Cât îi costă pe turiști să învețe cel mai vechi meșteșug din istorie. Atelierul se află într-o zonă legendară

0
Publicat:

Meşteşugul olăritului renaște pe Valea Buzăului prin cursuri oferite de către artiștii Școlii de Olărit de la Colți. Atelierul de ceramică organizat la Centrul de Artă Aluniș durează aproximativ două ore, iar la final participanții pot lua acasă obiectul creat.

Ruslan Cîrlan este instructorul Școlii de Olărit. SURSA Centrul de Artă Aluniș
Ruslan Cîrlan este instructorul Școlii de Olărit. SURSA Centrul de Artă Aluniș

Școala de Olărit a reluat în februarie cursurile săptămânale, primii beneficiari fiind prietenii școlii, copiii de la Casa Amurtel Romania și Centrul de zi Izvorul Speranței. În cadrul taberei de lucru, un număr de 12 copii au beneficat de servicii gratuite de cazare, mese, drumeții și atelier de olărit cu artistul Ruslan Cîrlan. Totul a fost posibil în urma unor donații și sponsorizări.

Școala de Olărit de la Colți este un proiect dezvoltat de Centrul de Artă Aluniș, prin care se reînnoadă tradiția ceramicii buzoiene și totodată se revitalizează meșteșugului olăritului pe Valea Buzăului ca premisă pentru creșterea și dezvoltarea comunității locale.

„Prin intermediul acestei școli derulăm un program de educație culturală prin care oferim acces gratuit la cursuri de olărit și terapie prin artă tinerilor și copiilor din zonă și celor aflați în sistemul de protecție de stat. Până în acest moment peste 400 de tineri și copii au beneficiat de atelierele noastre”, explică Iulia Sîrbu, responsabilul Centrului de Artă Aluniș.

Şcoala de Olărit de la Colţi, judeţul Buzău, a lansat o invitaţie către toate ONG-urile şi asociaţiile care au ca beneficiari tineri şi copii aflaţi în situaţii vulnerabile să aplice pentru participare la tabere gratuite, începând cu 1 septembrie 2022. Peste 400 de tineri şi copii au beneficiat deja de ateliere gratuite de modelaj şi terapie prin artă.

Continuarea cursurilor și taberelor gratuit este posibilă cu ajutorul veniturilor obținute din vânzarea serviciilor de cazare, masă și agrement către oaspeți. Inclusiv atelierul de olărit și artiștii care lucrează aici oferă ocazia turiștilor care vizitează Ținutul Buzăului să experimenteze unul dintre cele mai vechi meșteșuguri.

Atelierul de ceramică organizat la centrul de Artă Aluniș durează aproximativ două ore, iar la final participanții pot lua acasă obiectul creat. „În fiecare duminică, de la ora 11.00, te așteptăm să descoperi meșteșugul olăritului și să îți încerci mâna la roata olarului alături de doamnele noastre olar sau artistul ceramist aflat în rezidență. Preț atelier: 120 lei/adult, 70 lei/copil”, transmite conducerea Centrului de Artă Aluniș.

Ruslan Cîrlan, un artist plastic basarabean stabilit de câțiva ani în comuna Colţi, este unul dintre meşterii şcolii de olărit. Din mâinile sale ies zilnic oale şi ulcele modelate cu multă imaginaţie şi evident cu ajutorul roţii olarului. Este ajutat de două doamne din zonă, Mihaela Coman şi Mădălina Tache, specializate și ele în această artă străveche.

De curând, a fost cooptat în echipa de ceramiști un maestru cu renume. „Ne bucurăm de prezența în rezidență artistică a domnului Gheorghe Nicoi care, cu dăruire și har, făurește ceramică de Colți ce va fi disponibilă spre vânzare începând din primăvară”, este anunțul postat de echipa Centrului de Artă Aluniș.

Atelierul de olărit și complexul tursitic se află în satul Aluniș comuna Colţi. Localitatea din judeţul Buzău este cunoscută în toată ţara pentru chihlimbarul care se găseşte aici, muzeul dedicat preţioasei răşini, dar şi pentru complexul rupestru din satul Aluniş, cel mai vechi lăcaş săpat în stâncă, unde încă se fac slujbe religioase.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite