Conflict deschis între Primăria Generală şi Primăriile de sector, pe problema salubrizării. Niciuna dintre părţi nu vrea să renunţe la propriile contracte
0Edilul Capitalei, Sorin Oprescu şi-a exprimat, miercuri, în faţa deputaţilor din comisia de industrii, dezacordul cu privire la gestionarea pe sectoare a serviciului de salubrizare, motivând că ar conduce la un blocaj al întregului proces de modernizare a acestui serviciu public. Edilul a spus că serviciul de salubrizare trebuie să fie în subordinea Primăriei Generale.
Sorin Oprescu a venit, miercuri, la comisia de industrii a Camerei Deputaţilor pentru a-şi exprima din nou punctul de vedere asupra proiectului de lege privind salubrizarea, aflat în dezbaterea comisiei.
Primăriile nu se pun de acord
Reprezentanţii Primăriei consideră că orice abatere de la concepţia de a privi Bucureştiul ca pe un tot unitar, în consecinţă, orice serviciu public, ca un sistem integrat, de care beneficiază în mod egal toţi cetăţenii oraşului, creează premizele apariţiei unor dereglări în ansamblul întregului oraş.
„În primul rând, dorim să precizăm că nu există în prezent un punct de vedere comun, unitar, între Municipalitate, ca unitate administrativ-teritorială şi primăriile de sector, ca subdiviziuni administrativ-teritoriale ale Municipiului Bucureşti, în privinţa acestui subiect“, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.
Amendamentele Asociaţiei Primăriilor prevăd ca înfiinţarea, organizarea şi coordonarea, precum şi elaborarea şi aprobarea strategiilor locale de salubrizare să se realizeze la nivel de sector.
„Considerăm că acceptarea amendamentelor propuse de către Asociaţia Primărilor nu face decât ca, în mod arbitrar, superficial, neprofesionist, nefundamentat, să blocheze întregul proces de reorganizare şi modernizare a serviciului de salubritate pe teritoriul Bucureştiului“, se mai arată în documentul Primăriei.
Potrivit Municipalităţii, celelalte servicii publice (transport şi distribuţie energie termică, iluminat public alimentare cu apă şi canalizare) sunt reglementate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, astfel că, serviciul de salubrizare ar fi singurul serviciu public care nu va fi organizat de către acesta.
Argumentele Primăriei Generale
În plus, Primăria Capitalei spune că modificările propuse ar putea avea consecinţe negative asupra serviciului de salubrizare.
„Exercitarea competenţei exclusive a autorităţilor deliberative a sectoarelor Municipiului Bucureşti presupune înfiinţarea a 6 servicii de salubrizare la nivelul fiecărui sector al Municipiului Bucureşti, adoptarea a 6 Strategii ale Serviciului, 6 Regulamente ale serviciului şi a 6 Caiete de Sarcini ale Serviciului care pot avea prevederi diferite de la un sector la altul, ceea ce înfrânge principiul nediscriminării şi tratamentului egal al utilizatorului prin faptul că utilizatorii deşi domiciliază sau îşi au sediul în raza administrativ-teritorială a aceleiaşi localităţi şi achită acelaşi cuantum al impozitelor şi taxelor, vor beneficia de servicii diferite, diferenţa dintre servicii putând fi dată de calitatea diferită a serviciilor si de modul in care se asigura plata serviciului (prin tarif sau din taxă locală/taxă specială)“, argumenteză reprezentanţii Primăriei Generale.
Mai mult decât atât, împărţirea responsabilităţilor pe fiecare Sector a serviciului de salubrizare, ar afecta dezvoltarea durabilă a acestuia, care poate fi pozibilă numai printr-o strategie unică la nivelul Municipalităţii, şi nu prin şase strategii adoptate. Astfel, Municipiul Bucureşti va fi pusă în situaţia de a nu putea realiza proiectul aflat în pregătire pentru finaţarea din fondurile europene a unui incinerator de deşeuri municipale, ce va implica o pierdere de 100 de milioane de euro.
„Nu în ultimul rând, reamintim că Municipiul Bucureşti a contractat asistenţă tehnică pentru implementarea unui Sistem de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul întregului municipiu, în prezent fiind elaborate Strategia privind Accelerarea şi Dezvoltarea Serviciului de Salubrizare din Municipiul Bucureşti şi Studiul de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare. Totodată se află în lucru documentaţia pentru delegarea gestiunii acestui serviciu. În situaţia în care competenţa în domeniul serviciului de salubrizare va reveni autorităţilor deliberative ale sectoarelor acest proiect nu va mai putea fi realizat, iar la nivelul Municipiului Bucureşti nu va mai fi posibilă implementarea unui Sistem de Management Integrat al Deşeurilor“, mai explică reprezentanţii Primăriei Generale.
„Percepţia cetăţeanului este irelevantă“
Reprezentanţii Primăriei au comentat şi despre percepţie cetăţeanului cu privire autoritatea care se ocupă de gestionarea acestui serviciu, spunând că părerea cetăţenilor este irelevantă din punct de vedere legal şi tehnico-economic. Ceea ce interesează este continuitatea şi calitatea serviciului de salubrizare.
„Singurul în măsură să stabilească o taxă la nivelul Municipiul Bucureşti pentru colectarea deşeurilor de la populaţie, taxă care să acopere şi situaţia utilizatorilor rău platinici, este Consiliul General al Municipiului Bucureşti“, spun reprezentanţii Primăriei Generale.
Întrebat dacă a discutat cu premirul Victor Ponta pe tema salubrizării, Sorin Oprescu a răspuns că nu a considerat necesar, însă, dacă primarii de sector nu vor înţelege că serviciul de salubrizare intră în atribuţiile Municipalităţii, cu siguranţă va purta o discuţie şi cu prim-ministrul, potrivit Mediafax.
Preşedintele de Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, a anunţat că membrii comisiei vor analiza până marţea viitoare memorandumul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, urmând să ia o decizie cu privire la proiectul privind salubrizarea.
În toate capitalele europene serviciul de salubrizare este integrat, intrând în atribuţiile Municipalităţii.
Pe aceeaşi temă:
Mănescu face curăţenie în sectorul 6: amenzi de 26.000 de lei şi trei tone de deşeuri ridicate de pe domeniul public
Ecologic este mai ieftin. Locuitorii din Sectorul 4 vor plăti mai puţin pentru serviciul de salubritate dacă vor arunca gunoiul selectiv