Neamțul Thorsten și olandezul Jos construiesc Piața Artizanilor în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului VIDEO

0
Publicat:

România este țara de care mulți străini se îndrăgostesc atât de tare încât simt nevoia să se implice direct în promovarea frumuseților ei. Pe doi dintre aceștia i-am găsit în Ținutul Buzăului, unde amenajează Piața Artizanilor, un nou obiectiv turistic al zonei.

Jos și Thorsten, la lucru în Piața Artizanilor FOTO Iulian Bunilă
Jos și Thorsten, la lucru în Piața Artizanilor FOTO Iulian Bunilă

Este vorba despre Thorsten Kirschner, un bavarez care deține un frumos conac în patria vulcanilor noroioși, și despre Jos Volkers, un artist olandez stabilit în Munții Buzăului.

Piața pe care aceștia o construiesc în comuna Berca va găzdui la începutul lunii mai un târg cu mâncare și obiecte de artizanat, în care turiștii vor descoperi laolaltă toate produsele localnicilor.

„Arată foarte bine, Jos. Trebuie să asamblăm blatul mesei și apoi să punem o etajeră aici, în mijloc, pe care să pună produse la nivelul genunchilor. Îmi place cum ai lucrat aici și ai făcut dintr-un blat vechi ceva deosebit. Mai mult ca sigur, că masa pe care ai sculptat hamei va fi folosită pentru ca stand pentru berea artizanală”, este discuția pe care am surprins-o între Torsten și Jos, în timp ce lucrează la amenajarea Pieței Artizanilor.

Standurile sunt făcute din obiete vechi FOTO Iulian Bunilă
Standurile sunt făcute din obiete vechi FOTO Iulian Bunilă

Thorsten Kirschner și-a găsit sufletul-pereche în județul Buzău cu peste un deceniu în urmă, iar de atunci a ajuns să iubească tot ce este românesc. A transformat un conac superb într-un obiectiv turistic, în satul Rătești, iar acum amenajează în patria vulcanilor noroioși o piață de produse artizanale, împreună cu mai mulți investitori din turismul buzoian și alți câțiva străini îndrăgostiți de România.

„Suntem câțiva străini prinși în această misiune: eu, jumătate bavarez, jumătate buzoian, fiind de mai mult de zece ani aici, mai avem un francez, Xavier, care produce bere artizanală, și Jos, un olandez care este meșter foarte priceput și care ne ajută cu construcția standurilor”, ne spune Thorsten Kirschner, unul dintre inițiatorii proiectului de promovare a Ținutului Buzăului.

Thorsten Kirschner și soția sa, Juranda, sunt de peste un deceniu implicați în promovarea frumuseților din județul Buzău. Cei doi își desfășoară activitatea într-un conac vechi, care i-a aparținut boierului Grigorescu, din satul Rătești, căruia au reușit să-i redea strălucirea de la începutul secolului trecut.

Torsten și Juranda au reabilitat Conacul Grigorescu FOTO Iulian Bunilă
Torsten și Juranda au reabilitat Conacul Grigorescu FOTO Iulian Bunilă

Thorsten și-a direcționat oferta către turismul rural îmbinat cu arta culinară, concept unic în zonă. Oaspeții, mulți din străinătate, sunt ademeniți cu activități precum vânătoarea de trufe, cursurile de “mobile cooking” sau ospețele boierești, bogate în mâncăruri tradiționale reinterpretate de Juranda Kirschner. 

Piața pe care Thorsten o construiește împreună cu asociații săi din Comunitatea Slow Food Buzău va fi unică în țară. Toate standurile vor fi confecționate din mobilier vechi și piese de tâmplărie adunate din gospodăriile bătrânilor din Ținutul Buzăului. Evenimentul va avea loc lângă fostul Infopoint Turistic din Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioși

„Este un loc strategic, exact în comuna Berca, spre vulcanii noroioși, unde avem circa 1.500 de turiști care în fiecare weekend trec, vizitează, dar pleacă acasă. Aici, în această piață, pot să deguste produsele din zonă, să mănânce, să vorbească cu producători locali și astfel sprijinim și economia locală”, declară Thorsten Kirschner.

Standurile pieței sunt confecționate sub îndrumarea artistului Jos Volkers

Echipa care lucrează la amenajarea pieței din Berca este coordonată de Jos Volkers, un artist olandez cunoscut în țara sa, care a ales să trăiască în Munții Buzăului. În timp ce meșterește, olandezul învață istoria acestor meleaguri. 

„Acum lucrez la o frumoasă ușă veche, cu multe straturi de vopsea, verde, roz, care îi oferă un efect interesant. Am văzut stupi de albine, mi-au plăcut și am conceput structura asta ca stand pentru producătorii de miere. O să punem produse din miere deosebit de bune din zona Buzăului”, declară Jos Volkers, artistul implicat în amenajarea pieței din Berca.

Jos Volkers este impresionat de obiectele vechi românești FOTO Iulian Bunilă
Jos Volkers este impresionat de obiectele vechi românești FOTO Iulian Bunilă

Pasionat de natură şi artă în acelaşi timp, olandezul de 40 de ani s-a mutat în 2018, împreună cu soţia sa, Rodica, tot artist, în satul Păltiniș, comuna Gura Teghii. În munţii Buzăului, artistul a găsit inspiraţia necesară pentru a-şi dezvolta proiectul său de suflet, un atelier de prelucrare a lemnului.

„Cele mai interesante lucruri pe care le-am descoperit aici, în România, sunt peisajele superbe, pădurea, animalele sălbatice pe care le poți întâlni, precum porcul mistreț, ursul. Este uimitor și cum poți găsi ciuperci, bureți. Este frumos că aici e aer curat cum nu mai găsești în alte locuri”, ne spune artistul olandez. 

Târgul unde găsiți toate aceste bunătăți

Jos Volkers și Thorsten Kirschner pun umărul la dezvoltarea turismului în Geoparcul Ținutul Buzăului. Piața pe care aceștia o construiesc în patria Cârnaților de Pleșcoi și a Vulcanilor Noroioși va găzdui în prima săptămână a lunii mai un târg cu mâncare și obiecte de artizanat, în care turiștii vor găsi laolaltă toate produsele localnicilor.

„Melinisul cu fructele în miere, miedăria care face băutură pe bază de miere, bere artizanală, suc de mere fără adaos de zahăr, dulcețurile reinventate de la Rafinețuri sunt câteva dintre produsele ce vor fi expuse și comercializate în cadrul târgului”, declară Juranda Kirschner, organizator al Pieței Artizanilor. 

Produsele din zona Buzăului vor fi expuse în Piața Artizanilor FOTO Iulian Bunilă
Produsele din zona Buzăului vor fi expuse în Piața Artizanilor FOTO Iulian Bunilă

Piața Artizanilor este un proiect organizat de Comunitatea Slow Food Buzău și Geoparcul Global UNESCO Ținutul Buzăului. Va fi primul târg din România cu standuri construite din materiale reciclabile. Piața va cuprinde o expoziție a artizanilor locali de produse alimentare, o expoziție de artă, gourmet street-food și va oferi o atmosferă prietenoasă pentru întreaga familie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite