Liviu Negoiţă acuzat de licitaţii cu dedicaţie. Tunurile noii conduceri ANRMAP îndreptate către fostul primar PDL-ist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua conducere a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a pus ochii pe contractele fostului primar PDL-ist Liviu Negoiţă

Fostul edil al Sectorului 3, Liviu Negoiţă (PDL) a intrat în vizorul ANRMAP după ce, s-a descoperit că 40 dintre cele 77 de contracte semnate de Primăria Sectorului 3 au fost atribuite fără a se organiza o licitaţie transpartentă. Noul şef al ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, a susţinut o conferinţă de presă ieri, 17 iulie, în care declara că împotriva României ar putea fi declanşată o procedură de infringement, cu sancţiuni de zeci de milioane euro, de către Consiliul European (CE), după ce au fost sesizate nereguli la contracte atribuite de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti în mandatul lui Liviu Negoiţă. 

Solicitarea de la CE, rămasă fără răspuns

Potrivit actualului şef ANRMAP, fosta directoare a instituţiei, Cristina Trăilă a fost complicele fostului edil, deoarece nu a luat nici o măsură pentru sporirea transparenţei în acest caz, deşi CE a trimis o solicitare de lămurire către Ministerul Afacerilor Europene în primăvara acestui an.

„Primăria Sectorului 3 a atribuit circa 40 de contracte care au avut probleme de transparenţă. Acestea trebuiau publicate atât în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cât şi în Jurnalul Oficial al UE, JOUE, însă în cel din urmă nu au fost publicate, iar cineva, nu ştiu cine, a sesizat CE în acest sens, iar CE a trimis o solicitare de lămurire către Ministerul Afacerilor Europene, la 22 martie. Statul român trebuia să să răspundă până la 31 mai anul acesta“, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Lucian Dan Vlădescu.

Avertismente în locul sancţiunilor

Vlădescu a menţionat că în urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Europene, ANRMAP a declanşat un control la Primăria Sectorului 3, acesta indicând încălcări legislative grave privind transparenţa contractelor respective. Majoritatea acestor contracte fuseseră atribuite în perioada 2007-2008, deci termenul de prescriere al contractelor expiraseră la data modificării conducerii instituţiei.

Vlădescu a mai adăugat că au existat două cazuri în care se puteau aplica sancţiuni, însă inspectorii au decis doar să îl avertizeze pe fostul edil.

În replică, Cristina Trăilă a afirmat, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că prin aceste acţiuni se încearcă o „vânătoare de vrăjitoare“, pentru a se acoperi „tunurile pe bani publici dedicate baronilor USL“ care se pregătesc. De asemenea, aceasta a atras atenţia şi asupra faptului că actualul Guvern vrea să ridice pragul de achiziţie directă pentru bunuri şi servicii de la 15.000 euro la 20.000 euro şi la 60.000 euro pentru lucrări, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.

Care sunt firmele de casă

Primăria Sectorului 3 şi-a creat în ultimii ani, sub interimatul lui Liviu Negoiţă, imaginea unui club exclusivist, unde contractele publice erau destinate invariabil clientelei politice. Astfel, s-a ajuns ca în anul 2011, acest sector să aloce nu mai puţin de 24% din buget pentru pasiunea edilului pentru panseluţe şi spaţii verzi. Conceptul de “firme de casă” a fost redefinit odată cu atribuitrea contractului în valoare de 450 de milioane de lei asocierii dintre firmele SC Axela Construcţii SRL - SC AB Construct SRL - SC Tehnologica Radion SRL - SC Pro Cons XXI SRL, unele dintre acestea fiind abonate la banii publici ai Sectorului 3. Contractual semnat la 22 ianuarie 2010 prevedea "Lucrări de sistematizare pe verticală/modernizare/ranforsare/reparaţii curente/extindere apă/extindere canal pe raza sectorului 3, Bucuresti".

Un alt exemplu pentru sifonările de bani publici este şi contractual exclusivit al firmei de pază BGS pentru obiectivele din acest sector. De la realegerea lui Liviu Negoiţă din 2008  şi până la alegerile locale din iunie, firmei BGS i-au fost atribuite, fără excepţie, toate contractile pentru servicii de pază, intervenţie în caz de dezastre şi servicii medicale de urgenţă. Valoarea totală a contractelor dintre BGS şi Primăria Sectorului 3 depăşesc suma de 4.5 milioane de euro.

În replică, Liviu Negoiţă a declarat, marţi că "Acuzaţiile actualei conduceri a ANRMAP la adresa mea sunt fantezii politico-electorale, atât timp cât şeful instituţiei nu a prezentat nicio probă care să-i susţină alegaţiile. Eu nu am nimic de ascuns. În mandatul meu de primar, nu s-au făcut licitaţii şi achiziţii din fonduri europene". El a mai precizat că toate controalele Curţii de Conturi au stabilit faptul că banul public a fost cheltuit conform legilor în vigoare pe perioada mandatelor sale de primar al Sectorului 3. "Este o mizerie să ascunzi subminarea statului de drept şi furtul prin crearea de teme false", a mai spus Liviu Negoiţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite