POVEŞTI DE BUCUREŞTI Descoperă 10 lucruri pe care nu le ştiai despre pictorul Ştefan Luchian, bulevardul Ion Mihalache şi spitalul Filantropia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Află cine stăpânea mahalaua Dracului, dar şi povestea Hanului Galben, unul dintre cele mai rău famate localuri din Bucureştiul secolulului al XIX-lea.

1. Actualul bulevard Ion Mihalache a fost amenajat la nord de spitalul Filantropia, până dincolo de intersecţia cu bulevardul Banu Manta, către Calea Griviţei.

2. În secolul al XIX-lea, în perimetrul cuprins între spitalul Filantropia şi bulevardul Banu Manta se afla mahalaua Dracului, numită astfel datorită faptului că acolo locuiau tot felul de răufăcători foarte cunoscuţi prin Bucureştiul acelor vremuri.

3. În intersecţia dintre Bd. Ion Mihalache şi Bd. Banu Manta se afla Hanul Galben, poreclit astfel după culoarea pereţilor exteriori. Hanul avea o reputaţie proastă deoarece aici şi-au găsit adăpost hoţii şi trişorii atraşi de banii ţăranilor care se întorceau de pe la târguri.

4. Hanul Galben a fost demolat în 1985 pentru a face loc unui bloc de locuinţe.

5. Între 1907 şi 1909 pictorul Ştefan Luchian a locuit chiar peste drum de Hanul Galben. Unul dintre tablourile sale poartă chiar numele de „Mahalaua Dracului" şi ilustrează construcţiile mizere care erau în această zonă.

image

6. Până şi mahalalele bucureştene din secolul al XIX-lea aveau regii şi reginele lor, de stradă. De pildă, pe actualul bulevard Ion Mihalache era vestită banda lui Victor Talianu, poreclit „regele mardeiaşilor din Filantropia". Potrivit unor scriitori de la acea vreme, toţi haiducii din banda „regelui" de mahala purtau brâuri roşii, căciuli ţuguiate, cizme cu vârfuri ascuţite şi cutreierau mahalalele învecinate după „gagice".

7. Pe locul unde se află acum piaţa 1 Mai era, prin 1850, o gheţărie imensă, cu blocuri de gheaţă naturală care erau păstrate şi vara, în nişte beciuri răcoroase.

8. Bulevardul Ion Mihalache a mai fost denumit şi Filantropia, după numele spitalului din vecinătate.

9. Spitalul Filantropia a fost construit începând cu anul 1813 din iniţiativa doctorului Constantin Caracas, cu bani din partea unor boieri şi negustori locali.

10. Iniţial spitalul avea un singur pavilion cu 90 de paturi. A fost reconstruit în 1890, împreună cu o spălătorie mecanică folosite de toate spitalele bucureştene din acea vreme. Tot atunci a fost pus în funcţiune şi iluminatul electric.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite