INTERVIU Prefectul Capitalei: Fiecare clădire ar trebui expertizată. Cele mai multe clădiri cu risc sunt în Sectorul 1

0
Publicat:

Prefectul Capitalei susține, într-un interviu pentru „Adevărul”, că Sectorul 1 ar fi cea mai afectată zonă din București, în cazul unui cutremur cu magnitudine mare. Toni Greblă a dat explicații și despre consolidarea sau demolarea unor clădiri.

Toni Greblă, prefectul Capitalei FOTO: Guvernul României
Toni Greblă, prefectul Capitalei FOTO: Guvernul României

În contextul cutremurelor devastatoare din Turcia, care au dus la decesul a aproximativ 20.000 de persoane de origine turcă și siriană, „Adevărul” a luat legătura cu prefectul Capitalei pentru a afla care ar fi impactul unui seism cu intensitate mare în București. 

Care este riscul real în București în cazul unui cutremur de amploare, precum cel din Turcia? Există vreo analiză care arată câte clădiri și locuitori ai Capitalei ar fi afectați de un eventual cutremur?

Toni Greblă: Este foarte dificil de spus. Este foarte greu de calculat și de specialiști pentru că niciun cutremur nu seamănă unul cu altul, chiar dacă sunt de aceeași magnitudine. Este vorba despre adâncime și de mulți alți factori care concură la individualizarea fiecărui cutremur în parte. De asemenea, este vorba despre o anumită compoziție a solului, de o anumită formă de relief, de la epicentrul cutremurului până în periferie unde se pot propaga undele acestuia. Deci este foarte greu de cuantificat numărul.

Există în strategie niște cifre avansate, dar sunt avansate pentru un cutremur de magnitudine foarte mare și întins pe tot teritoriul țării, ceea ce este aproape imposibil de produs. Ideea este că fiecare clădire, pentru că ele reprezintă principalul pericol, ar trebui expertizată și dacă s-ar cunoaște acest lucru probabil s-ar acționa mai bine și am putea aprecia mai exact.

Numărul de victime depinde și de ora la care are loc cutremurul, dacă este noaptea sau ziua, pentru că în clădiri stau oameni și în funcție de perioada din zi. La turci, din păcate, cutremurul a fost dimineața astfel încât majoritatea oamenilor la acea ora dormeau.

Care ar fi zonele cele mai afectate în București, dacă ar fi un cutremur?

Toni Greblă: Zonele seismice în București au fost studiate și s-a folosit în special experiența de la cutremurul din 1977. Cel puțin pentru cutremurele care vin din zona Vrancea. Cele mai multe clădiri cu risc seismic sunt, așa cum au fost expertizate până în prezent, în Sectorul 1.

Cum ar putea avea loc intervenția în „cartierele dormitor”, unde și fără cutremur, este dificil de intervenit?

Toni Greblă: Probabil intervenția va fi îngreunată, însă o mașină de pompieri trebuie să ajungă acolo în ordinul minutelor pentru că intervenția se face foarte repede. Intervențiile după cutremur durează zile întregi, uneori săptămâni, astfel încât există posibilitatea de intervenție, desigur mult îngreunată, dar există. Există și alte mijloace cu care se intervine, nu se intervine doar cu mașina de pompieri, se intervine și cu utilaje grele, cu oameni, cu forță de muncă. Nu este același lucru, o intervenție în urgență după un incendiu sau în cazul unui cutremur mai mare.

Ați declarat zilele anterioare că sunt blocuri vechi de 50-60 de ani, fără niciun istoric în spate, care ar trebuie dărâmate. Cum s-ar putea întâmpla efectiv acest lucru? Ce s-ar întâmpla cu oamenii care locuiesc în ele? Cine ar suporta aceste cheltuieli?

Toni Greblă: Noi discutăm în contextul imobilelor care necesită consolidare, de consolidare pot avea nevoie imobile și din centru și de la periferie și de confort 1 sau 3, depinde de starea imobilului, al blocului respectiv. Eu am zis, pentru că s-a vehiculat în spațiul public că și Centrul Bucureștiul ar trebui demolat, am zis că acele clădiri din centru și alte asemenea care au o valoare istorică trebuie consolidate și păstrate pentru a oferi siguranță cetățenilor care o să le locuiască sau le locuiesc.

De asemenea, să le putem arăta și generațiilor viitoare frumusețea Bucureștiul de pe vremuri. Asta când vorbim de imobile care sunt monumente de arhitectură, în care s-au desfășurat evenimente de importanță socială sau culturală. Când vorbim de blocurile de locuință și acestea au o anume viață. Unele au fost construite cu grijă, altele mai în grabă. Unele dintre acestea necesită expertiză spre a vedea dacă sunt sigure în caz de cutremur. În cazul în care li se aplică și acelora bulină roșie, trebuie luată o decizie, fie le consolidezi, le restaurezi, fie le demolezi și construiești altul, în funcție de valoarea pe care o investești acolo. În această situație, în care blocul este de confort 3, este într-o stare de degradare vizibilă și necesită consolidare, specialiștii vor spune dacă trebuie demolat sau trebuie consolidat. Aceasta era intervenția mea și nu că cineva se apucă de demolat blocuri fără motiv. Sunt și blocuri care deși sunt construite acum 60 de ani, au structura de rezistență șubrezită și trebuie intervenit pe ele.

Doar după ce se va face o expertiză și experții vor decide dacă se poate consolida, care este costul consolidării sau alte soluții. Există două posibilități să fie lăsați acolo și să așteptăm un cutremur sau să fie relocați într-o anumită locație pentru o perioadă de timp și să revină după ce va reabilitat sau construit alt bloc. Se va vedea atunci când va fi cazul. Nu este cazul mâine să se întâmple așa ceva. Când un bloc amenință să cadă atunci se va face o perspectivă, se va stabili ce trebuie făcut cu acel bloc.

Probabil statul va lua niște măsuri, vor participa și proprietarii de acolo. Se va lua o decizie atunci în funcție de ce va trebui să fie făcut. Nu este vorba că se duce cineva să demoleze blocuri. Este vorba despre blocuri care nu prezintă siguranță la un cutremur, indiferent unde sunt așezate. Statul suportă 100% din cheltuielile de consolidare a unor imobile care prezintă risc în ceea ce privește siguranța lor la un eventual cutremur. Nu trebuie proprietarii să contribuie cu nimic, decât să fie de acord. 

Pe fondul evenimentului din Turcia, se demarează verificări pe tema verificărilor clădirilor nesigure sau campanii de informare a populației pe această temă?

Toni Greblă: În calitatea mea de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență, în ceea ce privește departamentul pentru situații de urgență, desfășurăm periodic astfel de campanii și din acest punct de vedere cred că stăm bine. În ceea ce privește campania de consolidare a clădirilor, expertizare și consolidare a clădirilor, acolo este competența exclusivă a Primăriei Capitalei și al primarului general.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite