FOTO Salturi cu paraşuta, executate la Boboc de trupele speciale din Brăila
0A fost o zi încărcată pentru militarii Regimentului 528 (ISR) Identificare, Supraveghere şi Recunoaştere ”Vlad Ţepeş” din Brăila, care au executat salturi cu paraşuta pe aerodromul Boboc din Buzău şi în raioane din proximitatea acestuia. La antrenamentele cercetaşilor a asistat şi comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
General-maior Lucian Foca şi şeful informaţiilor din marea unitate, colonelul Vasile Cerbu, au verificat modul de instrucţie prin paraşutare din zbor orizontal, din aeronava C-130 Hercules, cu aterizare în teren impropriu, cu materiale. Salturile de antrenament şi verificare au fost executate cu paraşuta rotundă, cu deschidere automată, de la înălţimi cuprinse între 200-500 metri, ziua, în condiţii meteorologice normale.
Scopul antrenamentelor de joi este perfecţionarea pregătirii personalului aeronavigant-paraşutist pentru organizarea, conducerea, asigurarea şi executarea paraşutărilor în condiţii variate de teren şi de stare a vremii cu paraşuta rotundă. Se urmăreşte dezvoltarea capabilităţii de a pătrunde în dipozitivul inamicului cu aeronave de diferite tipuri, prin paraşutare.
Înainte de îmbarcarea în aeronave, militarii au fost evaluaţi din punct de vedere medical şi psihic, a fost făcută pregătirea paraşutelor şi efectuarea controlului tehnic înainte de echipare, au primit precizări cu ultimele date despre situaţia meteorologică şi obstacolelor în zona de paraşutare, au fost organizaţi pe echipaje şi aeronave.
După executarea paraşutărilor, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior dr. Petrică-Lucian Foca a a apreciat pregătirea minuţioasă a misiunilor de paraşutare în strânsă cooperare cu echipajele aeronavelor.
”Datorită calităţilor morale, capacităţii de efort fizic şi deprinderilor paraşutiştilor la nivelul standardelor şi baremelor de specialitate au fost executate paraşutări fără incidente sau accidente. Profesia de paraşutist-cercetaş semnifică un sistem de trăsături fizice, intelectuale, morale, formate special pentru a rezolva sarcini specifice, într-un aspect al unui domeniu de activitate, paraşutare, operaţii militare aeropurtate, aeromobile, specifice, gen de muncă specifică, formă de activitate definitivă, stres, încordare psiho-fizică, efort fizic intens, coordonarea militarilor şi o deplină stăpânire de sine. Tocmai capacitatea de a face faţă acestor solicitări îi diferenţiază de alte categorii de militari”, a declarat la sfârşitul activităţii, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Lucian Foca.
Cercetaşul paraşutist acţionează în dispozitivul inamicului, în structuri de mici dimensiuni, fără să fie văzut şi descoperit. Este o calitate care se formează, se perfecţionează şi se transmite tinerilor şi generaţiilor viitoare.