameni mai puțini. Zmeura e bună de cules când ajunge să aibă culoarea potrivită, un roșu aprins”, ne explică Dănuț Panait, proprietarul fermei.

Lipsa forței de muncă l-a făcut pe Dănuț Panait, producătorul de fructe de pădure din Poșta Câlnău, să caute alternative în faza de recoltare, astfel încât să poată aduna zmeura cu un efectiv mic de oameni. A ales o măsură radicală, aceea de a înlocui vechea cultură cu una foarte productivă. Suprafața cultivată depășește 10.000 de metri pătrați.

Culesul este asigurat de cei doi soți. FOTO Iulian Bunilă
Culesul este asigurat de cei doi soți. FOTO Iulian Bunilă

Soiul adus de pe continentul american, pe care cei doi soți din Poșta Câlnău au început să-l planteze în locul butașilor vechi, poate fi recoltat doar de către membrii familiei. Fructele sunt mai mari și dispuse în afara frunzişului, fiind uşor şi rapid de adunat. De asemenea, coacerea este lentă, astfel că fructele pot fi recoltate la interval mai mare de timp.

Munca pe care o făcea o echipă de zilieri, până în urmă cu doi ani, când a fost înlocuită plantația de zmeur, poate fi realizată acum de către doi, trei culegători.

„Am ales soiul Plapink de zmeură care să înlocuiască vechea cultură. Toată această schimbare a plecat de la problema forței de lucru. Nicidecum nu ne-am gândit să schimbăm fructele, pentru că și acelea vechi sunt gustoase. Acestea noi sunt însă mai mari, mai rezistente și mai ușor de adunat. Acum culeg eu, soția și fiica atunci când ia vacanță. Practic noi recoltăm în aceeași zi ceea ce recoltau zece, doisprezece oameni, datorită acestui soi”, ne spune producătorul de fructe de pădure din Poșta Câlnău.

image

După mulţi ani în care a muncit în Germania, Dănuț Panait s-a întors în ţară şi, de peste 12 ani, produce zmeură şi mure din câteva soiuri foarte atractive. Fermierul din Poșta Câlnău spune că obține un profit anual de minimum cinci mii de euro la fiecare o mie de metri pătrați de plantație. Ar avea cu ce să plătească zilieri, însă nu-i găsește.

Tot din cauza crizei forţei de muncă, în urmă cu trei ani, lui Dănuţ Panait i-a venit ideea de a-şi invita prietenii de pe Facebook să-şi culeagă singuri fructele. Culegătorii de ocazie cumpărau zmeura culeasă la preţ mai mic decât în piaţă. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite