FOTO Pandemia amână redeschiderea unui muzeu unic din Munţii Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările sunt aproape gata   Sursa foto: MJ Buzău
Lucrările sunt aproape gata   Sursa foto: MJ Buzău

Turiştii care aleg în această vară să viziteze Ţinutul Buzăului vor găsi în continuare lacătul pe uşa unui important lăcaş de pe traseu. Anunţată iniţial pentru începutul lunii iunie, redeschiderea Muzeului Chihlimbarului de la Colţi, secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău a cărei modernizare a început anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Pe raza comunei Colţi preţioasa răşină, chihlimbarul, se găseşte atât în pământ, la adâncimi mici, cât şi la suprafaţă. În anii ‘70, autorităţile săteşti au construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat ambrei.

”Vedeta” colecţiei din clădirea care are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie. 

Aceasta şi celelalte exponate erau în pericol de a fi distruse din cauza stării avansate de degradare a imobilului aflat atunci în patrimoniul comunei.

Astfel, în urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău. Pereţii erau măcinaţi din cauza ploilor care îşi făcuseră vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat.

În 2008, Primăria Colţi reuşea să intervină cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu a mai fost capabilă să identifice fonduri pentru refacerea întregii clădiri. 

Muzeul Judeţean Buzău, proprietarul colecţiei de chihlimbar şi unelte folosite la scoaterea răşinii, care plătea lunar 700 de lei chirie Primăriei Colţi, deţinătorul clădirii, a făcut demersuri să preia imobilul în administrare.

În şedinţa consiliului local Colţi din ianuarie 2019, autorităţile din comună au acceptat ca ca sediul Muzeului Chihlimbarului să treacă în domeniul public al judeţului Buzău, pentru a putea fi modernizat şi adus la standardele muzeale corespunzătoare. 

La scurt timp, activitatea obiectivului a fost suspendată pe durata lucrărilor de consolidare a clădirii, exponatele fiind depozitate temporar la Muzeul Judeţean. Sediul din Colţi a fost reabilitat atât în interior cât şi exterior, fiind dotat cu un sistem propriu de încălzire centralizată şi cu apă curentă.

După terminarea finisajelor atât la clădire, cât şi la perimetrul exterior, programate iniţial pentru începutul lunii iunie 2020, spaţiul expoziţional al muzeului de la Colţi va fi reintrodus în circuitul turistic. Inaugurarea a fost amânată până la sfârşitul verii, din cauza pandemiei de coronavirus.

”A trebuit să punem piciorul pe frâne şi aici. Au apărut întârzieri cu proiectarea, partea fizică de execuţie a epoziţiei, a mobilierului, cu partea de IT, pentru că va fi o expoziţie complexă. Firmele, în perioada asta, nu au lucrat sau au lucrat în ritm destul de lent. Au apărut, de asemenea, costuri suplimentare destul de însemnate”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

dinozaur chihlimbar foto lida XING

După încheierea lucrărilor de reabilitare, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi va fi unul dintre cele mai moderne din ţară. Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut. Anual, primeşte 15.000 de vizitatori.

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute printre care găsim cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Aoreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar, etc.

Chihlimbarul sau ambra este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani. În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele.

Vă mai recomandăm:

Tărâmul legendar de la poalele Munţilor Vrancei unde turiştii şi iubitorii satului românesc se pot delecta în voie

Începe modernizarea drumului către Bisoca, zonă cu potenţial turistic din Buzău

  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite