Un român a vrut să devină stăpânul mărcii „pui vegan“: „Este o metaforă care creează o combinaţie fantezistă“
0
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a fost dat în judecată de un om de afaceri din industria cărnii după ce a refuzat să înregistreze marca „pui vegan”. OSIM a câştigat procesul de la Tribunalul Bucureşti, sentinţa rămânând definitivă prin neatacare.
Printr-un proces deschis la Tribunalul Bucureşti, un om de afaceri a dat în judecată OSIM pentru că i-a refuzat înregistrarea mărcii „pui vegan”. Cererea de înregistrare a mărcii a fost depusă la OSIM în februarie 2017. După o corespondenţă de câteva luni, în noiembrie 2017, OSIM a emis decizia de respingere a cererii formulate de omul de afaceri.
Decizia OSIM a fost contestată la Comisia de Contestaţii Mărci din cadrul OSIM, care a respins, la rândul său, contestaţia respingând înregistrarea mărcii „pui vegan”. Conform procedurii, decizia Comisiei de Contestaţii Mărci a fost contestată în instanţă, la Tribunalul Bucureşti.
„Pui vegan” – o metaforă
În procesul de la Tribunalul Bucureşti, omul de afaceri a arătat că OSIM i-a refuzat cerere, printre altele, pentru că semnul nu poate constitui o marcă în sensul definit de lege şi marca este de natură să inducă publicul în eroare cu privire la originea geografică, calitatea sau natura produsului sau a serviciului. „Niciunul dintre aceste motive de refuz nu este însa incident in cauză”, a arătat reclamantul în proces.
„Marca «pui vegan» are caracter distinctiv, prin aceea ca alăturarea cuvintelor «pui» şi «vegan» dă naştere unei metafore, fiind în sine un joc de cuvinte, care creează o combinaţie fantezistă, al cărei sens nu este unul propriu, ci unul figurativ, dat de asocierea surprinzătoare a cuvintelor «pui» şi «vegan»”, a mai arătat reclamantul în cererea de chemare în judecată.
În acelaşi proces, afaceristul care a vrut să devină proprietar al mărcii „pui vegan” a mai arătat că „în mod evident, puii sunt hrăniţi si cu substanţe vegetale, dar asocierea cuvântului «vegan» cu cuvântul «pui» este una neobişnuită, care scoate ambii termeni din contextul lor propriu şi ii plasează într-un context ludic, glumeţ, care este perceput ca atare de către public”.
Judecătorii nu au gustat gluma cu „puiul vegan”
Tribunalul Bucureşti a respins cererea de chemare în judecată arătând că decizia OSIM de respingere a înregistrării mărcii „pui vegan” este corectă.
„Semnul «pui vegan» face trimitere la dieta vegană în condiţiile în care acest mod de alimentaţie a căpătat o deosebită dezvoltare şi diversificare, existând mai multe tipuri de astfel de produse prin imitarea şi prezentarea produselor din carne.
Or, în contextul prezentat mai sus, al existenţei unei diversificări în continuă creştere a produselor vegane prin imitarea produselor din carne, este posibil ca publicul, percepându-le ca produse vegane, pe cale de consecinţă, să fie indus în eroare cu privire la natura şi calitatea produsului care se aplică unor produse din carne de pui”, şi-a justificat judecătorul decizia.
Hotărârea Tribunalului Bucureşti a rămas definitivă prin neatacare.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Cum a încercat un politician local să devină stăpânul absolut al brandului „Hai în Bucovina!“