Baza aeriană Boboc, conectată la Autostrada Moldovei printr-un nod rutier. Va avea și un terminal civil
0Perspectiva construirii unui terminal civil la baza aeriană Boboc, din județul Buzău, prinde contur. Compania de Drumuri a scos la licitație un contract pentru documentația tehnică necesară realizării unui nod rutier între autostrada A7 și aerodromul militar.
Baza aeriană MApN de la Boboc nu este singura care va avea legătură cu o autostradă printr-un nod rutier, ci și baza de la Borcea, din județul Călărași.
Compania de Drumuri a scos la licitație un contract pentru documentația tehnică necesară realizării celor două noduri rutiere, investiția urmând să fie executată cu fonduri prin programul pentru Interconectarea Europei CEF 2021—2027 Anvelopa Mobilitate Militară.
„Obiectul prezentului Contract de Servicii este elaborarea Studiului de prefezabilitate și studiului de fezabilitate noduri rutiere pentru asigurare conectivitate la Autostrada A7, tronson Buzău-Focșani, în zona Boboc-Cochirleanca și la Autostrada A2, în zona Fetești-Borcea”, potrivit SEAP.
Durata contractului este de zece luni, iar valoarea acestuia se ridică la aproximativ un milion de lei.
„Nodul rutier de pe Autostrada A7 în zona Boboc-Cochirleanca respectiv nodul rutier de pe Autostrada A2 în zona Fetești-Borcea prezintă o utilitate duală civilă-militară deservind baza aeriană Boboc, respectiv baza aeriană Borcea din punct de vedere militar, cât și dinamica populației și a mediului de afaceri din zona UAT-urilor (inclusiv deservirea unui nou posibil aeroport civil), din acele sectoare din punct de vedere civil”, arată CNAIR în caietul de sarcini.
Avantajele unui nou aeroport la Buzău
Înfiinţarea unui terminal civil în cadrul aerodromului de la Boboc este o idee mai veche pe care primarul oraşului Buzău, Constantin Toma, a propus-o încă din campania electorală pentru alegerile locale din 2016. Acesta motiva atunci că judeţul are nevoie de un aeroport civil care să dezvolte economic întreaga zonă.
În 2021, primarul Toma explica într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook cum şi de ce vrea să realizeze un aeroport de mărfuri şi persoane în cadrul bazei militare de la Boboc, în condiţiile în care distanţa aeriană între Otopeni şi Boboc este de doar 107 kilometri.
„Avem baza aeriană de la Boboc cu o mulţime de specialişti ce ne-ar putea fi de folos pentru a înfiinţa aici un terminal de călători şi de mărfuri. Un investitor e atras atât de autostradă, cât şi de accesul la un aeroport prin care să îşi transporte marfa şi să poată călători cât mai uşor. În regiunea de sud-est sunt peste trei milioane de oameni care nu au acces direct la un aeroport. Cel mai apropiat aeroport de Buzău este Otopeniul, care este super aglomerat, iar când este ceaţă pe Otopeni se aterizează ori la Sibiu, ori la Kogălniceanu", spune Constantin Toma în clipul video filmat în preajma unităţii militare de la Boboc.
Lotul doi al autostrăzii A7 Vadu-Pașii Râmnicu Sărat (30 km), unde probabil va fi nodul rutier pentru Baza Boboc, constructorul desemnat este UMB, însă contractul poate fi semnat doar dacă nu se depun contestații.