Produsele carmangeriilor din Pleşcoi, reatestate de Direcţia Agricolă. Pot fi comercializate în continuare ca produse tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 16 produse tradiţionale au fost reatestate în acest an la Buzău. Este vorba despre preparate din carne, între care se numără şi celebrii cârnaţi de Pleşcoi. Alte două produse cunoscute, de panificaţie, vor fi şi ele reatestate în curând. Prin această măsură, statul doreşte să excludă din galantare produsele contrafăcute.

În judeţul Buzău au fost reatestate în acest an 16 produse tradiţionale. Toate sunt din carne şi sunt fabricate în zona Pleşcoi. Este vorba despre cârnaţi de oaie buzoieni uscaţi şi afumaţi, Babic de Pleşcoi, Ghiudem de Pleşcoi, pastramă din piept de oaie, în baiţ, muşchiuleţ de oaie uscat, tobă de casă şi altele.

Pe masa reprezentantilor Direcţiei Agricole Buzau se mai află pentru autorizare alte două produse, dar din domeniul panificatiei. ”Avem în proces şi sperăm să autorizăm două dosare pe care le avem pe masă. Este vorba despre produse de panificaţie, anume cozonacul de Buzău şi covrigul de Buzău şi sperăm ca în cel mai scurt timp să îl autorizăm, a declarat Cosmin Florea, director Direcţia Agricolă Buzău.

Potrivit unor noi norme impuse de Ministerul Agriculturii, produsele tradiţionale nu se mai pot face în bucătăria proprie, ci în spaţii care trebuie să respecte un anumit flux tehnologic şi anumite compartimentări. Prin măsura reatestării produselor tradiţionale, statul doreşte să excludă din galantare produsele contrafăcute.

Pentru a fi recunoscute ca produse tradiţionale, acestea trebuie fabricate în anumite conditii, iar producătorii sunt obligaţi să ateste faptul că preparatul pe care îl fac este unul cu tradiţie pentru zona respectivă. Trebuie obţinut cu materii prime locale, să nu conţină aditivi alimentari, să respecte o reţetă locală, un procedeu şi proces tehnologic tradiţional şi să se diferenţieze foarte clar de alte produse din aceeaşi categorie.

Odată obţinută atestatea care-i permite producătorului să promoveze produsul ca fiind tradiţional şi recunoscut de autorităţi ca atare, apare obligaţia ca fabricarea să se facă doar în cantităţi limitate. Atestatul de produs tradiţional poate fi retras, dacă există plângeri care se confirmă sau dacă la un control se dovedeşte că producătorii au încălcat normele în vigoare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite