Preoţii au blestemat Pasajul Basarab, care i-a lăsat fără bani în cutia milei. Enoriaşii nu mai vin să-şi facă nunţi sau botezuri la biserica din zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversele continuă pe marginea deschiderii Basarabului, cel mai lat pot dintr-un oraş European. Dacă şoferii sunt nemulţumiţi de faptul că  traficul nu s-a decongestionat deloc în urma mega-construcţiei pe care au aşteptat-o cinci ani, şi serviciile din împrejurimi au fost afectate. Asta pentru că în această zonă majoritatea agenţilor comerciali au tras obloanele peste afaceri.

„Au fost farmacii, supermarketuri, care odată cu începerea lucrărilor au fost nevoite să închidă obloanele pentru că şantierul le-a obstrucţionat accesul clienţilor“, povesteşte unul dintre locatarii din zonă.  Într-adevăr, zona dinspre Şoseaua Nicolae Titulescu arată precum comitatul Texas: pustie, cu obloanele trase peste geamurile spaţiilor care odinioară musteau de clienţi.

Au negociat cu Videanu soarta bisericii

Cei mai aprigi “duşmani” ai podului sunt cei trei preoţi ai bisericii Sfânta Vineri Nouă care s-au luptat ani de zile cu autorităţile locale pentru ca biserica să le rămână în picioare, să nu fie pusă la pământ. „Am mers zilnic la biroul lui Adriean Videanu, cel care era primar cand s-a dat startul construcţiei. Am reuşit să-l conving să nu se atingă de biserica noastră şi ştiţi ce mi-a zis? «Naşul (n.r. Traian Băsescu) când se trezeşte dimineaţa nu-şi vede faţa în oglindă, vede Pasajul Basarab». Nu ştiu cum a reuşit să-l convingă, cert e că am salvat biserica. Dacă priviţi dinspre intersecţie spre pod, veţi vedea că traseul este curbat, fiindcă au schimbat planul şi au lăsat în pace biserica“, ne-a povestit părintele Valentin Fotescu.

Cu toate astea, feţele bisericeşti susţin că vor solicita o expertiză tehnică pentru a stabili dacă a fost afectată structura lăcaşului, deoarece pereţii acestuia au început să sufere fisuri.

S-au supărat şi feţele bisericeşti

Pe lângă asta, şi serviciile oferite de biserică au scăzut dramatic, pentru că lumea a ocolit şi va ocoli zona în continuare pentru că nu există locuri de parcare în zonă, şi nici accesul pietonal nu este la îndemână.  „Dacă în 2008 aveam de exemplu 127 de nunţi pe an, acum avem doar 31.   La fel, anii trecuţi onoram câte 100 de botezuri, acum doar 25. Nici enoriaşi nu mai avem”, se plânge şi părintele Mihai Tita. 

De partea cealaltă, coşmarul locatarilor care stau în blocurile de la nivelul pasajului pare să se fi încheiat. Autorităţile le-au instalat acestora geamuri termopane pentru a mai diminua din zgomotul produs de traficul din zonă. „Mi-au spart creierii ani de zile, îmi dădeau lacrimile fără să vreau din cauza zgomotului pe care îl făceau atunci când lucrau. Acum e mai bine, nu se mai aude mare lucru datorită geamurilor noi”, explică Floarea Gheorghe, o locatară de 77 de ani din zonă.
 
 
 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite