Poliţia a confiscat şosete şi DVD-uri în cel mai mare târg de maşini din ţară
0Peste 80 de oameni ai legii au intervenit azi-dimineaţă în forţă în cel mai mare târg de autoturisme din ţară, Autovit. Ei au căutat maşini furate şi piese de contrabandă, dar nu au reuşit să confişte decât produse contrafăcute în valoare totală de aproximativ 42.000 de euro.
Razia s-a desfăşurat azi-dimineaţă, în jurul orei 10.30. Intrarea s-a făcut în forţă în complexul Autovit din cartierul Vitan-Bârzeşti, cu dubiţele de la Jandarmerie şi maşinile inscripţionate ale Poliţiei.
Cum se întâmplă de cele mai multe ori, înainte ca oamenii legii să se dea jos din maşini, mare parte din comercianţii care n-aveau toate actele-n regulă şi-au strâns tarabele, iar cei care aveau probleme cu autoturismele s-au făcut nevăzuţi. Cel puţin asta spun rezultatele intervenţiei în cel mai târg de maşini din ţară: poliţiştii nu au găsit niciun autoturism cu probleme din cele 37 pe care au apucat să le verifice.
Nereguli au fost găsite, aparent, la un singur autoturism luat în leasing, care fusese dat în urmărire din cauză că a avut certificatul de înmatriculare pierdut. Dar, până la urmă, nici la acesta nu era o problemă, documentul fiind găsit, într-un final.
Şosete şi DVD-uri, în loc de maşini
Oamenii legii nu au plecat, însă, cu mâna goală de la intervenţie: ei au confiscat 2.300 de perechi de şosete, 1.373 de perechi de costume sport contrafăcute, dar şi 589 de DVD-uri pirat de la comercianţii din zonă. Valoarea totală a mărfii: 177.610 lei (aproximativ 42.000 d euro).
„De asemenea, au fost date 11 amenzi în valoare de 11.000 de lei şi s-au întocmit opt dosare penale. Dintre acestea, şapte au fost pentru nereguli privind mărcile şi indicaţiile geografice şi unul pentru drepturi de autor“, a declarat, pentru „Adevărul“, comisarul-şef Ştefan Nae, şeful Serviciului pentru Investigarea Fraudelor (SIF) Sector 4.
El a adăugat că unul dintre motivele pentru care nu au fost depistate autoturisme furate este legat de faptul că intrarea în Autovit s-a făcut cu maşinile de poliţie inscripţionate. „Cele 37 de maşini luate la verificat au fost căutate după seria de la şasiu, dar nu s-a găsit nicio neregulă. Dacă intrarea nu se făcea cu surle şi trâmbiţe, adică fără maşini cu <Poliţia> scris pe ele, poate găseam ceva. Dar, din păcate, au fost momente în care agenţij de la SIF îmbrăcaţi în civil au fost agresaţi şi de aceea se procedează astfel, cu mai multe forţe de ordine“, a mai spus comisarul-şef. El a adăugat că se organizează trimestrial astfel de acţiuni. „Am găsit, în trecut, ţigări şi alcool contrafăcute. Se pare că intervenţiile au avut succes, din moment ce acum nu a mai fost cazul“, a mai spus şeful SIF Sector 4.
Maşinile furate se vând pe străzile din zonă
Potrivit managerului de la Autovit, majoritatea tranzacţiilor cu maşini furate nu sunt făcute, oricum, în interiorul târgului de maşini, ci în vecinătatea sa. „Comercianţii trebuie să încheie contracte cu noi sau cel puţin trebuie să aibă un bon fiscal şi astfel se înregistrează numărul de înmatriculare al maşinii. Pe străzile paralele, în schimb, în târgurile neautorizate, se vând multe maşini care nu au toate actele-n regulă, fără probleme“, susţine Nicolae Răgălie, managerul Autovit.
Reprezentanţii firmei care asigură paza târgului susţin că ei oricum au mâinile legate în cazul în care s-ar desfăşura tranzacţii cu maşini furate. „Noi verificăm dacă este totul în regulă referitor la locul închiriat, nu verificăm actele maşinilor vândute. Mai primim reclamaţii de la diferiţi clienţi când apar nereguli, dar nu putem face altceva decât să anunţăm, mai departe, poliţia“, a spus Viorel Nistor, şeful Intens Security SRL.
La acţiune au participat forţe impresionante, peste 80 de lucrători, dintre care: poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 4, agenţii de la Secţia 26, dar şi colegii lor de la Serviciul Furturi Auto de la Poliţia Capitalei, însoţiţi de agenţi de la Poliţia Locală şi mai multe echipe de la Jandarmerie.