De ce este limaxul un dăunător de speriat. Cercetătorul Costel Vânătoru: „Atacă toate plantele verzi” VIDEO

0
Publicat:

Precipitațiile din ultima perioadă au adus o invazie de melci fără cochilie în multe sate din zonele de deal și de munte. Limacșii fac prăpăd în curțile oamenilor, prezența păguboaselor vietăți fiind semnalată în mai multe județe ale României. Oamenii se plâng că au ajuns și în spațiile verzi din jurul blocurilor.

Limaxul, un melc fără cochilie, a apărut recent în România. Prezența lui a fost raportată mai întâi în zona Brașov - Harghita pentru ca, în scurt timp, apariția lui să fie remarcată în aproape toate zonele țării, mai ales la deal sau la munte. Limacșii devorează tot în calea lor, iar mucusul pe care îl lasă în urmă este deosebit de toxic.

„Limaxul provoacă daune mari în agricultură și în special în grădini și în culturile legumicole. El atacă toate plantele verzi. De regulă sunt limacșii cu cochilii și cei fără cochilie. Cei mai întâlniți în culturile de legume sunt cei fără cochilie și care acționează foarte mult noaptea. Practic, ziua se ascund pe spatele frunzei sau în zone umbroase și umede, iar ziua se hrănesc cu aparatul foliar al plantelor”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Târâtoarele sunt active noaptea. FOTO Click.ro
Târâtoarele sunt active noaptea. FOTO Click.ro

Limacșii au un aspect urât și sunt deosebit de agresivi cu plantele. Distrug culturile de cereale, devorează florile și se hrănesc inclusiv cu melcii mai mici. Combaterea lor este dificilă, din cauza mucusului produs. Nu fac față nici măcar aricii, despre care se știe că sunt principalul dușman al acestei mici vietăți.

Pagubele sunt foarte mari și se combat foarte greu pentru că lasă acel mucus, acea dâră, pe care o lasă pe plantă și atunci substanțele de combatere practic îi atacă foarte greu, ajung foarte greu ca să ia contact cu acest dăunător. Consumă foarte mult din aparatul foliar, spre deosebire de ceilalți dăunători. Ceilalți dăunători nu au așa o viteză de consumare”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Mucusul lăsat în urmă de limax este toxic, purtător de bacterii. De aceea, fructele sau legumele care prezintă astfel de urme nu trebuie consumate. Grădinarii sunt sfătuiți să poarte mănuși atunci când îndepărtează manual limacșii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite