Sistem imunitar de fier. Alimente-minune care ne întăresc organismul pe timpul iernii - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Corpul uman resimte schimbarea de temperatură din lunile de toamnă care fac tranziţia de la sezonul cald la cel rece atât prin frecvente răceli şi gripe, dar şi afecţiuni digestive. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte şi mai reci, spun medicii, sistemul imunitar pierde din rezistenţă, iar pentru a ţine bolile departe de organismul nostru, este necesar să ne adaptăm alimentaţia dar şi modul de viaţă.

Semnalul de alarmă care indică scăderea imunităţii este degradarea stării generale de sănătate. Prezintă un set larg de simptome, precum dureri de cap, somnolenţă, răceli şi viroze, fluctuaţii ale temperaturii corpului, stres şi oboseală. Cu o alimentaţie sănătoasă şi plimbări în aer liber, rezistenţa organismului poate fi ajutată, spun medicii. Nici odihna nu trebuie neglijată.

Un prim pas pe care ni-l recomandă specialiştii este să avem grijă în primul rând să respectăm mesele de dimineaţă dar şi ce mâncăm la micul dejun. 

”Cerealele integrale cu un conţinut ridicat de fibre ne ajută la digestie,  curăţă oarecum intestinul şi, foarte important, are glucidele absorbabile, nu ne stresează pancreasul pentru a secreta insulina într-un mod fără vârfuri. Dacă vom consuma alimente cu glucide rapid absorbabile, insulina se va secreta foarte brusc şi o să ne dea o senzaţie de foame”, spune dr. Ecaterina Zoican, medic nutriţionist. 

O masă echilibrată consumată la orele dimineţii ne poate da energie pentru întreaga zi. Cura de alimente sănătoase trebuie menţinută însă pe durata întregii zile. 

”Obişnuitele mere sunt foarte bogate în antioxidanţi au şi acţiune antiinflamatorie ceea ce e foarte bine pentru consumul în această perioadă. Ghimbirul combate afecţiunile respiratorii, usturoiul mai este foarte bun, mai ales dacă este consumat proaspăt, având acţiune antibacteriană. Mierea este foarte bună, la fel, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi şi care ne ajută la creşterea imunităţii. Mai sunt bune bananele, pentru că sunt bogate în potasiu”, mai spune medicul Ecaterina Zoican. 

Nutriţioniştii ne mai recomandă ca pe parcurs să consumăm şi carne de peşte, bogată în grăsimi sănătoase.

Scăderea consumului de zahăr, cafea şi ciocolată, printre trucurile menite să ne păstreze imunitatea intactă

Trebuie să consumăm alimente care ne aduc energie. În lunile de toamnă târzie şi iarnă, este necesar pentru a păstra imunitatea organismului să menţinem căldura optimă în corp. Organismul nostru cere alimente fierbinţi pentru a putea păstra temperatura optimă. 

Rezistenţa imunităţii mai poate fi conservată prin reducerea cantităţii de zahăr, mai ales cel rafinat. Studiile arată că funcţionarea sistemului imunitar este compromisă timp de cinci ore chiar şi după ce a fost consumată o cantitate mică de zahăr pentru că interferează cu absorbţia de vitamina C.

image

Este imperativ să renunţăm la cafea sau să reducem foarte mult consumul ei. Cafeaua şi ciocolata sunt două alimente care nu îi fac deloc bine sistemului imunitar şi, implicit, stării generale de sănătate. Cafeina favorizează deshidratarea şi pierderea vitaminelor şi a mineralelor din organism. Dacă totuşi nu putem renunţa la acest viciu, pentru a-i reduce efectul nociv, bem două pahare de apă după fiecare ceaşcă de cafea pe care am consumat-o. 

Trebuie consumate alimente bogate în vitamina C. Vitamina C este un nutrient esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi ne ajută organismul să lupte împotriva răcelii şi gripei. Legumele bogate în vitamina C sunt pătrunjelul, legumele cu frunze verzi, broccoli, conopida, ardeii, roşiile. Nu trebuie neglijate nici fructele care conţin această vitamină, precum lămâile, portocalele, afinele, merele sau perele. 

alimentatie fructe legume familie FOTO shutterstock

Este bine să mâncăm legume rădăcinoase şi alte alimente care stimulează sistemul imunitar. Nu trebuie ocoliţi cartofii, sfecla, morcovii, păstârnacul sau ceapa. Putem combina multe dintre acestea în delicioase mancaruri cu legume. De asemenea, nu uita de legumele din familia cruciferelor, precum broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopidă, dar şi usturoiul şi legumele cu frunze verzi.

Consumul cât mai multor oxidanţi este necesar în sporirea imunităţii. Resveratrolul e un antioxidant puternic obţinut din strugurii roşii, atât din fruct cât şi din coajă. Statisticile spun că este de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Pe lângă faptul că întăreşte imunitatea organismului, ajută la tratarea bolilor cardiovasculare, articulare, luptă împotriva afecţiunilor alergice şi inflamatorii, scade colesterolul şi are efect antiaging.

Detoxifierea organismului este şi ea recomandată. Putem alege să ţinem o dietă bazată pe creşterea aportului de fibre, prin folosirea plantelor cu efect laxativ şi depurativ. Trebuie să înlăturăm pe cât posibil produsele de origine animală, dulciurile, cafeaua, făinoasele şi să punem accentul pe legume şi fructe consumate în stare proaspătă sau sub formă de sucuri.

Medicii mai recomandă, pentru a avea o imunitate mai bună, respectarea orelor de somn. Un organism odihnit este mai rezistent. Fiecare dintre noi este diferit, astfel că şi nevoia de odihnă este diferită. Uneori însă, pentru că suntem mult prea ocupaţi, uităm de acest aspect şi neglijăm odihna. Totuşi, e bine să ne organizăm timpul în aşa fel încât să ne terminăm treburile în timp util, să avem vreme şi pentru ieşiri în oraş cu prietenii sau să ne uităm la televizor şi să stăm pe internet, dar şi să dormim zilnic 7-8 ore, atât cât este recomandat.

image

Trebuie făcut sport regulat. Aproximativ 30 de minute de mişcare în fiecare zi ajută la îmbunătăţirea sistemului cardiovascular, reduc stresul şi cresc imunitatea. E important să găsim o activitate care să ne fie pe plac. Astfel, nu vom fi tentaţi să renunţăm după câteva şedinţe. Mersul la sală, înotul, dar şi câteva exerciţii simple care pot fi făcute seara acasă sunt efeiciente. Unii specialişti recomandă pentru întărirea imunităţii chiar şi exerciţiile de relaxare şi meditaţia.

O igienă corespunzătoare a mâinilor ne fereşte de multe pericole. Trebuie, aşadar, să ne spălăm frecvent cu apă şi săpun. Lucrul acesta ar trebui să dureze cam 20 de secunde şi ar trebui spălate bine şi degetele, încheieturile şi spaţiul dintre degete. Nu trebuie să folosim neapărat un săpun antibacterian pentru că acesta este inutil împotriva virusurilor şi dăunător pentru mediu, ci trebuie un produs cât mai natural.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite