Problema ICR, văzută de afară. AFP: o mobilizare puternică. Regele Suediei: Intensa activitate a acestui institut înseamnă mult pentru cunoaşterea moştenirii culturale româneşti în Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţia imediată a personalităţilor culturale şi artistice cât şi a unor cineaşti premiaţi la Cannes din România, care au contestat puternic ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Ponta, a avut ecou peste tot în lume inclusiv în presa internaţională.

„Sute de artişti români, între care mai mulţi cineaşti premiaţi la Festivalul de film de la Cannes, au denunţat cu vehemenţă la acest sfârşit de săptămână o decizie a guvernului de centru-stânga care, din punctul lor de vedere, influenţează politic Institutul Cultural Român (ICR)", comentează duminică, într-o corespondenţă din Bucureşti, agenţia de presă France Presse, citată de Agerpres.

Guvernul premierului social-democrat Victor Ponta a adoptat miercuri, fără nicio consultare prealabilă, o ordonanţă de urgenţă - o decizie fără dezbatere în parlament foarte criticată de organizaţiile de apărare a statului de drept - care plasează ICR, echivalentul Institutului Francez sau British Council, sub controlul Senatului. Printre consecinţele pe termen scurt ale deciziei respective, este şi schimbarea întregii echipe de conducere a Institutului.

Legea contestată de USL a fost adoptată de PSD sub conducerea lui Ponta

Până în prezent, ICR se afla sub autoritatea simbolică a preşedinţiei, conform unei legi adoptate la vremea respectivă tocmai de Partidul Social-Democrat al lui Victor Ponta, care astăzi contrazice legea. Însă, astăzi, preşedintele Traian Basescu face parte din partidul de opoziţie, Partidul Democrat-Liberal, comentează AFP.

"Ar fi dezastruos ca practicile brutale şi aroganţa politicienilor de ieri şi de azi să dicteze în maniera nefastă destinul culturii", a afirmat scriitorul Norman Manea, profesor de literatură la New York.

„O epurare de cea mai oribilă speţă"

AFP a amintit şi de protestul regizorilor români Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, premiaţi la Cannes, la care s-au alăturat scenografi, coregrafi, actori. Aceştia au semnat o petiţie în care îi cer premierului social-democrat Victor Ponta să anuleze ordonanţa de urgenţă atât de contestată.

O mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani, scrie France-Presse.

Alba-neagra cu cultura românească

"E o epurare de cea mai oribila speţă", a considerat Cristian Mungiu, câştigător al Palme d'Or în 2007 şi al cărui film "După dealuri" a câştigat premiile pentru scenariu şi interpretare feminină anul acesta la Cannes.

Începând cu anul 2005, ICR a ajutat cu traducerea a peste 300 de lucrări semnate de autori români. In 2011, peste 2 milioane de spectatori au asistat la evenimente organizate de ICR în cele 17 filiale din afară, de la New York la Tel Aviv, trecând prin Paris.

Artiştii şi angajaţii ICR se tem că, sub conducerea Senatului, Institutul va deveni "ostatic" al "numirilor politice" din partea parlamentarilor, "pentru care cultura se rezumă uneori doar la un spectacol de folclor", a declarat unul dintre aceştia pentru AFP.

Într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres, Cristi Puiu, regizorul care a debutat în 2001 cu filmul „Marfa şi banii", care a obţinut mai multe premii internaţionale, şi care a regizat ulterior pelicula  „Moartea domnului Lăzărescu", de asemenea premiat la nivel internaţional, a încercat să explice de ce s-au mobilizat artiştii autohtoni în apărarea Institutului.

„Din păcate, de fiecare dată când intervine o schimbare de guvern în România, cei noi aruncă la coşul de gunoi tot ceea ce au făcut predecesorii lor, chiar şi ceea ce funcţionează. Ei visează să-şi pună amprenta în istorie şi se apucă să distrugă. ICR funcţionează extraordinar de bine astăzi. Ceea ce se întâmplă în prezent cu Institutul, unde schimbările n-au făcut obiectul niciunei consultări, îi priveşte pe toţi cetăţenii, deoarece astfel de lucruri s-ar putea întâmpla şi în alte instituţii", şi-a exprimat acesta îngrijorarea.

Ce spun regele Suediei sau Placido Domingo despre ICR

La polul opus, un material publicat pe www.contributors.ro, notează câteva din impresiile unor mai personalităţi despre Institutul Cultural Român. Reproducem mai jos o parte din ele, pentru textul integral intraţi aici.

Carl XVI Gustaf, Regele Suediei: „De mai bine de un an, avem privilegiul de a cunoaşte cultura română în toate formele ei datorită Institutului Cultural Român de la Stockholm, situat în apropierea Palatului Regal, pe Bulevardul Skeppsbron. Intensa activitate a acestui institut înseamnă mult pentru cunoaşterea moştenirii culturale româneşti în Suedia."

Plácido Domingo: "Ţin să mulţumesc în mod deosebit Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pentru onoarea pe care ne-a făcut-o organizând acest concert, la Teatrul La Fenice, alături de câştigătorii ediţiei din 2010 a Operalia - The World Opera Competition."

Dieter Kosslick, directorul Festivalului International de Film de la Berlin (Berlinale 2011): "Apreciez foarte mult filmele venite dintr-o ţară mică, care face parte din Europa Centrală, care ajung în Germania dar şi la Festivalul de Film de la Berlin prin Institutul Cultural Român".

Lidia Jorge, renumită scriitoare din Portugalia: "Atunci când pe glob se vorbeşte despre Institutul Cultural Român, toţi cei care cunosc activităţile filialei din Lisabona o apreciază drept una dintre cele mai dinamice din câte a deschis România pe diverse meridiane. E de admirat diversitatea iniţiativelor ICR Lisabona în varii domenii artistice - muzica, cinema, arte plastice, literatura, arte scenice."

Citeşte şi: Rezistenţa pentru cultură. Ieri, protestatarii au ieşit în stradă pentru ICR. Mâine vor organiza "Mişcarea Papioanelor"

Cineaștii protestează împotriva deciziei Guvernului Ponta de a lua ICR de la Președinte

Patapievici va fi revocat până la sfârşitul lunii iunie de la conducerea ICR

Liderii senatorilor PSD şi PNL: Ar fi mai democratic ca ICR să fie sub control parlamentar

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite