Lana Bălana, artista care a reînviat motivele tradiţionale româneşti şi le-a pus pe jachetele Puma: „Hainele mele nu sunt doar despre covoarele bunicii“
0Lana Dumitru (26 de ani), din Bucureşti, cucereşte lumea modei pas cu pas, reinterpretând motivele de pe hainele populare, pe care le imprimă pe tricouri, geci sau pantaloni. A marcat şi o premieră naţională, fiind unicul designer român care a colaborat cu Puma.
Lana Dumitru, cunoscută în lumea modei ca „Lana Bălana“, a devenit celebră pe vremea în care era încă studentă la Facultatea de Arte din Capitală. Deşi acum locuieşte în Londra, acolo unde îşi pregăteşte lucrarea de doctorat, Lana promovează în continuare România. „Momentul de început a fost acum vreo şase-şapte ani, eram anul doi la facultate şi a trebuit să depun schiţele şi conceptul colecţiei pe care trebuia s-o pregătesc pentru anul următor. Am fost cumva obligată să fac asta şi m-am gândit că mă pot folosi de haine pentru a transmite ceva“, povesteşte tânăra. Şi atunci a început să realizeze primele piese vestimentare pe care le-a însufleţit reinterpretând motive tradiţionale româneşti.
La început, nimeni nu credea că o bucată din imprimeu ce apărea în urmă cu zeci de ani pe covorul bunicilor ar putea ajunge din nou la modă, însă Lana le-a arătat tututor că se poate, reuşind să vândă piese din colecţia ei în întreaga lume. A participat până acum la numeroase evenimente dedicate modei şi, de fiecare dată, creaţiile tinerei au atras admiraţia tuturor. Cocoşi, mijloace de transport în comun, peisaje sau ţărani români au fost imprimaţi pe hainele realizate de tânăra artistă.
Vestă pentru Puma
Adevăratul succes al fetei a fost înregistrat în anul 2011, atunci când Lana Bălana a participat la un concurs organizat de reprezentanţii Puma, în cadrul căruia cei mai talentanţi şi cei mai creativi români erau invitaţi să reinventeze o jachetă a firmei Puma. Lana a intrat în competiţie propunând ca pe jachetă să fie imprimat un model tradiţional românesc, dar s-a clasat pe locul al doilea. Cu toate acestea, reacţiile celor care au văzut modelul propus de talentata româncă au fost foarte bune, iar reprezentanţii Puma au decis să realizeze, în colaborare cu Lana Dumitru, o jachetă în ediţie limitată.

Vesta Puma FOTO www.lanadumitru.com
„Jacheta Puma a avut mare succes, s-a vândut în primele două-trei zile. Reacţiile oamenilor au fost pozitive, a fost un fel de omagiu adus României. Jacheta face apel la ceva ce recunoşti uşor, sunt motive tradiţionale româneşti“, explică Lana.
De la poezii la haine
Tănăra povesteşte că în copilărie era pasionată de poezie şi că, de cele mai multe ori, acesta era felul ei de a-şi exprima sentimentele şi părerile. Cu toate acestea, a decis să realizeze piese vestimentare şi obiecte de mobilier cu ajutorul cărora să-şi împărtăşească opiniile dintr-un motiv cât se poate de simplu: „Cumva e acelaşi lucru, e vorba despre exprimarea artistică în diferite moduri. Formularea este aceeaşi pentru că şi hainele sunt un mod de a manifesta tot ca artist. Este o diferenţă mare de la scris la vizual, pentru că o imagine face cât multe cuvinte“, precizează Lana Bălana. Acesta este şi motivul pentru care tânără susţine că este artist şi nu designer vestimentar, iar scopul final nu este să realizeze haine, ci să transmită un mesaj cu ajutorul creaţiilor sale.

FOTO Arhivă Lana Dumitru
„Nu e doar despre covoarele bunicii“
Tânăra povesteşte că nu lucrează pe sezone, nu realizează haine cu scopul de a le vinde şi nici nu are legătură cu industria modei în mod direct. „Nu lucrez niciodată la comandă. Hainele mele tratează foarte multe teme, nu este vorba doar despre covoarele bunicii“, mai spune Lana. Printre persoanele publice care au purtat de-a lungul timpului creaţii vestimentare semnate de Lana se numără Andreea Esca, şi Amalia Enache.
Cum arată creaţiile româncei
Până acum, Lana şi-a prezentat pe marile podiumuri din lume, prin muzee şi prin galerii de artă cunoscute peste zece colecţii, iar printre acestea se numără şi „La Naive“(2012). De regulă, o colecţie a artistei cuprinde între opt şi 24 de piese, fiecare cu propria poveste.
Spre exemplu, din colecţia „La Naive“ fac parte, printre altele, o geacă pe care este imprimat un autobuz din flota Regiei Autonome de Transport din Bucureşti (RATB) şi una pe care apar mai mulţi cocoşi, exact aşa cum vedem prin curţile oamenilor care trăiesc în sate. „Mă inspiră tot ce este acum, nu lumea de la 1900 “, povesteşte Lana.
Explozie de culori
Creaţiile Lanei nu au cum să treacă neobservate. De fiecare dată foloseşte culori puternice care atrag atenţia tuturor, deşi povesteşte că ea alege de cele mai multe ori să poarte haine albe şi negre. „Lucrez doar cu matrice albe pe care le printez digital. Toate imprimeurile sunt făcute de mine. Lucrez foarte colorat pentru că mă fascinează combinaţia de culori şi bănuiesc că este o latură a personalităţii mele, deşi 90% dintre hainele mele sunt negre“, mai spune tânăra artistă. Într-o altă colecţie pe care a semnat-o, Lana a realizat piese vestimentare pe care au fost imprimate faţa lui Florin Salam şi o shaworma.
Un alt proiect important al româncei este realizat în colaborare cu celebra marcă Photoliu. Artista a realizat scaune practice pe care le-a decorat cu ajutorul unui imprimeu etno. Recent, s-a lansat şi ediţia de lux a acestor scaune cu tapiţerie brodată 100%.