FOTOGALERIE Cum încearcă Primăria Capitalei să atragă turişti în Cimitirul Bellu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, un proiect de hotărâre prin care Primăria Capitalei poate accesa granturi norvegiene în valoare de 800.000 de euro pentru a pune în valoare Ansamblul Cimitirul Şerban Vodă - Bellu. Cu alte cuvinte, municipalitatea încearcă să atragă turişti cu ajutorul operelor de arhitectură şi artă funerară care se găsesc în cimitirul bucureştean.

Proiectul „Repertoriul patrimoniului funerar - Ansamblul Cimitirul Şerban Vodă - Bellu“ a fost aprobat de consilierii generali, joi, şi are ca scop cercetarea patrimoniului funerar din cadrul ansamblului, pentru realizarea unei baze de date cu utilizări multiple. În expunerea de motive a proiectului se precizează că studiul va ajuta la creşterea atracticităţii turistice, dar şi la cunoaşterea monumentelor istorice care se găsesc în cimitir.

„Activităţile incluse în proiect au ca obiectiv studiul amănunţit asupra componentelor patrimoniului funerar şi utilizarea informaţiilor obţinute pentru crearea unei baze de date ce va putea fi folosită atât în scopuri de cercetare cât şi de către publicul larg“, se arată în proiectul de hotărâre.

Pentru realizarea proiectului este necesară suma de 3.557.427 de lei, echivalentul a circa 800.000 de euro. „Valoarea totală a proiectului este de 3.557.427 de lei, finanţat 100% din fonduri nerambursabile, din totalul costurilor eligibile alea proiectului, potrivit Ghidului Solicitantului. Sesiunea se va încheia în data de 7 aprilie 2014 pentru proiectele mari, iar perioada de implementare a proiectelor nu trebuie să depăşească 30 aprilie 2016“, se mai arată în expunerea de motive.

Cimitirul Bellu, cunoscut la nivel internaţional

Cimitirul Bellu din Capitală este monument istoric, iar pe lângă poziţia pe care o ocupă în Lista Monumentelor Istorice din Bucureşti mai sunt clasate alte 178 de obiective individuale cu valoare comemorativă şi artistică.

Ansamblul Cimitirului Şerban Vodă - Bellu este foarte important, pentru că aici au fost înmormântate numeroase numele celebre ale României. Reprezentanţii municipalităţii spun că nu doar datorită personalităţilor înmormântate aici este special cimitirul, ci şi datorită operelor de arhitectură şi de artă funerară care au fost realizate de artiţti renumiţi.

„Dintre construcţiile funerrare însemnate amintim impresionantele cavouri proiectate de Ion Mincu pentru familiile Cantacuzino, Ghica şi Georghieff, capela Toma Stelian realizată de Ion Berindei sau delicatul baldachin al familiei Linche de Moissac, datorat lui Albert Galleron“, se arată în proiectul de hotărâre aprobat joi.

De asemenea, cimitirul reuneşte o colecţie remarcabilă de sculpturi care variază de la simple medalioane la figuri alegorice complexe, unele aduse din străinătate, altele realizate în România.

Valoarea Cimitirului Bellu este recunoscută şi pe plan internaţional, fiind inclus, din anul 2010, în rândul Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE - Associations of Significant Cemeteries of Europe), alături de Pere Lachaise din Paris, Cimitirul Vechi al Evreilor din Praga, Highgate din Londra şi Zentralfriedhof din Viena.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite