Alegeri locale 2016. Rezultatele scrutinului pentru şefia CJ Buzău. Preşedintele va fi un social-democrat
0Alegeri locale 2016. Alegerile locale 2016 sunt evenimentul politic cel mai important al primei parţi din acest an iar alegerea preşedinţilor de consilii judeţene este un moment determinant pentru viitorul unui judeţ. La Buzău, cele două mari partide, PSD şi PNL, merg pentru alegerile locale 2016 pe mâna unor oameni cu experienţă în Consiliul Judeţean Buzău.
UPDATE 23.10 În urma votului de duminică, PSD are şansele cele mai mari să aibă preşedintele în Consiliul Judeţean Buzău. Este vorba despre social-democratul Petre Emanoil Neagu, preşedinte în exerciţiu până la debutul alegerilor locale 2016.
Pe locul doi se situează liberalii, care l-au pus cap de listă pentru CJ pe Ioan Caton Mateeşescu, fost vicepreşedinte al forului judeţean până în 2012.
Din partea PSD Buzău, în noul consiliu vor intra doi medici, Karmencita Pricop şi Paul Eugen Rânja, dar şi mai mulţi tineri, printre care Adrian Petre, actualul vicepreşedinte al CJ Buzău, Romeo Lungu, fost director la DJST Buzău, şi Silviu Nicoară.
Nume precum cele ale actualilor consilieri, Eliza Panait, Bogdan Vasilescu, Gheorghe Bodea, Ştefan David sau Dănuţ Păle sunt trecute în cea de-a doua jumătate a listei, între poziţiile 20 şi 42, având şanse mai mici să prindă un loc în Consiliul Judeţean.
Alegeri locale 2016
Liberalii din Buzău merg în alegeri locale 2016 cu vechi consilieri judeţeni dar şi nume noi, cum ar fi cel al medicului urgentist Adrian Zoincan, şeful Unităţii de primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, ori a primarului de la Balta Albă, Georgian Calotă.
De asemenea, pe listă se mai regăsesc şi numele primarului de la Puieşti, Florin Iulian Leaua şi al Ionelei Voicu, profesoara de la Cislău care a candidat la postul de şef al IŞJ Buzău alături de fostul inspector general Geta Burducea.
Pe primele poziţii se situează Ioan Caton Mateeşescu, propunerea PNL pentru şefia Consiliului Judeţean Buzău, avocatul Dorin Bădulescu şi Raul Florescu, foşti consilieri judeţeni până în preziua alegerilor locale 2016.
Primele rezultate alegeri locale 2016 la Consiliul Judeţean se vor contura încă din primele ore scurse de la închiderea secţiilor de votare, partidele urmând să facă numărarea paralelă a voturilor.
Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot indirect, din rândul consilierilor judeţeni.
Alegerea lor se realizează cu majoritatea din consiliul judeţean, în timp ce pentru revocarea acestora este nevoie de două treimi din consiliul judeţean. Acesta reprezintă judeţul în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi răspunde în faţa alegătorilor de buna funcţionare a administraţiei publice judeţene.