VIDEO Soluţiile care ne scăpă de beizadelele de pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzile uriaşe şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă foarte lungă de timp sunt singurele măsuri valide care îi pot speria pe vitezomanii din Capitală. Tinerii teribilişti care conduc nebuneşte şi pun în pericol viaţa bucureştenilor sunt mai afectaţi dacă rămân fără permis, spun poliţiştii.

Şoferii bucureşteni din categoria „beizadelelor" calcă acceleraţia la maximum. Aşa a făcut şi Vlad Mateescu, un tânăr de 24 de ani, în urmă cu două zile. Şofer de numai cinci ani, el a reuşit să adune până acum o colecţie impresionantă de amenzi, toate aplicate de poliţiştii de la Rutieră. „Şoferul a comis toată gama de contravenţii în circulaţie, motiv pentru care a adunat 20 de amenzi până acum", a declarat Andrei Codău, comisar la Poliţia Rutieră.

Şmecherul a fost prins de radar, la volanul maşinii sale de lux, un BMW decapotabil, cu peste 300 de cai putere, în timp ce gonea pe Bulevardul Constantin Brâncoveanu din Capitală, cu o viteză de 185 de kilometri la oră. Vlad Mateescu a rămas fără permis pentru o perioadă de trei luni, dar asta nu pare să-l fi afectat foarte mult. Tânărul a primit pe pagina de Facebook felicitări de la cunoscuţii săi pentru că a ajuns "vedetă" după ce a "zburat" prin oraş. "Pentru unii, aceste acte teribiliste au devenit motiv de laudă. Acest tânăr a povestit pe internet ce a păţit şi a primit laude din partea tuturor. A fost o adevărată emulaţie. Dacă mergem pe ideea asta, putem spune că astfel de situaţii vor escalada", a explicat comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române.

Patru morţi dintr-o lovitură

La viteza cu care a gonit pe unul dintre cele mai circulate artere ale Capitalei, beizadeaua în vârstă de 24 de ani ar fi putut provoca o adevărată tragedie. O astfel de întâmplare nefastă a fost provocată, la sfârşitul anului trecut, de o tânără şoferiţă, la intersecţia bulevardelor Basarabia şi 1 Decembrie. Andreea Enache, o studentă în vârstă de doar 20 de ani, a intrat cu autoturismul BMW pe care îl conducea într-o ambulanţă BGS. În maşina lovită se aflau patru persoane care se întorceau de la dializă. Toţi au murit pe loc.

Tânăra avea permis de conducere de doar trei luni şi conducea maşina unui prieten. Ea nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a ajuns pe sensul opus, unde s-a ciocnit cu ambulanţa care circula regulamentar. Pentru a o apăra, apropiaţii ei au susţinut că fata a fost şicanată de alţi şoferi în trafic care făceau diverse manevre cu maşina. Andreea Enache are dosar penal şi e cercetată pentru omor din culpă.

Ţinuţi departe de şosele

Poliţiştii îi cunosc deja pe tinerii teribilişti care încalcă fără griji regulile de circulaţie şi limitele de viteză. Oamenii legii spun că foarte mulţi nu sunt afectaţi de amenzile pe care le primesc, ci mai degrabă de faptul că rămân pietoni.

Măsurile luate împotriva vitezomanilor ar trebui să fie mult mai stricte, susţin poliţiştii. „Soluţia ar fi să-i îndepărtăm de pe şosele. Cei care au circulat cu viteză ar trebui să dispară o perioadă de pe şosele, adică să li se suspende permisul pentru cât mai mult timp. În plus, ar trebui să fie amenzi în balanţă cu pericolul social pe care îl provoacă aceştia când ies pe şosele", a declarat comisarul Andrei Codău.

Pe unii dintre vitezomani nici suspendarea permisului nu-i mai sperie. În cazul în care sancţiunea e contestată în instanţă, şoferii îşi pot primi carnetul de conducere înapoi pe durata procesului. „Dreptul de a conduce ar trebui suspendat pe o perioadă de până la doi ani, în funcţie de viteză şi de gravitatea faptei", a mai spus comisarul-şef Lucian Diniţă.

Una dintre soluţii ar fi mărirea amenzilor. „Dacă amenzile vor fi mai consistente, părinţii acestor tineri, probabil că vo plăti prima oară, dar a doua şi a treia oară nu cred că o să mai fie la fel", a precizat comisarul şef.

Beizadelele la volan: tineri, bogaţi şi agresivi

Conduc maşini scumpe şi puternice cu o viteză cu care mulţi nu circulă nici în afara oraşului. Când ies pe străzile din Capitală, drumul parcă e doar al lor. Beizadelele vitezomane din Bucureşti sunt tineri între 25 şi 30 de ani, cu o situaţie financiară bună şi  care, de obicei, atunci când sunt opriţi au o atitudine sfidătoare faţă de poliţişti. „Vor să simtă adrenalina, să iasă în evidenţă, de obicei sunt teribilişti", a spus Andrei Codău. Totuşi, psihologii văd în spatele acestor acte, câteva situaţii de familie nerezolvate. „Sunt personaje  în general dezordonate, indisciplinate, pentru că nu au fost educaţi să aibă bunul simţi şi respectul faţă de ceilalţi. Nu ar trebui să căutăm alţi vinovaţi decât părinţii, care i-au ignorat, nu au comunicat cu ei. Aceste fapte sunt un element de autogratificare, de convingere personală că poţi face orice, oricând", a spus Hanibal Dumitraşcu, psiholog.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite