Iubim soarele, dar nu când face rău pielii. Cum ne protejăm vara de arsurile solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recomandă purtarea pălăriilor cu boruri largi    Arhivă adevarul.ro
Medicii recomandă purtarea pălăriilor cu boruri largi    Arhivă adevarul.ro

Relaţia pielii cu soarele trebuie să fie una echilibrată – asta spun medicii şi după asta ar trebui să ne ghidăm ieşirile în aer liber. Dacă iarna îl căutăm, vara este recomandat să evităm să ne expunem prelungit razelor puternice ale soarelui, iar dacă o facem, e bine să urmăm recomandările specialiştilor pentru ca pielea să nu aibă de suferit.

Arsurile solare se manifestă prin apariţia unui eritem, o roşeaţă la nivelul pielii în zonele care au fost expuse excesiv la soare, modificări care sunt însoţite de o uşoară creştere a temperaturii corporale. 

Cele mai severe pot provoca un disconfort greu de suportat, spune dr. Andi Cristian Rizoiu, medic dermatolog la Spitalul Judeţean Buzău. 

Zonele afectate sunt sensibile, uşor dureroase la presiune şi la atingere. ”După câteva ore sau chiar zile, pot apărea leziuni veziculoase sau chiar buloase, în cazul arsurilor mai severe. Este vorba de prezenţa unor băşici, mai mari sau mai mici, în funcţie de gravitatea arsurii solare, pline cu lichid clar, care se pot rupe la traumatisme minore sau la înţepături“, explică dermatologul.

Modificările care apar la nivelul pielii, mai spune medicul buzoian, pot fi însoţite de manifestări generale, cum ar fi durerile de cap, febra, chiar frisoane şi stare generală alterată. 

După producerea arsurii, încep procesele de vindecare. În câteva zile, senzaţia de arsură şi durere începe să scadă în intensitate. Stratul superior al tegumentului se decolorează, apoi se cojeşte, după care ţesuturile afectate sunt înlocuite cu ţesuturi noi.

Cele mai predispuse persoane sunt cele care au fototip cutanat I şi II. Este vorba de persoanele care au pielea deschisă la culoare, cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaştri şi păr blond, precum şi persoanele roşcate.

Apa împotriva soarelui

Atunci când apar arsurile solare, o primă măsură indicată este aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfăşurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum şi efectuarea duşurilor cu apă rece. 

„Se recomandă folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi, şi aplicarea cremelor care conţin corticoizi pe zone limitate. Loţiunile de protecţie ar trebui cumpărate numai din farmacie, nu de la tarabă sau de pe plajă, de la vânzătorii ambulanţi. Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă“, recomandă dermatologul Andi Cristian Rizoiu.

Tenul, o atenţie suplimentară

Medicul spune că cea mai bună metodă de prevenţie este evitarea expunerii la soare în special în intervalul orar 10.00-17.00, folosirea cu regularitate a cremelor de fotoprotecţie avizate de Ministerul Sănătăţii şi adoptarea unei vestimentaţii corespunzătoare, cum ar fi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. „În această perioadă, ar trebui să ne acoperim pielea, nu să o dezvelim. Este recomandată purtarea şepcilor, a pălăriilor cu boruri largi. Şi purtarea ochelarilor cu filtru UV este indicată pentru ochi: ne protejăm pielea, dar să nu uităm de partea oculară“, explică specialistul.

Acesta ne sfătuieşte ca atunci când ieşim în soare să acordăm o grijă aparte capului, pielea feţei fiind mai sensibilă, în comparaţie cu pielea prezentă pe restul corpului, din cauza faptului că este mai subţire. „Trebuie să folosim creme fotoprotectoare cu factor de protecţie de minimum 30, geluri de curăţare destinate exclusiv feţei. Aceste creme protectoare trebuie să fie aplicate cu regularitate, din două în două ore, dacă persoana respectivă nu intră în apă, iar dacă intră în apă, cât mai des cu putinţă“.

buzaumedicandirizoiu

Dr. Andi Rizoiu Sursa spitalulbuzau.ro 

Foarte important, consideră medicul Rizoiu, este ca înainte de expunerea la soare, cu câteva zile, să fie utilizat un agent exfoliant, pentru ca pielea să capteze uniform radiaţiile solare. Este indicat ca epilarea să nu se facă în ziua anterioară expunerii la soare, ci cu două-trei zile înainte, pentru ca porii să nu fie deschişi.

Alergia la soare

Sunt însă şi persoane care, la câteva minute sau chiar ore după expunerea la soare, capătă o erupţie roşie pe mâini şi pe decolteu. Acestea suferă cel mai probabil de alergie la soare, cunoscută şi ca erupţie solară sau sensibilitate crescută a pielii la lumina soarelui. 

„Radicalii liberi generaţi de radiaţiile ultraviolete formează compuşi chimici care pot produce injurii la nivelul pielii. Mecanismele de apărare ale persoanelor predispuse la alergii solare nu sunt capabile să ţină în frâu efectele acestor compuşi şi apar modificări inflamatorii la nivel cutanat care se exprimă clinic prin roşeaţă, uneori vezicule şi prurit“, explică medicul. 

Altfel spus, este vorba de situaţii în care, după ce au stat la soare, chiar şi pentru o foarte scurtă perioadă, dezvoltă acea erupţie roşie, uneori dureroasă, şi mâncărime. Sunt afectate, de obicei, zonele care nu au fost protejate de radiaţii şi au fost expuse direct la soare.

„Alergia la soare poate fi prevenită prin evitarea expunerii la razele solare şi folosirea cremelor cu grad ridicat de fotoprotecţie, care trebuie aplicate cât mai des. Alimentaţia bogată în antioxidanţi, care blochează radicalii liberi, alimentele care conţin un nivel ridicat de acizi graşi omega 3, calciu, vitamina E, hidratarea corespunzătoare, toate contribuie la reducerea semnificativă a riscului de apariţie a alergiilor solare“, explică medicul buzoian Andi Rizoiu.

Atenţie la aluniţe!

În urma arsurilor solare pot apărea leziuni pigmentare noi, cum ar fi aluniţele, iar cele existente îşi pot schimba culoarea, forma sau dimensiunile. De aceea, este recomandată efectuarea unui examen dermatoscopic la medicul dermatolog la fiecare şase luni şi îndepărtarea leziunilor suspecte. 

„Aluniţele existente pe piele trebuie urmărite periodic pentru a surprinde modificările care pot apărea. Se va urmări în primul rând culoarea, o leziune suspectă având mai multe culori. De asemenea, o leziune suspectă are margini neregulate, este asimetrică, iar o creştere rapidă în dimensiuni nu este de bun augur“, explică medicul buzoian.

Specialiştii atenţionează, de asemenea, că arsurile solare contribuie la accelerarea fenomenului de îmbătrânire a pielii. Mai mult decât atât, în unele cazuri, expunerea exagerată la razele ultraviolete poate duce la afecţiuni grave. „Cele mai de temut afecţiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate, iar melanomul este cel mai periculos şi cel mai agresiv dintre acestea“, spune dermatologul Andi Cristian Rizoiu.

Vă recomandăm şi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite