Ecologizarea la sat. O moară deschisă într-o fostă școală mărunțește PET-urile și le transformă în obiecte pentru gospodărie

0
Publicat:

Într-o societate în care respectul pentru mediul înconjurător pare că pălește, aflăm că sunt și excepții care ar trebui să ne pună pe gânduri. Într-un mic sat din Munții Buzăului, oamenii adună deșeurile din plastic și le transformă în obiecte pentru gospodărie.

Moara de plastic funcționează într-o veche școală. FOTO I. Bunilă
Moara de plastic funcționează într-o veche școală. FOTO I. Bunilă

O moară de plastic înființată într-o veche școală din Bozioru transformă PET-urile în cleștișori pentru rufe, ghivece, cărămizi și piepteni.

Domnul Andrei strânge zilnic deșeuri din plastic de pe marginea șoselei. Îl găsim comuna Bozioru, zona așezărilor rupestre, unde ajung mulți turiști printre care și unii cu mai puțin spirit civic.

PET-urile colectate de Andrei din sat ajung în moara de plastic, înființată într-o veche școală, unde intră într-un proces de reciclare.

„Adunăm aproape în fiecare zi plastice și în anumite locuri mereu găsim. Le adunăm, le curățăm și mergem cu el la tocător. Mărunțirea deșeurilor se face automat. Totul se produce cu ajutrul unui utilaj compus din tocător, un aparat de comandă și cuva în care băgăm PET-urile pe care le adunăm din sat”, ne spune domnul Andrei, operatorul morii de plastic.

Domnul Andrei reciclează PET-uri adunate din sat. FOTO I. Bunilă
Domnul Andrei reciclează PET-uri adunate din sat. FOTO I. Bunilă

Mașinăria din vechea școală poate transforma zilnic aproximativ 30 de kilograme de PET-uri în fulgi de plastic.

Materia rezultată ajunge în mare parte la marile firme care fac produse din plastic reciclat. Fulgii rămași sunt transformați în obiecte de uz gospodăresc, cu ajutorul unei mașini de injectat mase plastice.

„După ce ai setat temperatura, trebuie dozat gramajul, pentru că pentru fiecare matriță în parte există un anumit gramaj”, explică Irina Țârdea, manager Asociația „Ținutul Buzăului”.  

Cărămizile rotunde sunt folosite în gospodării și la școală. FOTO I. Bunilă
Cărămizile rotunde sunt folosite în gospodării și la școală. FOTO I. Bunilă

Moara de plastic a fost înființată de un ONG care promovează turismul în Ținutul Buzăului și Primăria Bozioru. Este locul în care oamenii din zonă pot să își ducă PET-urile pentru a fi reciclate.

Micuța fabrică de reciclat PET-uri are deocamdată puține matrițe iar cu cele mai mari dintre ele se produc ghivece pentru flori, cărămizi rotunde și cârlige pentru rufe.

Andrei și Irina colaborează în micuța fabrică de mase plastice. FOTO I. Bunilă
Andrei și Irina colaborează în micuța fabrică de mase plastice. FOTO I. Bunilă

„Pe lângă acestea, sunt acești, e acest pieptene, care de asemenea, cu ajutorul unei mici ajustări poate deveni o grebluță. PET-urile adunate de localnici, de turiști, pot fi lăsate la moara de plastic din Bozioru, urmând ca acestea să fie refolosite”, spune Irina Țârdea.

Banii primiți de pe urma reciclării deșeurilor de plastic se întorc în comunitate. Asociația „Ținutul Buzăului” vrea să mai deschidă încă trei astfel de mori în județ.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite