LEGĂTURI Piedone, făcut „la palmieri” de doi aleşi locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali Virgil Untaru şi Gabriel Băcăinţan deţin acţiuni la SC ADPP4 SA, firmă care se ocupă de spaţiile verzi din sectorul 4. Primarul Cristian Popescu Piedone susţine că abia peste patru ani ar putea scăpa de „acest cartof fierbinte”, pe care l-a moştenit de la conducerea anterioară.

Funcţia de consilier general le permite ocupanţilor să fie implicaţi în diverse afaceri. Condiţia este ca activitatea firmei să nu aibă contracte cu administraţia locală din care fac parte şi puţini dintre cei 55 de membri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) au ratat ocazia de a profita de această nişă legislativă. Astfel, declaraţiile de interese ale acestora colcăie de funcţii în firme şi firmuliţe, în timp ce proiectele capitalei României depind de votul lor.

Una dintre cele mai evidente legături financiare, dezvoltată de pe scaunul de consilier general, este cea a pedeliştilor Virgil Untaru şi Gabriel Băcăinţan. Potrivit declaraţiei de interese, cei doi sunt acţionari ai SC Amenajarea Domeniului Public şi Privat 4 SA (ADPP4), companie care, timp de aproape zece ani, întreţine spaţiul verde din sectorul 4 pe bani frumoşi.

Cum a devenit ADP-ul firma ADPP

Înfiinţată la 30 mai 2002, SC ADPP SA s-a desprins de Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 4, „preluând întreaga experienţă şi activitate de 24 de ani” a acestei instituţii subordonate primăriei de sector. După aproape zece ani, firma se poate lăuda cu servicii prestate tot pentru administraţia locală sector 4. Fie că este vorba despre celebrii palmieri plantaţi în intersecţii sau de ronduri împopoţonate cu flori şi figurine din arbuşti, toate sunt plantate şi întreţinute de ADPP 4, unde acţionari sunt consilierii generali Virgil Untaru şi Gabriel Băcăinţan. Surse din cadrul municipalităţii susţin că, la momentul înfiinţării, firma a beneficiat şi de un „cadou” din partea Consiliului General al Municipiului Bucureşti: terenurile pe care funcţiona ADP Sector 4.

Acord de 182 de milioane de lei pe patru ani

Deşi susţine că toată afacerea este ca un cartof fierbinte pentru primăria pe care o conduce, edilul Cristian Popescu Piedone a avizat în toamna anului trecut continuarea acordului cadru cu ADPP 4.

„Primăria Sectorului 4 colaborează cu ADPP Sector 4, în baza unui acord cadru, pentru întreţinerea întregului domeniu public de pe raza administrativ - teritorială a sectorului 4. Valoarea maximă a acordului cadru este de 182 de milioane de lei, pentru o perioadă de patru ani, în funcţie de prevederile bugetare locale”, se arată într-un comunicat transmis ziarului „Adevărul”. Potrivit aceluiaşi răspuns, obiectul acordului îl reprezintă întreţinerea şi repararea aparatelor de joacă, a sistemelor de irigaţii, a mobilierului stradal şi a aleilor din parcuri şi cele dintre blocuri. De asemenea, firma „desprinsă din ADP” întreţine spaţiile verzi, curăţă şi taie arbori, dar se ocupă şi de demolarea construcţiilor ilegale.

Perioada în care firma la care sunt acţionari cei doi aleşi locali este de patru ani, fără posibilitatea de prelungire, „suma prevăzută reprezentând maximum pentru acoperirea întregului domeniu public al sectorului 4”.

„Firma are acord cu noi încă de pe vremea lui Vasile Mihalache (fost primar al sectorului 4, actual membru al Consiliului Local la acelaşi sector,  din partea PSD la  – n.r.). În noiembrie, acesta a expirat, dar a participat la licitaţie şi au mai prins ceva, nu mult, până în 2014. În plus, nu mai iau dividende”, a precizat Piedone. El a adăugat că, după ce va recupera de la SC ADPP4 SA datorii de până la 12 milioane de lei, va achita la rându-i datoriile către stat şi va „încheia socotelile” cu această firmă.
 
Acoperiţi de lege

Aflat în vacanţă, consilierul general Virgil Untaru nu a vrut să comenteze afacerile firmei la care este acţionar cu Primăria Sectorului 4: „Sunt în Danemarca. Sunaţi pe oricine altcineva”. Colegul lui de la CGMB şi de la ADPP, Gabriel Băcăinţan, nu a putut fi contactat.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a declarat, pentru „Adevărul”, că cei doi aleşi locali „operează” legal, deoarece „funcţia de consilier general este compatibilă cu cea de manager, asociat sau de acţionar”. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că această compatibilitate poate exista doar dacă firma pentru care lucrează respectiva persoană nu are contracte cu administraţia locală din care aceasta face parte. Acesta este motivul pentru care Untaru şi Băcăinţan nu se sfiesc să-şi etaleze în declaraţiile de consilieri generali funcţiile pe care le deţin într-o firmă care face afaceri cu Primăria Sectorului 4.

Gabriel Băcăinţan, „traseist” prin instituţii

Vicepreşedinte la PDL Sector 6 şi membru al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Gabriel Băcăinţan deţine 5% din acţiunile SC ADPP4 SA şi 100% din acţiunile SC Big Company SRL. Pe lângă funcţia de preşedinte al Comisiei Economice, Buget, Finanţe, din cadrul CGMB, Băcăinţan este membru în Consiliul de Administraţie al SN NuclearElectrica SA şi al SN Poşta Română. După ce a fost consilier al ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, presa a scris că Băcăinţan a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală.

Virgil Untaru, partener în şapte firme

Vicepreşedinte al PDL Sector 3 şi membru al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Virgil Untaru este asociat unic la SC Construcţii Industriale Montaj SRL, are acţiuni între 6 şi 100% la alte şase firme. Pe lângă companiile Industrial Construct, Several Turbo, UU Ralconsulta, Untaru Adrian Arhitect şi la Rai GT, alesul local deţine 8% din acţiunile SC ADPP4 SA. El este şi membru al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite