Compania de Apă Buzău promite scutiri la factură pentru consumatorii care primesc apă cu rugină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzăul este unul dintre municipiile cu cele mai scumpe servicii de apă şi canalizare. Cu toate că apa potabilă de aici are aproape cel mai mare preţ din ţară, calitatea ei lasă mult de dorit, spre nemulţumirea multor abonaţi ai furnizorului, Compania de Apă. Site-urile de reclamaţii şi audienţele din primărie sunt asaltate cu sesizări legate de prezenţa impurităţilor în apa de la chiuvetă.

Chiar cu o zi înainte de începerea noului an şcolar, mii de buzoieni s-au trezit în imposibilitatea de a-şi îmbăia micuţii, din cauza apei cafenii care curgea la robinet. Au fost semnalate probleme în peste jumătate din municipiul Buzău, mai precis în cartierele Unirii Sud, Crâng, Broşteni, Dorobanţi şi Micro 5. Au fost afectaţi atât cei cu centrală de apartament, cât şi buzoienii branşaţi la reţeaua centralizată de furnizare a apei. Conducerea a explicat spunând că a fost consum mare de apă.

”Cauzele care ne-au provocat deteriorarea calităţii apei în noaptea de duminică spre luni au fost în principal creşetera consumului, situaţie în care s-au produs dereglări în zonele de intersecţie dintre sursele Zahăr, Crâng şi Zahăr Est. Au fost afectate PT 11 Unirii, PT 10 Unirii, parţial Unirii şi zona Broşteni, Micro 5 şi PT 25 ŞI 27 Dorobanţi”, a declarat Dumitru Cristea, directorul tehnic al Companiei de Apă Buzău. 

Conducerea furnizorului de apă promite un set de măsuri menite să rezolve problema apei murdare, pe care buzoienii o semnalează frecvent. Dumitru Cristea spune că până la refacerea reţelei, astfel încât să nu mai lase impurităţi în apă, va aplica scutiri la factură abonaţilor afectaţi. 

”Noi lucrăm acum la proiectele viitoare la o corecţie a calităţii apei la surse şi sperăm ca prin noile investiţii să rezolvăm odată pentru totdeauna să rezolvăm această problemă. (...)Noi le facem (scutiri n.r.) din oficiu. Ştim zonele unde au fost probleme, perioada în care s-au întâmplat, consumurile. O oră, două, o zi, cât a fost, le evaluăm şi sigur se reduc proporţional”, a declarat Dumitru Cristea.

După ce Compania de Apă şi-a modernizat instalaţiile, buzoienii au ajuns să plătească al doilea cel mai mare preţ din ţară la apa potabilă. 

Ultima scumpire a fost la 1 iulie 2013, când Compania de Apă Buzău a crescut cu 10% preţul unui metru cub de apă. Astfel, s-a aplicat o majorare cu 0,49 lei/mc la apă potabilă şi 0,31 lei/mc la canalizare-epurare, preţul serviciilor ajungând la 5,07 lei/mc – apa potabilă şi 3,09 lei/mc – canalizare epurare.  “Tarifele pentru serviciile de apă – canal au fost ajustate în funcţie de rata inflaţiei şi de cerinţele acoperirii costurilor pentru activităţile desfăşurate”, a explicat Timotei Oprea, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Buzău.

Apa din Buzău este cea mai scumpă din zonă. La Brăila, apa costă 3,81 lei/mc, iar la Ploieşti, 3,34 lei/mc. Cu toate că apa potabilă din Buzău are aproape cel mai mare preţ din ţară, calitatea ei lasă mult de dorit, spre nemulţumirea multor abonaţi ai Companiei de Apă.

”Am făcut în urmă cu o lună şi jumătate, o sesizare privind calitatea deplorabilă a apei potabile. Mi-aţi trimis răspuns că se va monitoriza calitatea apei începând cu 5 august. Până în prezent am rămas doar cu monitorizarea. Calitatea apei a rămas neschimbată. Vă întreb, ca cetăţean al municipiului Buzău, pentru sănătatea rinichilor mei cine raspunde? De eventualele defecţiuni la instalaţia de apă, de încălzire a apei calde menajere şi de maşinile de spălat cine ne monitorizează? Cine plăteşte neajunsurile provocate? Dacă domnii din conducerea regiei de apă nu sunt în stare să ne furnizeze calitatea pentru care plătim unul din cele mai mari preţuri din ţară, nu este cazul să propuneţi ceva schimbări?”, scrie Doina Brebenel pe portalul de reclamaţii domnuleprimar.ro. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite