Nepoata lui Panait Istrati trăieşte dintr-o pensie de 450 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucureşteancă de 89 de ani, Despina Petre, se numără printre puţinii urmaşi în viaţă ai scriitorului Panait Istrati. Bătrâna locuieşte într-o casă din cartierul Andronache, reuşind să supravieţuiască din bruma de pensie de aproape 450 de lei pe lună.

Imaginea cunoscutului scriitor român, al cărei nepoată este, se compune în mintea Despinei Petre din poveştile bunicului şi ale tatălui său. Fost hangiu în Baldovineşti, judeţul Brăila, bunicul Despinei Petre, Moş Anghel, era un bărbat impunător, cu faţa încadrată de nişte mustăţi mari şi răsucite, aşa cum şi-l aminteşte după atâţia zeci de ani femeia. Tot la Baldovineşti se găseşte şi casa unde s-a născut Panait Istrati.

Fotografiile lui Istrati făcute în 1921 în Franţa sunt la dispoziţia brăilenilor

„Am fost acolo acum vreo patru-cinci ani, să vad casa memorială. Aşa mi-am cunoscut şi multe rude care mi-au povestit despre Panait“, povesteşte bătrâna. Acolo, la Baldovineşti, a văzut şi primele fotogragrafii ale unchiului său. „Au venit atunci şi televiziuni şi mi-au luat interviu. După ce au văzut pozele cu Joiţa, mama lui Panait, au zis toţi că semăn perfect cu ea. Joiţa a fost spălătoreasă. A trăit cu un grec, spunea tata că era diriginte la poştă în Baldovineşti, apoi a rămas gravidă cu Panait. Pe grec l-au ucis haiducii, iar ea a rămas cu copilul“.

Amintiri despre Panait

Viaţa a purtat-o pe cărări înăsprite de greutăţi, printr-un război şi un regim comunist, astfel încât femeia nu l-a cunoscut personal pe marele scriitor, dar s-a mândrit mereu că sora bunicului său este mama lui Panait Istrati.



FOTO: Despina Petre se mândreşte că la vârsta ei nu a mers niciodată la doctor şi nici nu are nevoie


„Era văr cu tatăl meu. Se mai găseau în tinereţe pe la tot felul de întâlniri de familie. Când era căsătorit cu franţuzoiaca venea cu ea şi mâncau micii româneşti. El vorbea cu tata în româneşte, apoi îi traducea şi ei. Ştiu asta din ce îmi povestea tata“, îşi aminteşte Despina Petre, pierzându-se în istoria tumultoasă a vieţii sale, dar revenind mereu lucidă şi consecventă la firul povestirii. „Dacă ar fi să spun viaţa mea cu totul s-ar putea scrie o carte“, mai spune ea din când în când. 

Sportul fără vârstă


Locuieşte, împreună cu un nepot şi un chiriaş, într-o casă pe care cu greu a ridicat-o în tinereţe, în cartierul Andronache, iar timpul şi-l petrece făcând sport. Din puţina pensie pe care o are, 394 de lei, pensie de urmaş după soţul său, şi 92 de lei pensie de veteran, Despina Petre are grijă de casă, de nepotul său, dar cotizează şi la o asociaţie a sportivilor veterani, pentru a participa la crosuri din lumea largă. De 14 ani încoace, de când i-a murit soţul, ea a vizitat aproape toată Europa, participând la competiţii în Olanda, la Haga, în Germania, Italia, Franţa sau Iugoslavia de unde s-a întors cu câte un trofeu. Sâmbăta trecută Despina Petre a obţinut locul al III-lea Crosul Generaţiilor, organizat de Primăra Sectorului 2.



FOTO: Bătrâna a câştigat locul al treilea, pentru categoria ei de vârstă, la Crosul Generaţiilor, organizat sâmbăta trecută de Primăria Sectorului 2


Alura atletică, zâmbetul voios şi sclipirea din ochii săi albaştri, uşor înceţoşaţi de vremuri, îi trădează o sănătate de fier. „Nu am fost niciodată la doctor şi dacă femeile din ziua de azi ar mânca mai sănătos şi ar face un pic de mişcare, nu ar mai fi nevoie de doctori şi doctorii“, spune bătrâna.

Panait Istrati, „ciulinul“ Bărăganului


Scriitor român de limbă română şi franceză, Panait Istrati s-a născut la 10 august 1884 la Baldovineşti, în judeţul Brăila, fiind copilul nelegitim al Joiţi Istrati şi al unui contrabandist grec, după cum notează biografii. Autorul celebrului roman „Ciulinii Bărăganului” şi-a câştigat existenţa, în tinereţe, până să ajungă la gloria literară, ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar şi al unui vânzător ambulant. Un timp a fost cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. Hoinărelile l-au purtat prin diferite oraşe: Bucureşti, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris şi Lausanne. Panait Istrati a murit la Bucureşti la 16 aprilie 1935, la vârsta de 51 de ani.

image
image

Mai citiți și

Deseară, un japonez lansează o carte despre Panait Istrati

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite