De ce e bine să ne propunem obiective pentru noul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

La fiecare început de an, suntem motivaţi să facem planuri pentru următoarele luni în ceea ce priveşte organizarea familială şi profesională. Tot acum, apare nevoia de a ne propune schimbări ce ţin de un stil de viaţă sănătos, precum renunţarea la fumat sau începerea unor cure de slăbire. Psihologii spun că astfel de proiecţii sunt benefice, dacă ele sunt realiste.

Dacă în decembrie facem bilanţul realizărilor şi nereuşitelor de peste an, la numai câteva zile distanţă, în ianuarie, spun specialiştii în comportament uman, ni se schimbă radical modul de gândire şi suntem în stare să stabilim deja aspiraţii pentru noul an.

Psihologii au constatat că, în general, la început de an, mulţi îşi propun obiective ce ţin de un stil de viaţă sănătos. Vor să renunţe la consumul de tutun şi de alcool, intenţionează să ţină cure de slăbire sau să facă sport.

Acestea fac parte din categoria celor mai comune dorinţe pe care le au oamenii pentru noul an. De asemenea, unii vor să devină mai economi, să strângă bani pentru diverse proiecte, alţii îşi propun ţeluri ce vizează viaţa familială ori evoluţia în plan profesional.

”Lista ar putea include greutatea pe care vrem să o pierdem, evoluţia în cariera noastră, finanţe, relaţii, lucruri pe care vrem să le facem. Ne gândim la nevoile noastre, la imperfecţiunile noastre pe care le putem schimba, la lucrurile pe care vrem să le realizăm. Dorinţele şi obiectivele pot fi mai motivante dacă sunt puse la început de an, acesta fiind un reper temporal important pentru majoritatea oamenilor. Creează un fel de contabilitate mentală înainte şi după", spune Ionela Buroagă, psihoterapeut la PsyHelp. (sursa: la-psiholog.ro)

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong, cu sprijinul unor colegi americani, arată că realizarea obiectivelor depinde de măsura în care cei care şi le-au propus cred în ele.

buzau

Totodată, persoanele care au încredere în forţele proprii şi consideră că succesul în viaţă depinde numai de efortul lor personal au mai multe şanse să-şi atingă ţelurile în comparaţie cu cele care au o stimă de sine mai scăzută.

În cele din urmă, totul ţine de „puterea minţii", afirmă profesorul de psihologie Stephen Palmer de la Universitatea City din Londra, Marea Britanie. Dar şi de opţiunile făcute.

Specialiştii în comportament uman afirmă că există câteva etape care trebuie parcurse pentru a avea succesul asigurat. În primul rând, ţelurile conturate trebuie să fie realiste şi formulate în termeni clari.

Este necesar să găsiţi alternativa pentru obiceiul pe care vreţi să-l schimbaţi. În cazul în care fumatul vă relaxează şi vreţi să renunţi la acest viciu, este indicat să găsiţi o altă formă de relaxare.

Faceţi schimbări numai în ceea ce priveşte lucrurile cu adevărat importante pentru voi, nu să încercaţi să faceţi corecţii în funcţie de ceea ce vă sugereaz alţii.

”Schimbarea începe cu un gând, subliniat de o dorinţă sau chiar de ceva mai puternic, o sursă de inspiraţie. Acest lucru poate pune în mişcare un sentiment mai puternic, o intenţie. Cercetări recente realizate asupra acestui fenomen pun în evidenţă că obiectivele stabilite într-un anumit moment al anului, raportate la un reper special de un anumit fel, creşte de fapt motivaţia”, susţine psihoterapeutul Ionela Buroagă.

image

Iată câteva dintre condiţiile care sporesc şansele de reuşită, conform specialistului de la PsyHelp.

* Stabiliţi-vă obiective realiste. Fixarea unor obiective nerealiste, imposibil de realizat poate duce la descurajare şi dezamăgire. Este nerealist să îţi propui să economiseşti lunar o sumă echivalentă cu încasările tale şi să nu iei în calcul cheltuielile lunare inevitabile.

* Stabiliţi-vă obiective adecvate. Structuraţi-vă obictivele în paşi mici! Identificaţi scopul final şi apoi stabiliţi 4-5 paşi pe care urmează să-i parcurgeţi pentru a ajunge în direcţia dorită. Dacă e necesar, stabiliţi şi alţi paşi intermediari, mai mici.

* Comunicaţi celorlalţi obiectivele voastre. Vă va determina astfel să vă angajaţi cu mai multă responsabilitate în îndeplinirea lor. Este o metodă bună de a vă asuma obiectivele. De asemenea, având suportul din partea celor din jur, veţi fi mai motivaţi în acţiunile voastre.

* Concentraţi-vă pe pozitiv. Vă va energiza şi motiva pentru a extinde ceea ce a fost de lucru deja făcut în viaţa voastră. Reflectaţi asupra unui moment de succes din viaţa voastră: ce l-a facut posibil, ce v-a motivat, ce v-a dat pasiune, care sunt oamenii ce au fost cu tine. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite