FOTO Imagini rare cu accidentele la care erau expuşi constructorii Barajului Siriu: camioane răsturnate, explozii, alunecări de teren, viituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, barajul de la Siriu, a fost construit cu multe sacrificii. A fost necesară strămutarea unei comunităţi, pentru a permite crearea lacului de acumulare, apoi mutarea monumentului eroilor şi a cimitirului din vechea vatră a comunei. Cele mai mari sacrificii au fost însă cele umane, în urma accidentelor de muncă ivite de-a lungul celor două decenii cât a fost deschis şantierul.

O evidenţă clară a accidentelor şi incidentelor de muncă nu a fost realizată până acum, însă localnicii din Siriu spun că au existat multe întâmplări nefericite atunci când se prăvăleau bolovani de pe versanţi ori se răsturnau agregatele de pe şantier. Dovadă a pericolului la care erau expuşi permanent muncitorii de la Barajul Siriu sunt fotografiile de arhivă, postate recent de un colecţionar din Siriu pe pagina sa de Facebook. Imaginile surprind macarale şi camioane răsturnate, explozii, alunecări şi viituri.

Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg.   

Construirea barajului a implicat schimbarea rutei drumului naţional DN 10 pe linia de contur a lacului Siriu, cu această ocazie construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 de metri, cu piloni de 46 de metri înălţime, iar viaductul Stânca Tehărău traversează stânca versantului cu acelaşi nume, dând senzaţia unui pod suspendat.

image
image
image

În cazul amenajării Siriu a fost necesară strămutarea populaţiei, care ocupa actuala cuvetă lacustră, realizarea amenajării determinând inundarea unei zone în care se afla un număr de circa 370 de case de locuit cu toate anexele respective. Populaţia afectată a fost despăgubită prin primirea suprafeţelor corespunzătoare celei cedate, în avalul amenajării, cu acelaşi grad de fertilitate şi folosinţă, precum şi construirea noilor locuinţe în Lunca Jariştei, Caşoca, Colţul Pietrei şi Muşceluşa.

image

Tot din acest punct de vedere a fost necesară mutarea monumentului eroilor din vechea comună în apropierea şoselei naţionale, precum şi a Băilor Siriu în amonte de vechea aşezare.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Povestea neştiută a Barajului Siriu. Câte milioane de metri cubi de apă se află în lacul cu acelaşi nume

Barajul şi lacul de la Siriu, judeţul Buzău, reprezintă unul dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară. Puţini sunt însă cei care ştiu cu ce sacrificii a fost realizat cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară.

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite