De ce fug adolescenții de acasă. Avertismentele psihologilor judiciari după un caz care a pus pe jar autoritățile în județul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția Buzău a fost în alertă, după ce două eleve au plecat de la școală și nu s-au mai întors acasă. Au fost căutate câteva ore bune iar într-un final au fost găsite tefere, rătăcite într-o pădure. Cele două prietene, una din 13 ani, cealaltă de 14 ani, din Policiori și Scorțoasa, ar fi avut probleme la școală iar cadrele didactice le-ar fi spus să vină a doua zi cu părinții. De teamă că vor fi certate, fetele au plecat de la școală.

Fetele au fost recuperate din pădure. SURSA IPJ Buzău
Fetele au fost recuperate din pădure. SURSA IPJ Buzău

După ce au fost alertaţi, în jurul orei 16.00, de părinții unei minore de 14 ani, din Scorţoasa, despre faptul că fiica lor nu s-a întors acasă de la școală, polițiștii din Berca au demarat verificări specifice de îndată.

„Din primele investigații a reieșit că minora ar fi plecat din incinta unității de învățământ alături de o colegă, în vârstă de 13 ani, din Policiori. Minorele ar fi fost văzute ultima dată de către localnici, după terminarea orelor de curs, în apropierea unei societăți comerciale”, transmite IPJ Buzău.

Întrucât telefoanele mobile pe care le aveau asupra lor erau închise, s-au constituit echipe de căutare, cărora s-au alăturat membrii familiei. În jurul orei 19.00, poliţiştii au intrat în contact telefonic cu minora căutată, care a menţionat că se află alături de prietena sa şi s-au rătăcit într-o zonă împădurită, fără a putea oferi repere concrete.

Fata a rămas în contact telefonic permanent cu poliţiştii pentru îndrumări şi, ghidaţi de descrierea elementelor de relief, aceştia le-au depistat în circa 30 de minute. Cele două minore se aflau în extravilanul comunei Scorţoasa, în zona drumului de legătură dintre Policiori şi Beciu.

Cele două prietene ar fi avut probleme la școală iar cadrele didactice le-ar fi spus să vină a doua zi cu părinții. De teamă că vor fi certate de părinți, fetele au plecat de la școală însă nu spre casă.

„Din primele discuţii purtate, a reieşit că nu au fost victimele vreunei infracţiuni, nu au suferit vătămări, fiind preluate şi predate în siguranţă părinţilor”, declară reprezentanții Poliției Buzău.

Potrivit psihologilor din cadrul IPJ Buzău, adolescenţii tind să fie nemultumiti de restricţiile părinţilor sau de cele impuse de şcoală, aceasta fiind vârsta la care dialogul începe să devină dificil.

„Acestea sunt premisele unor aventuri văzute, foarte probabil, pe marile ecrane, în care tinerii aflaţi în căutarea propriei identităţi sau certaţi cu familia pleacă de acasa. Gesturile de rebeliune pot deveni, însă foarte riscante, deoarece, sub această energie, tinerii uită de proiecţia riscurilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

De cele mai multe ori se conturează un tipar care, observat la timp, este suficient pentru a le trage un semnal de alarmă părinţilor. „În mod cert, fuga de acasă a tinerilor este o încercare de a atrage atenţia asupra lor, asupra nevoilor lor”, spun psihologii din poliție.

Potrivit acestora, există o serie de semne care ar trebui să le atragă atenţia părinţilor că cei mici au probleme. Dacă tânărul ascunde adevărul şi inventează scenarii în mod repetat, când are tendinţa să mintă în legătură cu şcoala, cu cercul de prieteni, cu ieşirile în oraş, când dispar obiecte din casă sau aduce acasa obiecte care nu îşi justifică prezenţa.

De asemenea, când adolescentul are tendinţa să se izoleze zile întregi în camera lui, atunci părinţii trebuie să realizeze că trebuie să ia măsuri, chiar şi prin a apela la sprijin de specialitate, astfel încât să evite situaţii de pericol în care s-ar putea expune copilul lor prin astfel de atitudini.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite