Cum a reușit o familie din Arad să transforme grija pentru propriii copii într-o veritabilă afacere cu fructe de pădure

0
Publicat:

O familie din satul Sâmbăteni, județul Arad și-a transformat o pasiune într-o afacere profitabilă. Totul a început prin plantarea unor butași de zmeură pentru copii.

Plantația se află în Sâmbăteni FOTO arhivă personală
Plantația se află în Sâmbăteni FOTO arhivă personală

În câțiva ani suprafața cultivată de familia Cătălin și Ramona Ioana Vuculescu din Sâmbăteni a ajuns la 1,6 hectare. I-au dat și o denumire și anume Pepiniera Kataleya. 

„Am început în anul 2016 prin ideea de a avea fructe bio pentru copii, însă în decursul anilor s-a transformat într-o afacere și asta datorită cererii de fruct de care piața are nevoie. Astăzi suprafața este de 1,6 hectare în extindere. Principalul obiectiv este acela ca oamenii să vină și să își culeagă singuri fructele, să se bucure de aer liber și natură, iar cei mici să vadă ce înseamnă agricultura”, a declarat Cătălin Vuculescu. De asemenea, pe lângă zmeură aceștia au și cultură de mur. 

Familia Vuculescu spune că perioada de coacere este împărțită în două.  La zmeură este iunie –iulie și august-octombrie, iar la mur iulie - august. 

Cătălin Vuculescu spune că în acest an zmeura se poate culege începând cu data 10 iunie.

Avem zmeură galbenă, roșie, mov și neagră. Soiurile sunt: Opal, latham, Canby, Polana, Entosadira, Polonez, Polka, Heritage și Versailes, iar la mur: Triple Crown, Navaho și Ouachita. Anul acesta kilogramul de zmeură se va vinde între 30 și 40 de lei, la caserolă, iar la cantități mari 22-25 lei/kg. La mure kilogramul va fi 20 -25 lei/kg la caserolă și 14-18 ron/kg la cantități mari”, mai declară Cătălin.

Și-ar dori o fabrică de procesare

Întreaga investiţie a fost din fonduri proprii, însă cei doi soți nu se vor opri aici, deoarece vor să se extindă. 

Pe viitor cei doi soți își doresc să construiască o fabrică de procesare. Pepiniera Kataleya se află în Sâmbăteni, lângă Zooland.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite