Ziarul chinezilor din România,tipărit în Colentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea chinezilor din ţară află ultimele noutăţi din ziarul scris pe limba lor. Principalele subiecte dezbătute în paginile ziarului „Chinezii din România“sunt legile din ţară, ideile de afaceri, ştirile naţionale, dar şi cele din China.

Într-un apartament de la intrarea în Dragonul Roşu, de unde se observă toată întinderea cartierului locuit de chinezi şi magazinele acestora, se află redacţia unui ziar scris special pentru această comunitate. În limba lor, desigur. Redactorul-şef şi patronul ziarului „Chinezii din România“, Li Jianhua, vine aici aproape zilnic pentru a-şi îndruma echipa formată din cinci persoane, români şi chinezi.

A sosit în ţară acum 18 ani, cu gândul de a face afaceri. „Nu m-am gândit că o să rămân aşa mult, acum stau aici, dar mai merg şi în China“, spune bărbatul în vârstă de 56 de ani. Pereţii redacţiei din „oraşul chinezesc“ din cartierul Colentina sunt acoperiţi cu poze înrămate cu Li Jianhua, alături de colegii săi de breaslă din alte ţări în care se mai publică ziare chinezeşti. „Ne întâlnim o dată la doi ani. Anul acesta am fost în Portugalia“, spune Li.

24 de pagini în limba chineză


Ideea de a deschide un ziar i-a venit acum mai bine de zece ani, după ce a văzut că numărul chinezilor din România tot creşte. „Sunt tot mai mulţi conaţionali care nu cunosc limba, legile, aşa că acest ziar este mai mult decât folositor pentru ei“, explică Li Jianhua.

Astfel, în cele 24 de pagini ale ziarului sunt tratate subiecte despre idei de afaceri, sfaturi pentru cei care abia au sosit în ţară sau legi din ţara noastră pe care orice chinez trebuie să le cunoască. Ştirile care apar în publicaţie sunt luate în general de pe agenţiile de presă chineze, dar se referă şi la cei care trăiesc pe meleaguri mioritice. Editat în aproximativ 1.000 de exemplare, ziarul „Chinezii din România“ apare săptămânal, costă 3 lei şi este distribuit prin abonamente în toată ţara, dar se vinde şi în incinta Dragonului Roşu.

Acest ziar este o afacere în sine deoarece are destul de multă publicitate. „Îl consider în acelaşi timp şi o plăcere şi o afacere pentru că trebuie să am bani pentru salarii“, mai spune Li Jianhua. În cele 564 de numere apărute până acum, mai multe subiecte din România au ţinut capul ziarului. Unul dintre ele este povestea delfinilor, Ni-Ni, Pei-Pei şi Chen-Chen, aduşi la Delfinariul din Constanţa tocmai de la Aquariun Beijing, în urmă cu câteva săptămâni.

Peste 8.200 de chinezi trăiesc şi lucrează legal în ţara noastră conform datelor statistice ale Oficiului Român pentru Imigrări, de anul trecut. Numărul lor neoficial este, însă, mult mai mare. La recensământul din 2002, numărul chinezilor înregistraţi oficial era de aproximativ 2.000.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite