Buzăul, lovit crunt de secetă. Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate au distrus mii de hectare de culturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culturile de porumb şi floarea soarelui din judeţul Buzău sunt distruse în mare parte. Până acum, estimările specialiştilor evidenţiază pagube ce depăşesc 13 milioane de lei. Cât de curând, sumele se vor dubla sau chiar tripla. Fermierii trag acum speranţă că statul îi va despăgubi măcar în parte pentru pagubele suferite, însă nu se ştie cânfd vor fi acordate.

Direcţia Agricolă Buzău a centralizat deja peste 30.000 de hectare de culturi distruse parţial sau total de lipsa apei din sol, iar previziunile nu sunt deloc optimiste. 

Într-o singură zi, suprafaţa raportată la DGA Buzău ca fiind calamitată a fost de 5.000 de hectare de culturi. Suprafeţele trebuie însă inspectate de specialiştii şi abia după ce raportările se confirmă solicitările proprietarilor terenurilor ar putea fi luate în calcul pentru acordarea de despăgubiri. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o primă evaluare a pagubelor, pentru aproximativ 14.000 de hectare, care urmează să fie trimisă spre aprobare la Guvern, cel care ar trebui să acorde despăgubiri în primă fază micilor agricultori, iar apoi şi celor cu suprafeţe mai întinse.

Până acum, estimările specialiştilor evidenţiază pagube ce depăşesc 13 milioane de lei. Cât de curând, sumele se vor dubla sau chiar tripla şi deocamdată nu se ştie când vor veni despăgubirile.

„Situaţia nu este deloc bună şi chiar dacă nu este la nişte cote ridicate se poate spune că este îngrijorătoare pentru că sunt pierderi la nivelul fiecărui fermier şi va duce automat la relocarea unor sume din buget pentru că agricultorii trebuie ajutaţi pentru menţinerea pe o linie de plutire şi pentru continuarea activităţii agricole în anul agricol următor. Iniţial, banii vor veni pentru micii fermieri, iar ulterior, după ce se vor solicita aprobări la Uniunea Europeană vor fi despăgubiţi şi marii fermieri”, a declarat prefectul judeţului Buzău, George Sava.

Autorităţile au anunţat că vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite