Construcţia Nodului Intermodal Bucureşti-Ilfov intră în linie dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea
FOTO: Eduard Enea

Preşedintele  Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a semnat vineri contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construcţia Nodului Intermodal Bucureşti-Ilfov.

  „În prima fază va fi făcut acest studiu, urmând ca în toamna anului viitor să începem proiectarea executiei. Nodul intermodal face legătura cu Otopeni, Bucuresti- Braşov şi viitoarea autostradă A0, care va înconjura capitala. Toată dezvoltarea de aici ne va lega de portul Constanţa, sperăm să fie o trambulină pentru marfurile din Constanţa. Vom aveam două zone, zona de schimb şi zona logistică. Nodul intermodal este estimat la 100 – 150 de milioane de euro. Sperăm să găsim finanţare europeană ”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache.

„Studiul de fezabilitate va fi realizat de TPF Inginerie S.R.L, iar valoarea contractului este de 3.582.650,09 lei, fără TVA. Directorul firmei care a câştigat licitaţia, Marian Ion Constantinescu, a precizat că “obiectivul principal este de a întocmi o documenţie în vederea obţinerii finanţării. În prima etapă, va trebui să actualizam studiul de prefezabilitate, apoi avem de obţinut certificatul de urbanism, avizele, care sunt consumatoare de timp, apoi studiul de fezabilitate propriu zis, care va da soluţiile tehnice”, potrivit unui comunicat de presă remis Adevărul. 

Nodul Intermodal va fi amplasat la Moara Vlăsiei. Andrei Filip, primarul din Moara-Vlăsie a precizat faptul că „Noi am pus la dispozitie 110 hectare. Le-am păstrat cu mare greutate. Suntem în zonă de dezvoltare şi am simtit o oarecare dezvoltare de tip rezidenţial. Noi vizăm o dezvoltare pe acest segment de comerţ, servicii şi mica industrie.”

Un nod intermodal este un punct de intersecţie între mai multe tipuri de transport. La Moara Vlăsiei, având în vedere apropierea de aeroportul Otopeni, se vor intersecta transportul aerian, rutier şi feroviar. 

 Nodul Intermodal Bucureşti Ilfov va cuprinde: două terminale cargo (feroviar şi rutier), un parc logistic (spaţii pentru depozitarea mărfurilor) şi posibil staţie CFR pentru călători (în cazul în care terminalul nu va fi făcut în aeroport).

Invitată la semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate, Cristina Chiriac, preşedintele CONAF (Confederaţia Naţională a Antreprenorilor Feminini, a transmis că “mediul de business reclamă de multă vreme că este nevoie de infrastructură. Este esential, pentru a fi competitivi. Antreprenorii aşteaptă cu mare interes dezvoltarea unei infrastructuri care să ne asigure şi să ne diminueze costurile fixe.” Printre cei care au dat curs invitaţiei Consiliului Judeţean Ilfov s-a numărat şi Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte al  Consiliului Economic şi Social. Liviu Rogojinaru: “Este un lucru foarte important pentru mediul de afaceri. Acest punct va da de lucru la cel puţin 1500 de IMM-uri, la cel puţin 5000 de oameni. Este foarte bine că în sfârşit se întâmplă. Toate marile oraşe europene au un asemenea nod.”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite