Drama familiei care a pierdut o avere la păcănele: „Ai mereu așteptarea asta că vine câștigul, dar e o păcăleală!” VIDEO

0
Publicat:

Patima păcănelelor produce mari drame sociale. Au simțit-o pe pielea lor Adrian și Constanța, un cuplu de buzoieni care au ajuns pe drumuri din cauza acestui viciu. Bărbatul a pierdut în ultimii ani aproape 100.000 de lei, bani cuveniți după împărțirea unei moșteniri.

Adrian Crăciun se consideră victimă a păcănenelor și spune că a ajuns pe drumuri din cauza acestui viciu periculos. Cu peste 12 ani în urmă, povestește bărbatul de 52 de ani, a picat brusc în patima jocurilor de noroc, ispitit de mirajul unui câștig uriaș peste noapte. Atunci s-a abătut sărăcia peste familia sa.

„E boală asta și greu îmi revin din ea. Acum intru mai rar în sălile de jocuri, dar pentru că nu mai am bani, nu de altceva. Simt uneori nevoia să intru doar pentru o bere sau o cafea. Acum trei luni de zile, nu m-am putut abține și am pierdut 16 milioane de lei vechi la păcănele”, mărturisește Adrian.

Soția sa, Constanța, a fost neputincioasă în a-l smulge pe Adrian din dependența care avea să le ruineze viața, puțin câte puțin. La început, femeia acum în vârstă de 46 de ani lucra în străinătate, într-un bar și la curățenie, și trimitea bani acasă cu gândul să-i strângă și apoi să-i folosească la consolidarea căsuței dărăpănate pe care o dețin lângă Buzău.

„Eu nu am copii, dar pentru cei care au și pierd banii la păcănele e foarte greu să vezi că nu ai să le dai de mâncare a doua zi, pentru ca bărbată-tu să bage toți banii la păcănelele astea”, spune Constanța.

Constanța a fost plecată departe de soțul căzut în patima păcănelelor. FOTO Iulian Bunilă
Constanța a fost plecată departe de soțul căzut în patima păcănelelor. FOTO Iulian Bunilă

Grav este că aparatele din cazinouri i-au mâncat lui Adrian toți banii primiți după o moștenire. După decesul părinților, el și frații săi au vândut un apartament, apoi o garsonieră, de pe ambele proprietăți revenindu-i lui Adrian circa 100.000 de lei. În următorii ani, toți banii au ajuns în conturile unor săli de pariuri și jocuri de noroc, unde bărbatul petrecea nopți întregi.  

„Nu mai știi de tine, nu mai știi dacă e zi sau noapte...”

Adrian devenea alt om când se apropia de o sală de jocuri. Ceda fără nicio remușcare tentației și ajungea să petreacă multe ore în universul obscur al cazinourilor. A câștigat cel mai mult în jur de 4.000 de lei, iar acest gen de performanțe înșelătoare îi dădeau impresia că urmează în sfârșit marele premiu.  

„Ai mereu așteptarea asta că vine câștigul care îți va schimba viața. Dar e o păcăleală. Când te prind la ei, în sălile de jocuri, parcă reușesc cumva să te vrăjească, cu un whisky, cu o cafea, cu o bere, după care nu mai știi de tine, nu mai știi ce oră e, dacă e zi, dacă e noapte. Am impresia că pun și ceva în alcool”, este de părere Adrian.

Băncile din centru sunt refugiul de odihnă al celor doi buzoieni. FOTO Iulian Bunilă
Băncile din centru sunt refugiul de odihnă al celor doi buzoieni. FOTO Iulian Bunilă

Adrian Crăciun și soția lui stau mai mult pe străzi, prin parcuri, deoarece casa lor a ajuns de nelocuit. Viciul bărbatului i-a aruncat pe amândoi în sărăcie și nu le-a mai rămas altceva decât să-și imagineze, cu lacrimi în ochi, ce soartă ar fi avut dacă nu iroseau banii.

„Noi am pierdut mult de tot, o avere, și de aceea suntem pe străzi. Acum stăm prin parc, pentru că în casa pe care o avem la Smeeni nu se poate sta, nu avem curent, nimic. Nu avem deloc condiții pentru că soțul meu a pierdut tot la aparate. În oraș, mai ajut niște femei la menaj, soțul mai merge și el cu ziua în construcții”, mărturisește Constanța, în vârstă de 46 de ani.

Adrian vorbește cu lacrimi în ochi despre averea irosită la păcănele. FOTO Iulian Bunilă
Adrian vorbește cu lacrimi în ochi despre averea irosită la păcănele. FOTO Iulian Bunilă

România a devenit în ultimii ani teren fertil pentru patronii din industria jocurilor de noroc. În multe localităţi funcţionează mai multe localuri cu jocuri de noroc decât farmacii sau dispensare. În țara noastră, funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub numele de păcănele.

Fenomenul pare că îi deranjează, mai nou, și pe guvernanți. Pe masa parlamentarilor se află un proiect legislativ menit să elimine sălile de jocuri din mijlocul localităților, ca să nu mai existe ispite în calea celor slabi în fața tentațiilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite