„Închisoarea Tăcerii“ de la Râmnicu Sărat va fi salvată. Mihalache, Coposu și Diaconescu, printre foștii deținuți

0
Publicat:

Temuta închisoare de la Râmnicu Sărat, cunoscută și ca „pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, va fi restaurată și deschisă publicului larg.

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963. SURSA Flavia Suciu
Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963. SURSA Flavia Suciu

Proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” ce prevede restaurarea fostului penitenciar și amenajarea Centrului educațional privind Comunismul în România a fost acceptat la finanțare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Reabilitarea fostei pușcării comuniste va fi una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro.

„Obiectivele proiectului sunt conservarea, consolidarea și restaurarea fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, punerea în valoare a monumentului și realizarea unui centru educațional. Evocarea trecutului se va desfășura, într-o formă adecvată secolului al XXI-lea, prin realitate virtuală, obiecte digitalizate și într-o manieră interactivă”, a explicat Hegedüs Csilla, secretar de stat MIPE.

Cererea de finanțare în vederea restaurării fostului penitenciar a fost depusă de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Nu avem timp de sărbătorit, dar ne oprim câteva momente să mulțumim partenerilor instituționali și echipei #IICCMER pentru munca și eforturile depuse, pentru responsabilitatea pe care au avut-o, pentru dorința lor de a reconstrui o parte a istoriei mult încărcată de suferință!”, au transmis reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost înființată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri ai partidelor politice, foști miniștri din guvernul Ion Antonescu, precum și clerici greco-catolici şi romano-catolici.

„Crearea unui muzeu al închisorii dedicat memoriei victimelor comunismului este deosebit de importantă în actuala perioadă, în primul rând pentru a ajuta generația tânără să înțeleagă ce a însemnat cu adevărat această epocă. Aici au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice. Crimele comunismului trebuie arătate, istoria regimului totalitar trebuie explicată”, a mai transmis Hegedüs Csilla.

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite