O nouă înfrângere pentru managerul schimbat din funcţie după raportul unui detectiv particular
0
Multinaţionala dată în judecată de fostul său administrator din România, schimbat din funcţie după raportul unui detectiv particular care arăta că managerul nu este suficient de dedicat, a mai obţinut o sentinţă favorabilă. Decizia finală va fi pronunţată de Curtea Supremă.
Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat a doua sentinţă din dosarul în care fostul administrator al filialei din România a unei multinaţionale a fost dat afară după raportul unui detectiv particular care arăta că managerul nu este suficient de dedicat companiei.
Managerul a fost dat afară după 16 ani în care a pornit de la un salariu de 27.000 de lei, ajungând, în 2017, la o indemnizaţie de 42.000 de lei.
În procesul în care a dat în judecată compania pentru care a lucrat, fostul administrator a arătat că sub conducerea sa operaţiunile din România ale companiei au avut „o ascensiune fulminantă”, ajungând să aibă 26 de puncte de lucru, ajungând a treia companie de la nivelul holdingului care operează în şapte ţări.
Tocmai din acest motiv, susţine fostul administrator în proces, a fost şocat în momentul în care în a doua zi de Crăciun din 2017 a fost convocat de CEO-ul companiei-mamă şi anunţat că i-a fost revocat mandatul de administrator al operaţiunilor din România.
„Răspunsul CEO a fost acela ca am investit economiile mele alături de tatăl meu si alti prieteni din copilărie in achiziţionarea unor apartamente si în acest fel nu mi-am dedicat timpul 100% companiei”, a arătat administratorul revocat, în proces.
În proces, compania dată în judecată s-a apărat arătând că, de la un anumit moment, s-a observat că administratorul a început să prezinte un interes scăzut faţă de treburile companiei, petrecând puţin timp la birou şi vizitând rar punctele de lucru ale societăţii.
Astfel, cu un an înainte de revocare, directorul general al holdingului l-a convocat pe administratorul său din România, atrăgându-i atenţia cu privire la comportamentul său. Când a realizat că avertismentul este ignorat, iar administratorul „continuă să îşi neglijeze responsabilităţile, pentru eliminarea oricăror îndoieli în privinţa activităţii reclamantului, Societatea a decis angajarea unui detectiv particular”.
Prin urmare, managerul a fost urmărit pas cu pas timp de două săptămâni, timp în care s-a constatat că administratorul lucra pentru companie două ore pe zi, restul timpului petrecându-l în desfăşurarea afacerilor personale. „Detectivul a stabilit că reclamantul avea în proprietate şapte apartamente şi o casă, de administrarea cărora se ocupa, în detrimentul îndatoririlor sale din cadrul Societăţii, pe care le neglija total”, a arătat compania dată în judecată de administratorul revocat.
În primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti, managerul concediat a pierdut procesul pe considerentul că „într-adevăr reclamantul nu mai acţiona în interesul societăţii, utilizând resursele companiei în propriul beneficiu şi era în principal preocupat de propria întreprindere, iar nu de corectarea minusurilor imputate la precedentele întrevederi cu superiorii acestuia”.
Sentinţa a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii de aici au menţinut sentinţa Tribunalului Bucureşti. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs.