Cei mai tineri legumicultori, școliți la Buzău de cercetătorii coordonați de Costel Vânătoru
0Tinerii care vor să devină fermieri pot dobândi cunoștințe solide în legumicultură de la cercetătorul Costel Vânătoru și colegii săi, specialiști în horticultură, din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Cursanții au la dispoziție sere, laboratoare, o sală de curs cu proiector și o multitudine de surse științifice.
Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău desfășoară un proiect inedit prin intermediul căruia tinerii pot obține o diplomă de calificare în legumicultură. Cursurile sunt predate chiar de către cercetătorii instituției, iar participanții se bucură de toate condițiile necesare astfel încât la final să se bazeze pe cunoștințe solide în domeniul agricol.
„Cursanții vor afla despre bazele legumiculturii, despre tehnicile de producere a legumelor, în spații protejate și în câmp, despre fiecare specie în parte și despre legumele pe care și le pot cultiva acasă și în alte forme de organizare”, declară Bianca Zamfir, cercetător.
Orele de curs alternează cu vizite în serele Băncii de Resurse Genetice Vegetale, unde cadrele didactice le explică în amănunt despre tipurile de plante și tehnicile prin intermediul cărora se pot cultiva.
O parte dintre elevi au ales cursul de legumicultură pentru a le servi mai departe într-o carieră de specialitate, alții - din pasiune pentru mediul înconjurător.
„Învățăm despre evoluția plantelor, despre originea lor, am aflat de exemplu că sunt plante care nu sunt de origine românească și au fost ameliorate de-a lungul timpului și cumva au ajuns la forma asta. De exemplu, la roșie nu am știut că avea țepi la originea ei, acum 300 de ani”, spune Mihail Ispas, unul dintre cursanți.

Cursurile se desfășoară pe durata unei luni, timp în care elevii trec prin mai multe stagii de pregătire. Există întrebări și curiozități din partea lor, la care cercetătorii încearcă să ofere răspunsuri cât mai atractive. La finalul stagiului de pregătire, cursanții obțin o diplomă de legumicultor.
„Absolvenții dau un test și după atestare vor primi un certificate de calificare, cea de legumicultor, care le va fi de mare ajutor. Vor avea capacitatea să poată dezvolta o afacere sau să se angajeze în domeniu”, declară Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.
Prima grupă de elevi a susținut examenul de absolvire al cursului la sfârșitul lunii ianuarie 2023.
Unitatea de cercetare, înființată recent, speră ca proiectul să continue ținând cont de faptul că domeniul agricol este unul vast și oferă tinerilor o multitudine de oportunități pentru a-și dezvolta o afacere sau de a urma o carieră.