Studenţii au trezit Regia din adormire: 20.000 de tineri s-au mutat în cămine
0Astăzi începe oficial anul universitar cu discursuri ale rectorilor şi încurajări. Studenţii şi-au făcut însă un alt ritual, reamenajându-şi camerele de cămin şi raita tradiţională prin cluburi.
Campusul Regie s-a trezit din amorţeală, în acest weekend. Cuibul a aproape 20.000 de tineri a înghiţit în ultimele patru zile frigidere, maşini de spălat, calculatoare, perne, sarsanale cu mâncare, tone de neîncredere şi emoţii. Toate s-au adăpostit în camerele de cămin unde timp de patru sau cinci ani, miile de tineri îşi vor duce veacul. Două rânduri de maşini parcate flanchează campusul, transformându-l într-o fortăreaţă. Numerele de Olt, Bacău, Neamţ, Prahova sau Galaţi ale maşinilor este primul indicator al faptului că provincia a invadat, ca în fiecare an, Regia.
Dacă în urmă cu câteva zile abia găseai vreun student prin campus, rămas peste vară în cămin, ieri, la prânz, zeci de tineri gălăgioşi, cu părinţii ajutându-i la bagaje, au pulsat în campus ceea ce i-a lipsit timp de trei luni: viaţă.
Click pe imagini pentru fotogalerie!
Emoţii de boboc
Mulţi dintre studenţi au profitat de weekend pentru a-şi face de cap în cluburile părăsite pe timpul verii. Terasele sunt aproape goale, semn că muşteriii fie se odihnesc după o seară grea, fie sunt prea ocupaţi cu amenajarea camerelor. Multe dintre localurile din Regie îşi vor redeschide porţile abia peste o săptămână.
Daniela Pascu a venit cu emoţie în Capitală. În fond, 3 octombrie marchează pentru ea începutul uneia dintre cele mai învolburate şi frumoase perioade din viaţa ei - studenţia. Mama i-a umplut frigiderul, i-a împachetat cu grijă lenjeria şi a instalat-o în camera de cămin unde îi va ţine loc de familie celelalte trei colege de cameră. Este "bobocel" la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, secţia Mecanică. Studenta a avut grijă să treacă şi pe la coafor înainte să plece de acasă. Prima impresie contează, iar coafura ei îi încadrează perfect faţa. "Am emoţii pentru mâine. Normal, doar aici o să-mi petrec restul anilor de facultate", spune cu timiditate tânăra. "Mi-am luat de acasă haine, lenjerie, mâncare, ce aveam nevoie", explică pregătirile pentru studenţie. A apucat deja să-şi aşeze câteva din obiecte în camera care, fără celelalte trei colege care trebuie să apară din clipă în clipă cu bagajele la uşă, parcă neterminată. Laptopul, câteva fotografii şi o oglindă sunt puţinele obiecte care dau culoare camerei.
Mochetă şi lavabil, primele investiţii
Daniela vorbeşte încet, cu timiditate şi nu pare să-şi fi găsit încă locul în proaspătul cămin. Este încurajată însă de colegele din anii mai mari, veteran deja în cămin. Alina Băcanu şi Anca Robescu stau deja de patru ani în acelaşi cămin şi au investit destul de mult în camera ce arată mai degrabă ca o garsonieră cu paturi supraetajate. "Am schimbat mocheta, draperiile şi am zugrăvit. Mocheta a costat mai mult, 630 de lei, dar împărţit la patru nu e aşa de mult. Lavabilul şi draperiile, încă vreo sută de lei, nu e aşa mult", explică fata. Paturile sunt aranjate milităreşte, iar mesele sunt curăţate ca la farmacie. Tot efortul are o explicaţie - vor ă se simtă "ca acasă". Singura diferenţă este că viaţa în cămin vine la pachet cu distracţia adevărată, departe de ochii bănuitori ai părinţilor.
Înainte de începerea anului universitar au făcut o vizită acasă pentru ultimele pregătiri. "Ne-am adus mâncare, murături, zacuscă...", spune Anca. Frigiderul plin este dovada aprovizionării de toamnă. Vor merge împreună la deschiderea anului universitar, la facultate, unde, în afara discursurilor profesorilor şi urării de "Bun venit", aşteaptă să-şi revadă colegii.