Porci crescuţi în „inima“ Bucureştiului, evacuaţi de judecători la cererea vecinilor ajunşi în culmea disperării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bucureştean creşte zeci de porci într-o casă din Sectorul 2 FOTO Arhivă
Un bucureştean creşte zeci de porci într-o casă din Sectorul 2 FOTO Arhivă

Opt familii din Sectorul 2 al Capitalei au obţinut în cursul lunii iulie a acestui an o sentinţă prin care vecinul lor, care şi-a transformat casa într-o fermă de porci, a fost obligat să îşi mute animalele „într-un mediu unde acestea pot fi întreţinute în condiţii corespunzătoare nevoilor lor de dezvoltare şi în conformitate cu reglementările legale”.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 2 în februarie 2019, mai multe familii din Sectorul 2 al Capitalei au cerut ca vecinul lor să fie obligat „să demoleze construcţiile-coteţ ridicate pentru creştrerea porcinelor” în Sectorul 2 al Capitalei.

Reclamanţii au arătat că atât ei cât şi vecinul lor care creşte porci locuiesc „într-un cartier de case cu încărcătură istorică”, aproape de centrul Bucureştiului.

Bucureştenii care şi-au dat în judecată vecinul au arătat că în urmă cu mulţi ani a amenajat aici o crescătorie de animale, unde a adus porci, găini şi câini comunitari, la momentul deschiderii acţiunii crescând zeci de porci.

Mirosul şi zgomotul produse de aceste animale sunt greu de suportat şi de descris, iar în timpul verii duhoarea emanată de porci devine insuportabilă. De asemenea, adăpostul porcinelor a fost ridicat pe limita de proprietate a imobilului vecin. Deşi, atât reclamanţii, cât şi alţi vecini au încercat să rezolve situaţia atât amiabil, cât şi prin intermediul diverselor sesizări adresate autorităţilor, pârâtul refuză să colaboreze, refuză să demoleze coteţele, refuză să transporte animalele în altă parte şi, de cele mai multe ori, devine recalcitrant când cineva încearcă să îl abordeze”, s-au plâns vecinii care au deschis procesul.

„Duhoarea şi poluarea fonică sunt neîntrerupte”

Oamenii au mai reclamat că porcii crescuţi de vecinul lor le afectează în mod direct traiul zilnic. „Concret, duhoarea şi poluarea fonică provocate de animale sunt neîntrerupte, iar în cursul sezonului călduros (aprilie-octombrie) devin insuportabile”, s-au plâns oamenii, care au mai arătat că „nu pot să aerisească locuinţele, nu pot să se odihnească, nu pot să organizeze întruniri de familie, petreceri sau orice alte evenimente în propriile case pentru că le este jenă de disconfortul pe care îl vor resimţi invitaţii”.

Locatarii caselor din apropierea fermei de porci din Sectorul 2 s-au mai plâns că sunt nevoiţi să găsească tot felul de metode pentru a evita contactul cu propriile cămine, iar în timpul verii ajung târziu acasă în mod intenţionat, tocmai pentru a sta cât mai mult timp departe de aceste mirorusi pestilenţiale.

Apărarea crescătorului de porci

Bărbatul dat în judecată s-a apărat arătând că unul dintre reclamanţi este preot, este cercetat penal pentru evaziune fiscală şi este cercetat de Patriarhia Română, pentru furtul banilor de la enoriaşi, întrucât nu taie chitanţe, lăsând biserica in paragină. Despre un alt reclamant, pârâtul a spus că „este un tip periculos care se ocupă cu trafic de droguri, tigari si prostituţie, a cumpărat în anul 2017 o casa dărăpănată la care a ridicat trei etaje, cu banii din hoţii, fiind prins cu tot felul de escrocherii, în anul 2018, fiind arestat de DNA şi fiind ţinut închis aproape un an de zile”.

Decizia instanţei: evacuarea porcilor

Judecătoria Sectorului 2 a arătat că o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 2010 arată foarte clar că „pe teritoriul Municipiului Bucureşti se interzice creşterea sau întreţinerea, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora, cu excepţia animalelor de companie”.

Prin urmare, instanţa reţine că atâta vreme cât pârâtul nu a dovedit că ar fi obţinut în contencios administrativ anularea Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 120/2010, acest act normativ este în vigoare, deci este aplicabil pentru soluţionarea cauzei de faţă, or atâta vreme cât prin acest act se interzice pe teritoriul Municipiului Bucureşti creşterea sau întreţinerea, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora, cu excepţia animalelor de companie, instanţa constată că prin creşterea porcilor pe teritoriul Municipiului Bucureşti, în zonă de locuit protejată, pârâtul încalcă această obligaţie legală, încălcând astfel şi prevederile art. 603 Cod civil, prin ne respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, săvârşind astfel o faptă ilicită şi aducând atingere drepturilor la mediu de viaţă ale reclamanţilor vecini prin mirosul groaznic şi insuportabil degajat de exploataţia de porci”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 2, care nu este definitivă.

Astfel, instanţa a decis obligarea pârâtului la transportarea porcilor de la adresa din Bucureşti într-un mediu unde acestea pot fi întreţinute în condiţii corespunzătoare nevoilor lor de dezvoltare şi în conformitate cu reglementările legale. În caz de neconformare, judecătorii i-au autorizat pe reclamanţi să transporte porcinele de la casa vecinului, pe cheltuiala exclusivă a acestuia.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Legea mirosurilor a intrat în vigoare. Amenzile sunt de până la 100.000 de lei. Ce se întâmplă cu gospodinele şi gratargiii

Iniţiatorii Legii Mirosurilor le liniştesc pe gospodine, dar îi avertizează pe marii poluatori olfactivi: „Trebuie să ajungem şi noi la standarde de viaţă civilizată“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite