Povestea din spatele Carusel Cărtureşti. Moştenitorul familiei Chrissoveloni, care deţine superba clădire, despre secretele de sub zidurile librăriei de pe Lipscani
0Librăria Cărtureşti Carusel, cea mai mare din România, a fost deschisă joi dimineaţa, la ora 10.00, într-o clădire-monument istoric din Centrul Vechi al Bucureştiului, confiscată de comunişti şi revendicată de proprietari în 2007. „Adevărul“ vă spune secretele bine păstrate din spatele clădirii monument istoric, povestite chiar de Jean Chrissoveloni, mostenitorul celei mai vechi familii de bancheri din Romania şi actualul proprietar al clădirii.
Lipscani 55, aceasta este adresa clădirii care de ieri găzduieşte cea mai mare librărie din România. Printre cărţi, CD-uri, porţelanuri, cutii de ceai, accesorii de lemn sau mici plante ornamentale mai pluteşte încă în aer o parte din istoria impresionantă a imobilului.
Bucăţi din istorie, încrustate în fundaţia clădirii
Clădirea este un monument istoric şi a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în anul 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. Cel mai probabil, prima cărămidă a clădirii a fost pusă undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, după cum povesteşte, pentru „Adevărul“, Jean Chrissoveloni, moştenitorul celei mai vechi familii de bancheri din România care s-a luptat ani de-a rândul pentru a intrat din nou în posesia superbei clădiri.
„Sunt însemnări care ne arată că a fost construită (n.r. clădirea) undeva la mijlocul secolului al XIX-lea. Familia mea a intrat în posesia imobilului în anul 1903“, a explicat Jean Chrissoveloni. Însă, spune bărbatul, clădirea are o valoare istorică colosală cu atât mai mult cu cât în timpul săpăturilor pentru reabilitarea imobilului au fost descoperite obiecte istorice care, cel mai probabil, datează din epoca bizantină.
„În fundaţia clădirii a fost găsit un vas din epoca bizantină. Asta dă cu adevărat valoarea locului pentru că ştim că aici au existat urmele unei civilizaţii“, spune entuziasmat Jean Chrissoveloni. Pe lângă superbul vas, moştenitorul familiei Chrissoveloni povesteşte că în timpul lucrărilor a mai fost găsită tot în fundaţia imobilului un document care este echivalentul unei autorizaţii de construcţie în zilele noastre.
De fapt, documentul permitea repararea acoperişului clădirii de la Lipscani 55, unde astăzi se află cea mai mare librărie a României. În schimb, în document există o mică diferenţă în ceea ce priveşte adresa. „Pe autorizaţie scria Lipscani 41, ceea ce înseamnă că între timp s-a modificat adresa, ajungându-se astăzi să fie Lipsacani 55“, a mai precizat bărbatul.
Pentru a revendica imobilul care a aparţinut familiei sale, Jean Chrissoveloni s-a luptat în instanţă cu statul român mai bine de 20 de ani.
„Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă o primeşti într-o stare penibilă, trebuie să găseşti o cale să o introduci în circuitul de afaceri, pentru a putea să contribuie la economia ţării, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că acest client poate să ducă şi el treaba până la sfârştit”.
Librăria Cărtureşti, 10.000 de volume
Cei care au trecut deja pragul librăriei au descoperit, printre altele, o bogată ofertă în produse autohtone şi de import în egală măsură, etalate în rafturi amplasate prietenos pe trei etaje, la ultimul nivel găsindu-se un bistro la care s-au preparat primele ceşti de cafea.
Primii cumpărători, unii intraţi din pură curiozitate în spaţiul nou, alţii chiar în căutare de cărţi, au explorat în tihnă librăria. Au descoperit imediat rafturile cu lucrări din toate domeniile şi pentru toate categoriile de vârstă – cărţi, reviste, CD-uri, DVD-uri, ceaiuri şi delicatese dintre cele care fac viaţa mai frumoasă în orice oraş care se respectă în secolul XXI. În total, doritorii pot alege dintre cele 10.000 de volume.
Pe aceeaşi temă:
Librăria Cărtureşti Carusel şi-a deschis porţile
Cărtureşti Carusel: inaugurarea librăriei din clădirea-monument din Centrul Vechi al Capitalei
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.