Ce trebuie să ştim dacă avem sânge cu Rh negativ. Recomandările medicilor în privinţa femeilor însărcinate
0
Sângele se încadrează într-una dintre cele patru grupe - A, B, AB şi 0 – determinate de tipul antigenelor, adică al proteinelor de pe suprafaţa hematiilor ce pot determina reacţii din partea sistemului imunitar. Prezenţa sau absenţa unor anumite tipuri de antigen pe suprafaţa eritrocitelor determină factorul Rh (Rhesus), care poate fi pozitiv sau negativ. Doar 15% dintre oameni au RH negativ.
Factorul Rhesus (Rh) reprezintă un grup de antigene care se pot afla sau nu pe suprafaţa eritrocitelor. Antigenele sunt substanţe străine organismului, care pot să declanşeze o reacţie imunitară provocând formarea de anticorpi. De exemplu, virusurile, bacteriile, paraziţii şi celulele infectate sau alterate ale organismului sunt antigene.
Sistemul Rh este determinat în principal de absenţa sau prezenţa antigenului D, astfel că Rh-ul pozitiv indică existenţa acestuia pe suprafaţa eritrocitelor. Acei oameni care nu prezintă factorul Rh sunt catalogaţi ca având Rh negativ.
”Pe lângă grupele de sânge A, B, AB şi 0 s-a descoperit şi sistemul Rh, de la maimuţele Macacus Rhesus de unde vine şi denumirea de sistemul Rhesus şi atunci avem în lume două grupe mari de oameni, care au Rh negativ. 85 la sută din populaţie are pe hematie un antigen şi prezenţa acestuia în sângele persoanei respective îi determină RH-ul pozitiv. Lipsa acestui antigen determină RH-ul negativ. Deci este o problemă de cum ne-am născut şi de prezenţa acestor antigene pe hematii. Dacă le avem, suntem Rh pozitiv, nu le avem, suntem Rh negativ. E acelaşi lucru cu moştenirea grupei de sânge”, spune Adriana Crăciun, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău.

Grupul de sânge Rh negativ poate dona sânge ambelor grupe Rh, grupul de sânge Rh pozitiv poate dona sânge numai grupului de sânge Rh pozitiv.
”Singura problemă pe care o poate întâlni respectiva persoană este că în eventuale transfuzii trebuie să primească sânge tot cu Rh negativ, tot de la un donator cu Rh negativ, iar aici stocurile sunt un pic mai micuţe. O altă problemă se mai întâlneşte la gravide care fiind cu Rh negativ şi soţul potrivindu-se eventual cu Rh pozitiv, fiind în incompatibilitate de RH, pot dezvolta anticorpi anti Rh în timpul sarcinii şi atunci tipul acestor anticorpi trebuie urmărit pe toată perioada sarcinii pentru sănătatea atât a gravidei cât şi a bebeluşului”, declară biologul Adriana Crăciun, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău.
Medicii spun că sunt foarte importante testele pentru determinarea grupei sanguine şi a Rh-ului în cazul femeilor însărcinate deoarece incompatibilitatea sângelui Rh pozitiv cu cel negativ este o cauză importantă a bolilor hemolitice la nou-născuţi.
”Foarte multe persoane care chiar au depăşit 18 ani nu-şi cunosc grupul şi Rh-ul. Cele care trebuie să îşi cunoască grupul şi Rh-ul al lor şi al soţului sunt în primul rând gravidele care dacă au un Rh negativ sunt în incompatibilitate de Rh cu soţul şi soţul are Rh pozitiv atunci dumnealor trebuie urmărite pe toată perioada sarcinii pentru această incompatibilitate de Rh”, explică biologul Adriana Crăciun.

Înainte de sarcină sau în primele săptămâni de graviditate, medicii recomandă o analiză de sânge pentru a stabili grupa şi Rh-ul. Dacă viitoarea mamă are Rh negativ şi tatăl are Rh pozitiv, bebeluşul are 50% şanse să moştenească Rh-ul mamei, caz în care nu este nici o problemă. Dacă moşteneşte factorul Rh de la tată, bebeluşul va avea şi el Rh pozitiv, iar problemele pot apărea din cauza incompatibilităţii dintre sângele mamei şi cel al pruncului din pântece.
În cazul nepotrivirii Rh-ului între mamă şi bebeluş, femeia cu Rh negativ ar putea dezvolta anticorpi la Rh-ul bebeluşului pe care îl poartă în uter. Dacă o cantitate foarte mică din sângele fătului se amestecă cu sângele mamei, lucru ce se întâmplă adesea, organismul femei ar putea răspunde ca şi cum ar fi alergic la bebeluşul din pântec. Organismul mamei va produce astfel anticorpi la antigenul Rh din sângele fătului, anticorpi ce pot traversa placenta pentru a ataca celulele sanguine ale bebeluşului.

Aceşti anticorpi vor descompune celulele roşii din sângele bebeluşului şi vor produce anemie, situaţie ce apare atunci când sângele are prea puţine celule roşii. Anemia bebeluşului se numele boala hemolitică sau anemia hemolitică, în termeni medicali, şi poate ajunge destul de severă încât să ducă la complicaţii grave precum leziuni la nivelul creierului sau chiar moartea fătului sau nou-născutului.
Într-o astfel de incompatibilitate, o gravidă cu Rh negativ poate avea un avort spontan, avort indus ori o sarcină ectopică. Vaccinul cu imunoglobulina D (Rh) se face gravidelor care au Rh negativ înainte ca organismul ei să apuce să dezvolte anticorpi anti Rh, de obicei în jurul săptămânii a 28-a de sarcină.