Un arhitect bucureştean, singurul din România care face case în stil neoromânesc. Cum arată casele proiectate
0De câţiva ani, arhitectul Adrian Păun realizează proiecte unice în România pentru toţi acei oameni care vor să locuiască într-o casă tradiţională românească sau într-o casă realizată în stil neoromânesc. „Adevărul“ vă spune astăzi povestea singurului arhitect din România care readuce prin proiectele sale o parte din frumuseţea României de altădată.
Arhitectul Adrian Păun (43 ani) povesteşte că a început să gândească poriecte în stil neoromânesc în urmă cu câţiva ani, atunci când un preot i-a cerut ajutorul, spunându-i că vrea să îşi construiască o casă parohială. „Atunci mi-am pus problema cum să fac o casă parohială. Nu putea să fie un proiect modern, ar fi trebuit să respecte un alt stil. Şi aşa am început să studiez, să mă documentez. La început am căutat pe internet, după care mi-am luat aparatul foto în spate şi am început să pozez ce vedeam. Din câte ştiu sunt singurul care mă ocup de case în stil neoromânesc“, spune arhitectul.
Casa cu flori, primul proiect al arhitectului FOTO casefrumoase.ro
Imediat după acest proiect, povesteşte arhitectul, a avut de realizat altul tot pentru o casă parohială şi de aici lucrurile au decurs cât se poate de firesc. Au urmat proiecte peste proiecte şi luni întregi de muncă la foc continuu pentru că realizarea unei asemenea construcţii nu este o muncă prea uşoară. „Fiecare proiect este foarte complex şi ca să realizez planurile şi modelarea 3D îmi ia în jur de o lună şi jumătate. La un moment dat m-a sunat un client şi m-a întrebat de ce nu am terminat încă proiectul şi i-am explicat că de o săptămână lucrez la uşa de la intrare. Într-un asemenea proiect 3D trebuie gândit fiecare detaliu“, precizează arhitectul.
Casa Mărţişor, un alt proiect al arhitectului FOTO casefrumoase.ro
„Mi se întâmplă chiar mie să zic wow“
Arhitectul spune că proiectul reprezintă 80% din ceea ce va avea clientul, iar rezultatul final trebuie să fie mai spectaculos, să-l bucure pe cel care a vrut să aibă o casă tradiţională românească sau una construită în stil neoromânesc. „La un moment dat am intrat într-o casă şi interiorul era foarte frumos. Mi se întâmplă chiar mie să zic wow“, spune amuzat arhitectul.
Uşor-uşor, pe lângă clienţii care locuiesc în România, la arhitectul bucureştean au apelat şi oameni stabiliţi în străinătate care vor să îşi construiască case în ţara noastră, păstrând o parte din stilul tradiţional. „Am o clientă din Italia care mi-a cerut să-i fac un proiect pentru o casă aici. Iniţial a zis că vrea o casă în stil neoromânesc cu influenţe meditareneene, dar după s-a răzgândit şi a zis că vrea una doar în stil neoromânesc“, precizează arhitectul.
Casa bunicilor, proiectul gândit de arhitect FOTO casefrumoase.ro
Preţul celui mai ieftin proiect este în jur de 500 de euro, dar pentru proiecte complexe doritorii pot ajunge să scoată din buzunar sume mult mai mari în funcţie de ce dimensiuni va avea casa şi în funcţie de cât de complex este proiectul gândit de arhitect. Specialistul spune că ajunge să ceară între 16 şi 20 de euro pentru fiecare metru pătrat.