FOTO Zece taximetrişti au protestat la sediul Primăriei faţă de tariful mic. „Mergem pe tarifele din 2007 şi suportăm cheltuielile anului 2013“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de membri ai Sindicatului Naţional al Taximetriştilor Independenţi au fost anunţaţi să participe la protestul de luni declanşat de dispeceratul Next Taxi, pentru suspendarea activităţii celor care o practică ilegal. În realitate, însă, în faţa Primăriei Capitalei, nu au participat decât zece dintre ei.

Taximetriştii care s-au adunat luni în faţa Primăriei Capitalei au protestat faţă de companiile care practică tarife de 1,39 lei/km şi 1,40 lei/km. Ei susţin că aceste companii nu ar fi avizate de către Serviciul de Autorizare.

Paul are în jur de 45 de ani şi este taximetrist de când se ştie. A venit luni la protest ca să-i poată oferi copilului o viaţă mai bună. Ţinea în mână o pancartă pe care a scris mare: „Mafioţilor... Staţi liniştiţi, primăria doarme”. A stat neclintit în faţa clădirii de 13 etaje unde se află sediul Primăriei Capitalei, vreme de peste trei ceasuri. 

„Mergem pe tarifele din 2007 şi suportăm cheltuielile anului 2013, că aşa vrea Primăria. Păi, e normal? Avem dispecerat cu tarif legal şi ne luptăm cu unii care sunt într-o continuă ilegalitate”, explică revoltat Paul.

A arătat multe hârtii care atestau cât de ilegali sunt toţi ceilalţi şi avea lacrimi în ochi. Are un copil acasă şi nu-i poate oferi tot ce şi-ar fi dorit. A spus, cu mâna pe inimă, că îi place meseria lui, că e mândru de ea şi că dacă s-ar mai naşte o dată, tot taximetrist şi-ar dori să fie. I-au dat lacrimile când vorbea despre copil şi despre meseria lui, dar şi le-a ascuns rapid. E bărbat, el nu are voie să plângă. 

„Obligaţi dispeceratele să intre în legalitate!”

Pe măsură ce s-a înserat, vântul a început să bată din ce în ce mai tare, dar asta nu i-a făcut pe şoferii autovehiculelor galbene să cedeze. Erau zece la număr şi s-au consolat reciproc. Au dus o viaţă grea până acum, nu au avut niciodată atâta cât şi-ar fi dorit, dar sunt încrezători că vor schimba ceva. 

Unul mai bătrân a luat atitudine şi a început să strige, timid, obligându-şi colegii să intre în joc: „Obligaţi dispeceratele să intre în legalitate!”. 

Protestul va continua şi zilele următoare, până când, spun ei, vor rezolva tot ce şi-au propus. „Adică niciodată. Cu hoţii ăştia... Niciodată!”, a adăugat şeful dispeceratului, om la vreo 50 de ani, îmbrăcat bine. „Eu puteam să stau acasă, cum au făcut 190 de taximetrişti, pe care nu îi înţeleg deloc. Dar eu, nu! Eu am venit aici, cu ei, să stau în frig cu ei, să îi ajut cum pot şi cu ce pot. Eu nu mor de foame, ei, în schimb, da! 200 de nemulţumiţi, dar numai 10 curajoşi au venit să-şi exprime nemulţumirile aici”.

Protestul s-a încheiat la ora 17.00, însă taximetriştii au promis că revin mâine şi că, dacă e nevoie, vor intra în grevă.

Problemele şoferilor de taxi din Capitală

Nemulţumirile taximetriştilor din Bucureşti sunt de multă vreme, iar cei mai vehemnţi sunt cei independenţi. La finalul lunii trecute, primarul general, Sorin Oprescu, a făcut o serie de declaraţii cu privire la măsurile ce ar trebui luate pentru a îmbunătăţi serviciile de taximetrie din Capitală. Oprescu a propus atunci ca numărul taximetriştilor ilfoveni care lucrează în Bucureşti să fie stabilit printr-un acord de cooperare între administraţiile locale. Potrivit edilului, în Capitală activează foarte mulţi taximetrişti din Ilfov, în detrimentul celor care au autorizaţii emise de Primăria Capitalei.

Concret, Primăria Capitalei nu este de acord cu propunerea ca un numar de taxiuri din judeţul Ilfov să opereze permanent în Bucureşti. Această prevedere era trecută în proiectul de modificare a legii taximetriei, fiind vorba despre 1.600 de taxiuri.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite