Românul Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului pe jos. Povestea, exportată de români în Belgia

0
Publicat:

Belgienii vor afla povestea de Cartea Recordurilor a primului om care a făcut înconjurul lumii pe jos. La începutul secolului trecut, românul Dumitru Dan a parcurs 100.000 de kilometri, în șase ani. 

Dumitru Dan s-a născut 14 iulie 1889, la Buhuși, Bacău, și a murit pe 4 decembrie 1978, în Buzău
Dumitru Dan s-a născut 14 iulie 1889, la Buhuși, Bacău, și a murit pe 4 decembrie 1978, în Buzău

Unul dintre proiectele prin care România va sărbători Ziua Internațională a Francofoniei este programat în orașul Ath, din Belgia, eveniment organizat în jurul unuia dintre puținii români care au ajuns în Cartea Recordurilor.

Dumitru Dan, din Buzău, împreună cu alți trei români, a luat parte între anii 1910 și 1916, la concursul organizat de Touring Club de France, competiție întreruptă din cauza Primului Război Mondial şi finalizată pe 14 iulie 1923 la Paris.

Performanța geografului și exploratorului român a rămas neegalată, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 1985. La împlinirea a 100 de ani de la ocolul lumii pe jos realizat de primul globe-trotter român, Muzeul Județean Buzău a amenajat o expoziție permanentă, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”.

Afișul evenimentului organizat în Belgia. SURSA MJ Buzău
Afișul evenimentului organizat în Belgia. SURSA MJ Buzău

Colecția cuprinde obiecte personale ale exploratorului român, fotografii din timpul călătoriei și peste 600 de documente. O parte dintre acestea vor putea fi admirate, între 18 și 31 martie 2023, în cadrul expoziției din orașul Ath, Belgia.

„De fiecare dată când suntem invitați să promovăm patrimoniul cultural național peste hotare ne încearcă un sentiment de împlinire, un sentiment de bine al faptului că suntem pe drumul cel bun. Este foarte important să reprezentăm România așa cum se cuvine. De data aceasta este despre un om, o poveste, o aventură”, declară Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Singurul supravieţuitor din echipa care a pornit în expediţie

În anul 1910, Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, toţi în costume populare şi în opinci, au pornit în ocolul pământului la picior, fără ajutor financiar.

Cu doi ani înainte, Touring Club de France lansase o provocare şi un concurs inedit. Publicaţia oferea 100.000 de franci celui care se va încumeta să parcurgă 100.000 de kilometri pe jos, făcând înconjurul Pământului cu forţe proprii. Peste 200 de candidaţi s-au înscris în competiție.

Dumitru Dan şi Paul Pârvu erau studenţi la Geografie, în Paris, iar Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, la Conservatorul din capitala Franței. Pentru că aveau o situaţie precară, cei patru români munceau nopţile pentru a-şi plăti studiile în străinătate.

Au fost admiși de organizatori pentru inedita provocare, însă românii au cerut un răgaz de doi ani de pregătire până la startul pe itinerariul propus de ei.

Dumitru Dan și camarazii săi au revenit în ţară şi, în următorii doi ani, au învăţat limbi străine şi s-au antrenat mergând pe jos câte 45 de kilometri zilnic. Au făcut studii de cartografie şi medicină şi au învăţat cântece şi dansuri populare româneşti.

La 1 aprilie 1910, cei patru temerari au plecat din București, însoţiţi de un câine, încălţaţi în opinici şi îmbrăcaţi în costume naţionale. Mergeau fără oprire câte zece ore pe zi. Au fost la un pas să-şi piardă viaţa în deşertul african, fără apă şi fără mâncare.

Pe vaporul care îi transporta din sudul Africii spre Australia, românii au fost nevoiţi să facă un anume număr de kilometri, pe jos, aşa cum cerea regulamentul concursului. Distanţele parcurse erau măsurate cu ajutorul unor dispozitive pe care tinerii le aveau montate la picioare.

Prima tragedie a lovit grupul în iulie 1911, în India

Cei patru români au fost invitaţi vreme de două zile la palatul rajahului din Mumbay. În timpul vizitei, pe 17 iulie 1911, Alexandru Pascu a murit intoxicat cu opium. Cei rămaşi în expediţie au ajuns la Rio de Janeiro, în 1912, apoi au luat vaporul spre Yokohoma.

Au trecut din Japonia pe continent, iar în China au fost nevoiţi să traverseze munţii. În urma unui teribil accident, Gheorghe Negreanu a murit. Acesta a căzut într-o prăpastie, iar colegii lui au găsit prea târziu un medic care să îi acorde îngrijiri.

Dumitru Dan, tânăr SURSA Colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Buhuși, Bacău
Dumitru Dan, tânăr SURSA Colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Buhuși, Bacău

Dumitru Dan şi Paul Pârvu au continuat expediția mergând în Siberia, la sfârşitul anului 1912. După ce au trecut prin satele băștinaşilor, românii şi-au continuat călătoria până în Canada, apoi au trecut în Statele Unite ale Americii.

După aproape 90.000 de kilometri parcurşi, Dumitru Dan a rămas singurul capabil să continue cursa. În Florida, picioarele lui Paul Pârvu au cedat, iar medicii i-au interzis continuarea călătoriei. A murit, cu picioarele amputate.

Dumitru Dan s-a întors în Europa la trei ani de la data la care părăsise bătrânul continent. Din cauza războiului, românul a fost nevoit să încheie periplul, tocmai când mai avea de parcurs 4.000 dintre cei 100.000 de kilometri care însumau înconjurul Pământului.

Românu; Dumitru Dan a primit titlul de campion mondial şi cei 100.000 de franci din partea agenţiei franceze.

De-a lungul călătoriei, cei patru români au schimbat 28 de costume naţionale şi 497 de perechi de opinici, pe care prietenii şi familiile din România le-au trimis acolo unde se aflau călătorii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite