O hidrocentrală va produce electricitate cu apa din cea mai mare aducțiune realizată după Revoluție VIDEO

0
Publicat:

Cel mai mare producător de energie electrică din România extinde cu o nouă centrală, Nehoiașu II, amenajarea hidrotehnică Siriu – Surduc, județul Buzău. Este cea mai lungă galerie de aducțiune din România realizată după anul 1984. 

Centrala Nehoiașu II din Siriu - Surduc (Buzău) ar urma să fie echipată cu un hidroagregat tip Francis, de 55 MW, și, odată finalizată, ar urma să producă circa 150 GWh de energie electrică anual. În anunțul de licitație se spune despre o turbină de minimum 20 MW.

Valoarea contractului nu este foarte mare, întrucât mare parte din lucrările amenajării hidroenergetice sunt efectuate. Astfel, potrivit datelor oferite de Hidroelectrica, proiectul ar fi deja în proporție de 85 la sută.

„Clădirea centralei este realizată integral, lucrările rest de executat sunt betonare la nivel turbină, betonare nivel generatoare și ghidaj, lucrări de arhitectură în interiorul clădirii, lucrări de instalații electrice, termice și sanitare, execuție stație de transformare, montare echipamente hidromecanice și electrice aferente hidrocentralei”, arată Hidroelectrica.

În Buzău se află cea mai lungă galerie forţată. SURSA Arhivă
În Buzău se află cea mai lungă galerie forţată. SURSA Arhivă

Aducţiunea Surduc - Nehoiaşu, judeţul Buzău, este cea mai amplă lucrare hidrotehnică finalizată după Revoluţie. Muncitorii au terminat etapa excavării, după 30 de ani de muncă în subteran, momentul fiind marcat în 2015 printr-o ultimă dinamitare în pântecele muntelui.

Execuţia galeriei a fost atacată pe opt fronturi, ultima etapă fiind execuţia şi străpungerea tronsonului de galerie subterană Trestia - Castel, care a marcat finalizarea excavaţiei întregii aducţiuni. Ultima detonare s-a realizat la o adâncime de trei kilometri dinspre portalul de acces Pruncea.

Galeria a fost proiectată să preia apa unor afluenţi din zona de munte a judeţului Buzău şi să o direcţioneze, cu un debit de 40 mc/s, spre turbinele hidrocentralei Nehoiaşu.

„Aducțiunea Surduc - Nehoiașu conduce apa din acumularea Surduc la centrala hidroelectrică Nehoiașu și are lungimea de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40mc/s și un diametru interior de 4 metri. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă circulară la interior și este protejată pe toată lungimea cu o cămășuială din beton de 30-35 cm grosime”, spun reprezentanţii companiei.

Amenajarea hidrotehnică din zona de munte a județului Buzău are cea mai lungă galerie de aducţiune escavată pentru folosinţă energetică, precum şi cea mai lungă galerie forţată (2.540 metri). Asigură cea mai mare cădere hidraulică din investiţiile în execuţie ale Hidroelectrica (circa 490 metri) și străbate o zonă de mare complexitate geologică.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite